Huvudbild för artikel Österrikes vinlagstiftning | Ried för Single Vineyard
11 Jan, 2017

Österrikes vinlagstiftning | Ried för Single Vineyard

ÖSTERRIKE. Under 2016 genomfördes flera stora förändringar i landets vinlagstiftning. En nyhet är att vin från enskilda lägen ska märkas med "Ried" före vingårdens namn.

Ried är detsamma som engelskans, single vineyard eller om man säger unikt läge. Implementeringen av den nya regeln pågår och den gäller över hela landet och för alla Österrikes vinregioner och distrikt.

Således är det inte längre tillåtet att utelämna Ried, om vinet kommer från en enskild vingård när etiketten namnger läget. Om Ried skrivs före en geografisk appellation innebär det att vingården är klassificerad och upptagen som sådan, inom distriktet.

Anledningen till uppgraderingen är att det ska bli lättare för konsumenter att känna igen vin från enskilda lägen eller specifika vingårdar i jämförelse till de allt fler, kommersiellt namngivna vinerna.

Regional-, Village- eller Ried (Single Vineyard) i Kamptal, Kremstal och Traisental

I de Österrikiska vindistrikten Kamptal, Kremstal och Traisental, som alla ligger inom gränsen för region Niederösterreich, har man tagit ytterligare ett steg i kvalitetsarbetet. Distriktens DAC-viner * kan numer klassas som Regional-, Village- eller som Ried (Single Vineyard) , utifrån vinernas alkoholhalt. Varje nivå har gränsvärden.

I Tyskland finns i skrivande stund ingen liknande klassifikation.

Vad är DAC-vin från Österrike

DAC är en förkortning av Districtus Austriae Controllatus som är en klassificering för ett vin av en viss typ eller region. Säger vinetiketten exempelvis Kamptal DAC indikerar det att vinet är typiskt sin region.

Bild: © Melinda Nagy | Dreamstime.com