Laddar annons
Öl, små partier 2 aug
3 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Öl, små partier 2 aug

Vinbanken har provat Systembolagets lansering av öl, små partier 2 augusti. Här är vår recension med betyg.

Ännu ett släpp med belgisk öl som är i topp. Extra roligt att notera är göteborgsbryggaren Beerbiblioteks DIPA som trots den höga alkoholhalten (xxxx) ändå lyckats behålla basen och balansen.

Kort presentation av Brouwerij 3 Fonteinen

Belgiska Beouwerij 3 Fonteinen är specialiserad att brygga, och blanda, öl av lambic-typ. I tillverkningen används både fat och större, så kallade fouders. Men de tillverkar även öl av typ blonde, ale och porter.

Adressen är i Beersel medan tillverkning och lager sedan 10 år finns i Lot. Under en tid när bryggeriet befäste en position som ett av de mest traditionsrika bryggerierna i Belgien hände det som inte får inträffa. En olycka med stora konekvenser och som närapå innebär konkurs.

Klimatanläggningen i lagret havererade 2009 med följd att temperaturen steg till över + 60 grader C. Ett helt års arbete gick förlorad mnär 80 000 flaskor Oude Kriek exploderade i värmen. Några enstaka buteljer gick att rädda och dom är nu eftertraktade, och kända, bland ölkännare som “Hot Cherry”.

Topplista, öl små partier 2 aug

1. 3 Fonteinen Hommage (11559)

3 Fonteinen, Belgien, 180 kr för 375 ml
Alkohol:
Torr, medelfyllig, syrlig citrussmak med en knivsudd bärgenerositet, som av svala hallon och mogna röda lingon. Fin, syrlig längd. Ej besk.
Omdöme: Härligt, törstsläckande lingonsyrlig och frisk.
Betyg: 4

2. Gentle Giant DIPA (11266)

Beerbliotek AB, Göteborgs stad Sverige, 36 kr för 330 ml
Alkohol:
Smaken är mjuk, krämig med beska citrusfrukter, grape, viss sötma av malten, en eldig ton av alkohol och markerad humlebeska. Kort eftersmak drar ner betyg.
Omdöme: Öl som kräver tid eller mat, alkoholkänslan är där för alla som är "styrke-känsliga".
Betyg: 3+

3. Fimbelvvinter (11656)

Avery Brewing Co., USA, 130 kr för 355 ml
Alkohol:
Söt, alkoholrik, mogen fruktsmak med inslag av torkade noter, fikon och russin samt aprikos, örter och smak av te. Bra länmgd, delvis driven av en hög alkoholhalt.
Omdöme: Utmärkt öl i den starka gruppen, som vi tror klarar att serveras till dessert.
Betyg: 3+

4. Founders Mas Agave (11608)

Founders Brewing Company, USA, 54 kr för 355 ml
Alkohol:
Sötsyrtlig smak med tät textur, med drag av kardemumma i stil med kanelbulle och en syrlig, gul exotisk frukt-ton. Söt längd, utan beska.
Omdöme: Något udda sötsyrlig öl att dricka efter middagen.
Betyg: 3

5. Stigbergets Omnipollo Mazurka (11359)

Stigbergets Bryggeri, Sverige, 31 kr för 440 ml
Alkohol:
Smaken är mjuk, rund av söt malt, tydlig av bröd men också av gul, mogen trädgårdsfrukt. Medelstor beska ger viss struktur.
Omdöme: Lättsam lager med en flyktig, nästan neutral, förnimmelse. Vi gillar lageröl men när genren provas tillsammans med öl av ale-typ som fullkomligt spricker av alkohol kan det visa sig missgynna lagerölets ibland mer subtila smaker.
Betyg: 3-