Laddar annons
Recension Systembolagets vita och mousserande viner 28 sept.
26 Sep, 2021

Recension Systembolagets vita och mousserande viner 28 sept.

I Systembolagets nyhetslansering vita och mousserande viner 28 september finns härliga, prisvärda vita Bourgogner. En charmig roséchampagne från 2013 piggar också upp.

SYSTEMBOLAGETS NYHETSLANSERING VITA VINER. Horiots roséchampagne från 2013 är väl värd pengarna. Men denna vecka imponeras jag mest av hur bra vin det går att göra i Saint-Verán (en AOP eller Appelation d'Origine Contrôlé i Bourgogne från underregionen Mâconnais) där producenten Verget hör till de verkliga topparna.

Leflaives Montagny 1er Cru är också värd en eller ett par platser i chardonnayhyllan. Sist ut blir ett litet extra varmt omnämnande till Kullabergs Vingård som ligger i Skåne och för deras vin Askesäng, en blandning av solaris och souvignier gris. Med utropstecken, ”vilken bra nivå svenskt vin kan nå”.

Mousserande viner 28 sept | Frankrike och Nya Zeeland

1) Brut Tradition Domaine de la Taille aux Loups (94058), 219 kr

Ett ungt mousserande vin med aromatisk doft av persika, honungsmelon, vanilj, grapefrukt och bivax. Välbalanserad eftersmak med rustika, druvtypiska chenin blanc-drag med citrusskal och mandlar. Ett bra bubblande vin från Montlouis-sur-Loire.

2) Hunter's Offshoot Petillant Naturel 2021 (92776), Marlborough, 159 kr

Stor, frisk och aromatisk doft med fläder, blommor, nässlor, krusbär, gula äpplen och persika. Välbalanserad smak med citrussyror, grapefrukt, sälta och våta stenar.

3) Sève Rosé de Saignée Olivier Horiot 2013 (95705), Champagne, 499 kr

En bra, välgjort och elegant roséchampagne som trots sin ålder ändå bjuder på fruktighet och friska inslag som får stöd av de årgångstypiska, underbara syrorna. I smaken finns fin bärighet med smultron, färska mandlar, struktur, mineral och en lätt sälta.

Systembolagets nyhetslansering vita viner 28 sept. | Frankrike

4) Montagny 1:er Cru Bonneveaux Olivier Leflaive 2019 (95630), Volnay, 329 kr

Ett ungt friskt och elegant vin med äpplen, citrus, blommor, vita persikor, grapefrukt. Snygg, stram och balanserad eftersmak med klockrena syror, våta stenar och längd. Servera till skaldjursfyllda ravioli med hummersås.

5) Saint-Véran Vigne de Saint-Claude 2020 (93966), Verget, 259 kr

Ett friskt ungt vin med äpplen, citrus, blommor, gråpäron, kalk, välbalanserade fat och rena fina syror. Till detta: rimmad och ugnsbakad torskrygg serverad med parmesanrostad blomkål toppat med lite trattkantareller.

Systembolagets nyhetslansering | Österrike och Ungern

6) Rabl Riesling Steinhaus Rote Erde 2018 (92697), Kamptal, 219 kr

Stor aromatisk doft med gula äpplen, kalk, melon, physalis, persika, blommor, bra balans, fin syra och bra längd.

7) Tokaji Balassa Furmint 2018 (93860), 179 kr

Stor frisk doft med gula äpplen, melon, kalk, melon, citron vitpeppar och snyggt balanserade fat. Bra syra och bra längd med mineral, sälta och våta stenar. Snyggt och elegant vin gjort på furmint.

Systembolagets nyhetslansering vita viner 28 sept. | Sverige

8) Askesäng Kullabergs Vingård 2020 (94059), Sverige, 329 kr

Ett ungt aromatisk vin med päron, fläder, blommor, lite grapefrukt, äpplen, välgjort med bra balans och bra syra. Möjligen finns det en gnutta restsötma men drick vinet väl kylt och imponeras hur bra vin det går att göra i Sverige.

Systembolagets nyhetslansering vita viner | Bosnien-Hercegovina

9) Krš Orange Žilavka 2020 (94050), 199 kr

Stor aromatisk doft med apelsin, mandarin, aprikos, havtorn, örter och kryddor. Fruktig smak med mineraler, sälta och en eftersmak som inte är helt ren. Ett orange vin från producenten Škegro Family Winery i Bosnien-Hercegovina.

TABELL - SYSTEMBOLAGETS NYHETSLANSERING VITA VINER 28 SEPT.

[drinklist id="96275"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

 

--->DIREKT TILL RECENSION TILLFÄLLIGA RÖDA VINER 28 SEPTEMBER (recension publiceras 27 sept.)