Laddar annons
22 Jun, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Penfolds web-cast provning samlade deltagare i 11 länder

Penfolds Bin 389 är den fattiges Grange. Inte för att jag tror att någon av de inbjudna kände sig fattig denna soliga måndagmorgon i Stockholm. Provningen spände över årgångarna 1976, 1985, 1991, 1998, 2002 och den fantastiska 2006.

Vi som ska prova sitter i en konferenslokal på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Samtidigt är provningspaneler uppkopplade i USA, England, Tyskland, Singapore, Hong Kong, Korea, Australien, Dubai och Bahrain. Duken är uppriggad och kameran filmar en plats i Frankrike. Vi ser folk förbereda provningen som ska hållas i en av utställningshallarna på Vinexpo i Bordeaux. Solen verkar skina och det ser ännu ut att vara skönt morgonlugnt. För alla som inte varit på Vinexpo kan jag bara tillägga att det är en ”hysterisk” mässa, självklart under ordnade förhållande men oj, så mycket folk, högt tempo och många olika happenings.

Peter Gago, chefsvinmakare på Penfolds, hälsar oss välkomna till vertikalprovningen av Penfolds Bin 389. I folkmun kallas Bin 389 för baby Grange eller den fattiges Grange. Grange som idag har rykte om sig att vara det mest intressanta vinet från nya världen att följa i såväl vertikalprovningar som ”vinet” att leta efter på auktioner runt om i världen. Andrahandsvärdet är som sagt var mycket stort och det kommer sig av Granges goda lagringsduglighet och utvecklingspotential plus att det är få buteljer till försäljning. Folket behåller Grange och dricker sen faktiskt vinet – till skillnad mot många andra fiiina viner som bara handlas med i investeringssyfte. Snäppet efter Grange kommer så Baby Grange, eller Bin 389, som precis som sin stora namne är en blend mellan cabernet sauvignon och syrah, fast omvänt. Bin 389 har som mest 2/3 delar cabernet i botten medan Grange bygger på syrah och en liten del cab. Druvsammansättningen skiftar alltid mellan åren och eftersom fruktens upptagningsområde är stort och spänner över många områden har Penfolds möjlighet att plocka druvor från svala respektive varma växtplatser beroende på temperatur under innevarande växtsäsong. På så sätt kan vinernas strålande syrabalans alltid uppnås. Lägg till att de ansvariga vinmakarna arbetat många år på företaget vilket skapar en kontinuitet som är svårslagen i vinvärlden. Eller som Andrew Caillard uttryckte det i web-casten,
- Penfolds is like Hotel California, the Winemakers check in but they obviously never seem to check out.

Den välrenommerade provningspanelen hade en svensk med i sitt team och det var Mats Hanzon från Allt om Vin.
• Peter Gago, Penfolds Chief Winemaker
• Andrew Caillard, Langton Wines
• Jacques Lurton, Jacques Lurton.com
• Mats Hanzon, Allt om Vin
• Poh Tiong, Wine Journalist & Consultant

1976 Bin 389 Cabernet Shiraz
Utseende: Röd, mogen färg.
Doft: Stor. Läder och torkade frukt. Fikon, russin.
Smak: Medelfyllig. Mogen, läder, fikon, mandel med insalg av lakrits och choklad. Elegant.
Omdöme: Fantastiskt elegant och moget vin att dricka idag. Trots vinets höga åldern har det en stor bredd i doft såväl som smak vilket är imponerande och en anledning till välförtjänta pluspoäng.
Betyg: 4

1985 Bin 389 Cabernet Shiraz
Utseende: Röd, tät.
Doft: Tät doft i söt, öppenhjärtlig stil.
Smak: Medelfyllig, moget söta svarta vinbär, inslag av tobak, ceder och mörk choklad. Pop-ups av det mogna vinet i lädertoner och torkade fruktassociationer. Mjuka och mycket avrundade tanniner med en knivsudd mynta. Lång, mjuk eftersmak.
Omdöme: Fluffig och mjuk är förvånande (för mig) i Bin 389 men speglar förmodligen år och vinmakarens filosofi lika mycket som vinets höga ålder. Drick idag.
Betyg: 4

1991 Bin 389 Cabernet Shiraz
Utseende: Mörk, tät, röd med mognadsnyans.
Doft: Vinbär, ceder och mörk frukt. Elegant, utmejslad.
Smak: Medelfyllig, stram, markerad syra och utsökt elegant förpackning av fat, fruktsyra, mogna tanniner, röd och mörk frukt, vinbär, cederträ och rostade fat. Aningen eldighet ger smaken driv.
Omdöme: Elegant och med en tydligt europeisk smak-stil av Bin 389. Läcker. Dricker gärna nu framför spara som enligt provningspanelen var ett bästa alternativ. I min smak dricker jag 1991 idag till en köttragu av finaste snitt. Gott!
Betyg: 4+

1998 Bin 389 Cabernet Shiraz
Utseende: Mörk, tät, rödblå. Ogenomtränglig.
Doft: Söt cassis, sötlakrits och en touch av violer.
Smak: Medel/fyllig. Rik, stram och koncentrerad. Ungdomliga, strama tanniner, hög alkoholhalt, rik frukt i fet och generös stil där bärsötman bäddar in den strama syran och kärva tanninerna. Choklad och rostade kaffetoner är med på ett hörn. Lång eftersmak.
Omdöme: Häftig, rik och nästintill bufflig vore det inte för den strama syran och de markerade tanninerna som håller ihop stilen från att falla ”ur kurs”. Ett vin att spara i många, många år alternativt att dricka nu för den som önskar en smak som ska ”sitta som en smäck”
Betyg: 4

2002 Bin 389 Cabernet Shiraz
Utseende: Mörk, tät, rödblå.
Doft: Fat, läder, cigarrök, rostat kaffe och mörk frukt.
Smak: Medelfyllig, rik, söt och generös frukt av plommon och cassis. Lätt kryddig. Vaniljtoch av fat, balanserad syra och strama tanniner. Koncentrerad. Bra balans, samtidigt med en markerad alkoholhalt.
Omdöme: Ungdomlig, kralligt generös av mörk frukt och värmande alkohol. Mustig och generös Bin 389 som jag personligen gärna kan dricka idag. Spara några år men inte fler än runt 7 är min gissning
Betyg: 4+

2006 Bin 389 Cabernet Shiraz
Utseende: Mörk, tät, blåröd färg. Ogenomtränglig.
Doft: Stor. Koncentrerad av mörk cassis. Ung.
Smak: Fyllig. Söt koncentration, generös mörk frukt, markerade fat och ungdomligt, kaxiga tanniner, frisk syra och ett kryddigt avslut.
Omdöme: Ungt vin med stor potential. Idag upplever jag smaken vara en tillbakalutad slutenhet med underliggande, ungdomligt fruktdriv och en vilja av stål. Utan tvekan ett höjdarvin med det bästa framför sig.
Betyg: 5-