Laddar annons
Vin till fisksoppa | passar vitt vin av chardonnaydruvan
9 Jan, 2017

Vin till fisksoppa | passar vitt vin av chardonnaydruvan

FISKSOPPA. Veckans vintips till fisksoppa med saffran är ett vitt gulfruktigt, friskt vin med lätt smak av fat och smör. 

Helgerna är överstökade, dagarna blir ljusare och att längta till maten som är lätt känns helt rätt. Denna soppa innehåller en liten mängd grädde men smakar ändå elegant. Fisksoppan gör sig perfekt som förrätt vid finare middag men är också utmärkt på egen hand och gärna till vardags.

Vin till maten är Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay som har sitt ursprung i Nya Zeeland, ett allt mer populärt vinland.

Snabbval

Recept | Fiskoppa med saffran | 4 portioner

2 tsk smör
1 finhackad gul lök
1 tunt skivad purjolök
1 tunt skivad morot
4 msk ris
0,5 g saffran
1,25 dl torrt vitt vin
1,25 dl vispgrädde
350 g centimeterstora bitar av skinnfri fiskfilé av vit fisk som torsk, kolja, sej
1 liter fiskbuljong
4 skållade, urkärnade hackade tomater
3 msk klippt gräslök till garnering
salt och peppar
Gör så här
  • Hetta upp smöret i en kastrull på medelvarm platta och tillsätt lök, purjo, och morot. fräs i 3-4 minuter under omrörning tills löken är mjuk.

  • Tillsätt saffran, ris, vin och buljong. Koka upp och sänk värmen. Krydda med salt och peppar. Småkoka under lock i 20 minuter eller tills ris och grönsaker blivit mjuka.

  • Låt soppan svalna något och häll den sedan i mixer eller matberedare. Kör den till en slät puré, i omgångar om det behövs. Använder du matberedare: sila bort kokspadet och spara det. Kör soppans fasta ingredienser till puré med lite av vätskan och blanda sedan purén med kokspadet.

  • Häll tillbaka soppan i kastrullen, rör i grädden och småkoka på värme i några minuter tills soppan är genomvarm. Rör om då och då.

  • Krydda fisken och lägg den plus tomaterna i den sjudande soppan. Koka i 3-5 minuter eller tills fisken precis mjuknat.

  • Rör ner det mesta av gräslöken. Smaka av soppan och krydda. Häll upp soppan i varma tallrikar, strö på resten av gräslöken och servera.

Smaklig måltid!

Vin till fisksoppa med saffran

Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2018 (2188), Marlborough, Nya Zeeland, 89 kr

Tropiskt gulfruktigt, apelsin och gula äpplen, chardonnayvin med smörig smak och balanserade fatinslag. Andra passar-bra-till-tips eller förslag till god, vin och mat i kombination är exempelvis grillad fisk eller helstekt kyckling.

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!