Laddar annons
Budgetvin med mersmak| vinköplistan #2
13 Jan, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Budgetvin med mersmak| vinköplistan #2

BUDGETVIN. Helgdagarna är över och ekonomin kan vara ansträngd. Veckans vinköplista har plockat guldkornen bland de prisvärda vinerna.

Veckans viner passar till husmanskost i modern till mer traditionell stil. Tror att många kan "spontan-tycka-om" smaken och vi vill rekommendera er att lufta, hälla i karaff och sedan tillbaka i flaska, vinerna. De smakar mer då!

Vitt vin - upp till 90 kr

Quinta Da Aveleda 2015 (78866), Aveleda, Minho Portugal, 86 kr. Beställningssortimentet!
Druvor: 80% loureiro, 20% alvarhino
Smak: Torrt, friskt, medelfylligt vin med smak av citrus, persika, en hint melon, citrus och lime. Fin eftersmak, klockrena frukttoner och av mineral. Läckert vitt husvin som dessutom har en härlig, friskfruktig karaktär av sitt ursprung.
Omdöme: Smakar så mycket mer än sina 85 kronor, ett fynd men också ett vin för att dricka nu – direkt.

Passar till

Passar absolut till mat. Stor bredd, från sushi, till tänk pick-nick-utflyktsmat (även om årstiden ej är i fas) och framförallt till skaldjur. Eller som en läsare tipsade, Cataplana

Vitt vin - upp till 170 kr

Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2016 (78967), Ampelidae, Val de Loire Frankrike, 100 kr. EKO.
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig och friskt fruktig. Gröna äpplen, päron en hint av örter och med balanserad citrussyra för fin längd.
Omdöme: Utan tvekan ett av bolagets bästa viner i sin genre och prisgrupp. Toppval, helt enkelt!

Passar till

Fina fiskvinet, tillagad som pocherad (torsk på norskt vis) eller ugnsbakad med smör och örter. Ostar som passar till är krämiga färskostar.

Rött vin - upp till 90 kr

Periquita Original 2015 (2574), José Maria da Fonseca, Portugal, 70 kr
Druvor: Castelão, trincadeira och aragonez.
Smak: Medelfyllig, lätt kärnig och kryddig smak med tanninkärv snits, en touch av torkad frukt, mörk frukt och en knivsudd sötma som från mörka bär. Trevlig eftersmak.
Omdöme: Har alltid favoriserat Original och så även nu, för att smak behållit någon av sin egensinniga kärv stil, som gör vinet så härligt och typiskt. Prova till mat, då kommer det verkligen till sin fördel. Okomplicerat vardagsvin med viss stil av ursprung.

+

Passar till

Husmans passar utmärkt och lika gärna i modern tappning som klassiska rätter. Prova gärna till pulled pork, rätter av fläskkarre eller kassler lagade med en stor portion örter eller som lite “finare middagsalternativ”, lamm som i recept “lammfile”.

Rött vin - upp till 170 kr

Allesverloren Tinta Barocca 2014 (12002), Swartland Sydafrika, 130 kr
Druva: Tinta barocca
Smak: Medel/fyllig mörkfruktig smak, av moreller och plommon, en hint sötmogna blåbär, touch av viol, lakrits och fat. Lång, mustig eftersmak.
Omdöme: fantastiskt gott men också spännande vin att dricka nu och fem år framöver

Passar till

Alla rätter med mustiga smaker, av kött eller vegetariska böngrytor alternativt rotsaker.

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!