Laddar annons
Recension och betyg tillfälliga röda viner på Systembolaget
7 Nov, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension och betyg tillfälliga röda viner på Systembolaget

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER. Johan Edström har provat alla nyhetsviner. Tillfälliga röda viner på Systembolaget 8 november 2019 är betydligt fler till antalet än tillfälliga vita.

Veckans röda är betydlig fler än de vita, helt normalt i november, många mycket bra viner med stor geografisk spridning.

Frankrike

Beaujolais

Att Beaujolais är trendigt får vi många bevis på, tre olika byar i detta släpp. Och det tillkommer ytterligare en den 22 november. Från att ha varit enkla massproducerade viner till små hantverks-brygder – ofta med högst naturlig vinmakning. Här kommer några av de senare.

Terroirs et Talents, Lâche-Moi la Grappe 2017 (95987), 139 kr är en enkel och okomplicerad Régnié med klart bärig frukt med körs- och blåbär, örter och viol. Fräsch, rättfram och lättdrucket naturvin i ren och bra stil.

Betydligt mer smak hittar vi i Mommesin, Grandes Mises 2017 (91226), 169 kr från Saint-Amour i norra Beaujolais. Påfallande mörk färg men fortfarande tydlig Beaujolais med hallon, jordgubbe och körsbär i frukten. Stram i smaken för sin appellation med stadig frukt, bra tannin och frisk syra. Inte purung längre och klart drickbar i höst till lammlägg i ugnen.

Från mer kända Morgon kommer Domaine Daniel Bouland Morgon Délys 2018 (92066), 229 kr som har en mer naturvinsdriven stil med lite brett men precis på gränsen för att vara charmig och personlig. Mycket frukt även här, små röda bär etc, lättare med mycket smak i sin bäriga stil och med mindre tannin än Saint Amour ovan.

Röda tillfälliga viner från Bourgogne

Bara någon mil norrut ligger Bourgognes södra ände. Beaujolais räknas administrativt in i Bourgogne trots olika druvor, jordmån och departement, i alla fall vinmässigt. Inte mindre än fyra bourgogner kvalar in på veckans topplista.

Rougeot Bourgogne Pinot Noir Les Lameroses 2017 (95074), 299 kr är modernt fruktdriven pinot noir i nästan nya zeeländsk stil. Den stilen står för både mynta och andra örter tillsammans med pinots härliga småbäriga frukt av hallon och bigarråer. Smaken överraskar lite (jämfört med doften) då den är stram och klassisk med hög syra men väldigt snygg frukt som backar upp. Ung stram och tuff som vill ha en timme eller två i karaffen.

Domaine Jean-Marc Bouley Hautes-Côtes de Beaune 2017 (95075), 329 kr har en lite annan stil. Även här tydlig pinot men mer höstig i sin karaktär med skogsbär, mossa, svamp och kött. Rejäl och stadig med bra tanniner men också fin frukt, fina fat och härlig frukt. Vill ha lite tid i källaren innan vi dekanterar den.

Domaine Gérard Julien & Fils bidrar med två viner, först ut en Côte de Nuits Villages 2016 (95284), 299 kr som är fruktig och rättfram med både hallon och rabarber (oxalsyra) i doften. Även detta är klassisk pinot från Bourgogne med bra balans frukt/syra/tannin som är högst tilltalande med utan den skärpa som vinet ovan.

Vill du prova domainens riktiga kapacitet så gå på Nuits-Saint-Georges Aux Saints-Juliens 2016 (95309), 499 kr. Här är en bourgogne av klass. Mycket typisk klassisk med höstiga toner under mogen bärig frukt, kanonfin smak med klar stringens i frukt och syra plus en bra dos tanniner som är väldigt fint slipade, inga vassa kanter! Lång god och riktigt bra.

Languedoc

Ibland dyker den upp bland dessa tillfälliga partier: Domaine de l'Hortus Grande Cuvée 2017 (90528), 199 kr.  Vad jag inte kan förstå är att vinet kostar nästan lika lite nu som för tio år sedan. Underbar sydfransos ifrån Pic St Loup i härlig nord-rhônsk stil. Kanonbra reduktiv syrah-drivet vin (plus mouverdre och lite grenace) med tydliga örter, lagerblad mörka bär och lite rök/tjära. Ren fin komplex smak med krydda, örter och bra ung frukt samt en fin dos tannnin. Bara att tacka och ta emot.

Tillfälliga röda från Italien

Piemonte

Det är bara att gilla läget och köpa på sig – det dräller av Barolo 2015 just nu och snart är det slut!

Giacomo Fenocchio Barolo (92015 (92371), 299 kr smakar inte fänkål (fenocchio, ett litet skämt) men desto mer av den strålande årgången 2015 från just Barolo, fast mer i en lätt parfymerad variant. Blommig med nyponrosor och plommon i lätt förförisk stil men smaken övertygar desto mer. Stram och tuff lätt bitter smak men med fin frukt och syra. Kräver mat med protein och fett.

Giacomo Grimaldi Barolo Le Coste 2015 (95865), 399 kr är ett bra snäpp upp; stor djup doft med alla Barolos rätta attribut. Smaken är mycket tuffare än doften men med härlig mineralton, kanonfin frukt med rondör, koncentration och samtidigt elegans och en mycket läcker eftersmak. Wow! Men behöver några timmar i karaffen eller år i källaren.

