Laddar annons
Jean-Marc Brocard i Préhy, Chablis
4 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Jean-Marc Brocard i Préhy, Chablis

Odile Van den Moere är cellar master hos Jean-Marc Brocard i Chablis sedan över 20 år. Vinbanken besökte Chablis en solig dag i maj 2019 och det var Odile som visade oss egendomen och höll provning.

Det är över 40 år sedan Jean-Marc Brocard grundade sitt företag som i dag tillhör en av Chablis största producenter. I Sverige är Brocard om inte dominerande i alla fall uppseendeväckande stor på Systembolaget.

Det är sannerligen en imponerande resa Brocard gjort. Från att starta med 1 hektar stor odling,  på hyrd mark, till att i dag bruka 144 hektar vingårdar, många vilka han delvis äger. Odile berättar att nästan hälften av odlingarna numer odlas ekologist och biodynamiskt.

Under åren har Brocards son Julien styrt om tillverkning från ståltankt till delvis ekliggare, framförallt för Premier Cru- och Grand Cru-vinerna. Druvorna från de bästa vingårdslägena vinifieras separat.

domaine-jean-marc-brocard-chablis-vinbanken

Sedan 1999 är Julien Brocard ansvarig för vinodlingarna. Många hektar konverterades till biodynamiskt jordbruk 2011, samma år som Chablis hade stora problem med både botrytis och peronospera. En utmanande år således men också ett arbetssätt som är övertygelse och som Julien fortsatt driva. Och han har varit framgångsrik.

Undertecknad har provat vinerna många år och aldrig varit helt införstådda med stilen. Varför? Brocards viner har utmärkt sig i både doft och smak av svavel. Julien har sett till att användingen av svavel gått ner. (Trogna läsare vet att undertecknad är känslig för svavel och regerar kraftigt när det råder obalans).

Vinbankens favoritviner i provningen hos Jean-Marc Brocard

Nature Les 7, 2015

Utan tillsatt svavel. Friskrökig med tydlig kaffeton. Stram och syrlig av limeskal. Ren och lång. Drickgod och intressant!

Premier Cru Vau de Vey 2017

I vingården Vau de Vey skördaar man druvorna för hand eftersom lutningen är 40 procent. Läget är brant, jordmånen är stenig och av två olika typer. Läget har bara sol på morgonen. Vinet har legat på stora ekliggare 11 månader..

Provningsanteckning: Gulgrön färg. Intressant, nyanserad, komplex, kryddig och fruktig doft.
Torr, medel/fyllig. Stram och precis, fruktig av gul och vita mogna päron, äpplen och persika, en söt hint som av fruktkompott. Tydligt kryddig och stram. Komplext vin.
Betyg: 4+

Se gärna fler filmer från Vinbankens resa till Chablis, juni 2019, på YouTube eller läs inläggen på Vinbanken