Laddar annons
Tillfälligt sortiment vita viner 22 nov - recension och betyg
20 Nov, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment vita viner 22 nov - recension och betyg

TILLFÄLLIGT SORTIMENT. Vita viner 22 nov med recension, omdömen och tabell. Vinbanken har provat alla vinnyheter på Systembolaget.

November må vara en rödvinsmånad på Systembolaget. Men det hindrar inte att det även lanseras vita kanonviner. Några med bubblor samt ett fåtal riktigt bra vita att lägga ner i källarvalven.

Snabbval - direkt till tabellen:

Vår vana trogen börjar vi med goda bubblor.

Frankrike, Loire  och Vouvray

Domaine Vigneau Chevreau Vouvray Brut (95850), 149 kr (utan årgång) är utan konkurrens månadens budgetbubbel. Härlig chenin blanc-doft med honungskaka och lite fet vaxig ton. Nästan helt torr, god, komplex med ung frisk frukt av gula plommon och honung. Hyfsad eftersmak.

Champagne

Veuve Clicquot Extra Brut Extra Old MV (92570), 699 kr är en multi vintage. Det är åtta olika årgångar från 1990 till 2012 i samma flaska. Resultatet är en mogen komplett champagne. Massor av dofter kastar sig mellan ung frisk frukt till mogen autolytisk rostad ton av äppelkaka. Frisk, rejält torr, smakrik och komplex med sitt spektrum av brioche, äppelmos, nougat och persika.

Charles Heidsieck 2008 (90246), 769 kr har precis samma toner som husets Brut Reserve för 459 kr. Nu uppskruvade minst ett helt varv. Stor och läcker fluffig doft av toast, äpplen, marsipan, nötter och nougat som får en att tro att vinet är mjukt och bussigt. Poff! Syran sitter som en smocka. Under den ligger lager på lager av smaker. Rostat bröd, nötter, nougat och sockerkaka, friska Ingrid Marie-äpplen och godaste citrus. Svårt att tro att det kan bli bättre.

Det skulle då vara Cuvée William Deutz 2009 då (97060), 1 395 kr dock till nästan dubbla priset. Kraft, fart och stor maffig doft med fyllig lite bränd ton som är fylld med mogen frukt. Smaken är också fyllig och rik med mängder av olika frukter som dansar i munnen. Friska syror och djup stor, lång ihärdig smak av allt man vill ha i fen in-champagne. Precis som Charles bör nog William vila några år i källaren.

Vilka viner!

Frankrike

Loire

Mer Vouvray men nu utan bubblor. Domaine Vincent Careme, Le Peu Morier 2017 (92181), 229 kr är en klassisk Vouvray med bivax och honungsmak. Nästan torr med finaste drag av ananas, persika och honung. Bra syra utan att vara vass och lång fin eftersmak. Jättegod utan att vara toppvin på något sätt.

Inte långt från Vouvray ligger Chinon som är mest känt för sina röda viner men en och annan vit vinare slinker igenom ibland.

Charles Joguet, Clos de la Plante Martin 2016 (95126), 299 kr är också gjord på chenin blanc. Här känns inte druvkarakteristiken lika tydligt då vinet är klart reduktivt med krutiga förtecken. Hög syra och väldigt frisk fräsch frukt med massor av spännande smaker av knappt mogen syrlig frukt. Jättegod den också och klart kul att kunna prova två viner på samma druva med distinkt olika doft/smak.

Bourgogne

Byn Auxey-Duresses är granne med mer kända Meursault. Vincent Girardin, Auxey-Duresses Vieilles Vignes 2017 (92070), 299 kr är en modern reduktiv chardonnay. Efter de tydliga knallpulver-tonerna kommer fin fräsch frukt fram med grön citron, pomerans etc. Bra smak med hög syra. Vinet är en mycket tydlig chardonnay med en aning fat därtill mycket välgjord. Riktigt bra budget-bourgogne som är färdig att drickas nu.

Tyskland – Franken

Vi har fått en hel del viner från utmärkta Juliusspital under året och här kommer årets sista, Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2018 (90358), 195 kr. Klockren och fin silvaner med sin något neutrala frukt. Härlig och generös från ett varmt och soligt år. God rik smak med generös mogen ljus stenfrukt. Kanske lite låg syra men det märks knappt i den goda och breda smaken som innehåller gott om mineral. Lång och god eftersmak.

Sydafrika

Ett av det landets bästa vita viner är Boekenhoutskloof Semillon 2017 (95206), 239 kr. Fin och balanserad trots sin ungdom med precis lagom dos fat som tar väl hand om den goda frukten. Drar mot apelsinblom och bivax. Vit persika och limeskal i smaken tillsammans med snyggt integrerade fat. Alldeles för god redan nu för sitt eget bästa, detta vin kan lätt bli tjugo år.

Sött vitt från Sydafrika

Ett av världens stora söta viner är Klein Constantia Vin de Constance 2015 (98013), 549 kr (500 ml). Gjord på sent skördade druvor, mycket sent. En gång för länge sedan dyrare och mer eftertraktat än självaste Château d’Yquem, vilket man kan förstå när och om man får prova. Denna har den fabulösa årgången 2015.

Allt finns i överflöd, det är nästan är svårt att ta till sig smakerna. Muscat som i bergamott, honung som i botrytis, ananas likaså plus lite vanilj samt kanel från tre års fatlagring. Härlig syra, lager av kryddor och all världens goda söta frukter tävlar om utrymmet. Bästa årgången jag provat. ’Kan lagras’ som Systembolaget antagligen kommer att skriva.

Sött vitt vin från Italien

Ca'Rugate, La Perlara Recioto di Soave 2015 (92198), 199 kr (500 ml) är Venetos bidrag till fina söta viner. Gjord på druvorna gargagnega och trebbiano som fått torka över vintern för att sedan jäsas. Läcker doft av torkade ljusa frukter som persika och aprikos, en smakexplosion i munnen av koncentrerad fruktjuice, acacia-honung och läcker syra.

Sött vitt vin från Tyskland

Eiswein är när man låter druvorna hänga kvar till dess det kommer en rejäl köldknäpp. Något som verkligen inte händer varje år. Tyskland, Österrike, Kanada och Sverige är några länder där man kanske kan hoppas på sträng kyla sent i november eller december.

Weingüter Wegeler, Rothenberg Riesling Eiswein 2018 (95065), 649 kr (375 ml) hade is i vingården (och i magen) förra året och fick ihop en liten men naggande god skörd Eiswein. Helt fantastiskt vin med de finaste rieslingtoner av läcker precis fruktighet, äpple och citrus, plus massor av tropiska varianter ovanpå det. Söt som sirap men balanserad, elegant och läcker med en sjusjungande syra. Ett vin att låta fukta tungan med på sin dödsbädd...

Tabell | Tillfälliga vita viner 22 november på Systembolaget

[drinklist id="74732"]

Gå direkt till: recension - tillfälliga röda viner 22 november 2019.

Eller tidigare lanseringar: Vin-nyheter på Systembolaget.