Ett tvillingpar från G.D Vajra avslutar dagens Barolo-resa. Barolo Ravera 2015 (95594), 509 kr är snygg och elegant med lätt outsprungen frukt med massor av potential bakom, så fina toner av rosor och mörka bär och en nästan icke märkbar ton av fat. Elegant och finstämd med tydlig syra, läcker frukt och en bra dos tannin så klart, vi pratar Barolo.

Tvillingsystern (väldigt lik) heter Barolo Bricco del Viole 2015 (95613)), 509 kr och har en aning större kropp än Ravera med mer kraft och tyngd men i övrigt samma eleganta framtoning. Också väldigt bra, i nuläget skulle jag välja Ravera men om fem år vet jag inte. Om framtiden vet man aldrig när det gäller viner, inte ens de som är ”experter”.

Spanien, tillfälliga röda viner

Ribera del Duero

Dominio del Aguila Picaro Tinto 2017 (92595), 299 kr är ett riktigt Parker-vin för alla er som älskar den maffiga, täta och starka stilen. Mörk, nästan svart, tät och koncentrerad med både frukt och fat med nerkokt hallon/björnbär/körsbärs-frukt och en bra portion fat. Smaken är lika tät den, stram och tuff med massor av mörk frukt. Komplett och massivt vin med mer smak än vad priset anger, men skulle så klart må bra av at lagras några år.

Och nu över till Nya Världen, många riktigt bra och spännande viner varav en hel del pinot noir.

USA

Cristom Vineyards Mt Jefferson Cuvée 2017 (92543), 299 kr är en jättebra parfymerad något lättare pinot från Oregon (lite söder om Portland). Smaken är härligt bärig med charmig (nästan flirtig) frukt. Kryddig och god med något lätt syra och lite beska i eftersmaken. Inte på topp just nu men kan kanske bli.

Domaine de la Côte, Pure Pinot Noir 2016 (92668), 395 kr från Santa Rita Hills i södra Kalifornien är en helt annan stil av pinot; kryddig och spetsig som nästan drar mot ung syrah (inte dumt) i sin profil. Mer ton av mörka bär och rök. Smaken är också tuffare än Cristom med bitigare tanniner, mörkare frukt och lite kryddig/rökig/salt smak som kräver en helt annan typ av mat. Nästan lite hickory-kryddad tjälknöl!

Shafer Vineyards TD-9 2016 (90421), 599 kr är veckans muskelvin nr ett! Men med det sagt även en snygg blandning av klassiska bordeaux-druvor som merlot, cabernet och malbec. Tät och koncentrerad med allt hemma, cassis, mynta, svarta vinbär, mocca (inte skinn, snarare kaffe) – ja allt man vill ha. Mycket av det mesta även i smaken men på något sätt ändå balanserat i sin tunga massiva stil, och så mjuka fina tanniner på det. Snyggt jobb och troligen det bästa priset på en Shafer du kan få på länge med dagens dollarkurs.

Argentina

Susana Balbo fick vara med på den vita sidan men hon gör även rött vin.  Susana Balbo Signature Malbec 2017 (92003), 199 kr visar varför hon blivit utsedd till årets vinmakare i sitt hemland. Mycket snyggt sätt att hantera malbec som inte är helt lätt att få elegans i. Här får hon till det trots att det finns bra med kraft utan att vara för mycket – sammetslen och fin med bara en antydan till järnigheten man brukar hitta i malbec-viner.

Australien

Inte shiraz, inte cabernet – utan sangiovese! Coriole Sangiovese 2017 (92052), 179 kr visste jag inte om jag borde skriva om men föll för charmen (som vanligt). Så lättsam, trevligt fruktig, med antydan till sangiovese men det skulle man aldrig kunna gissa på doften. Smaken däremot bjuder stram sangio-frukt utan järn men med en droppe av Jupiters blod och härlig körsbärsfrukt. Så annorlunda jämfört med Italien men ändå finns där en liten gen från moderdruvan.

Nya Zeeland

Det finns ett område på södra delen av södra ön som heter Central Otago och här görs några av landets bästa pinot noir-viner. Felton Road kanske det mest kända men det finns många fler i detta världens sydligaste vindistrikt som ligger på 45te breddgraden.

Pyramid Valley Vineyards Pinot Noir 2017 (92421), 279 kr är ett strålade exempel på vad de kan åstadkomma där nere i de djupa dalarna. Mörk som en modern Beaujolais men med djup fin pinot-doft som nästan är mer örtig med lakrits än bärig. Väldigt läcker. Koncentrerad och kryddig i smaken för en pinot men fin frukt som inte lämnar utrymmer för tvivel vilken druva det är. Kanonläcker hemgjord hallonsylt med ett stänk av apelsinskal och lite fina ekfat på det. Ja tack!

Sydafrika

I brist på Bordeaux får vi söka cabernet-tröst i Sydafrika som bidrar med två fina viner.

Longridge Wine Ekliptika 2016 (92108), 199 kr är en bordeaux-blend med bra balans, fin frukt och lagom fathantering. God med aningen kryddig och väl mogen frukt, bra tanniner utan att vara vassa och sötläskande lång eftersmak. Lite hög alkohol och massivt tung flaska.

Waterford Estate Cabernet Sauvignon 2016 (92649), 299 kr är en påtagligt utvecklad cab med både läder, stall och blyertspenna, frukt mot svarta vinbär – allt på plats! Fruktig och god med stadig cabernetsmak, bra frukt och syra plus väldigt fina fat. Skitbra vin helt enkelt!

LÄS: Tillfälliga vita viner 8 november 2019.

[drinklist id="74606"]

Gå direkt till: recension tillfälliga vita viner 4 oktober 2019.

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER