Laddar annons
Recension röda viner | Lansering 5e oktober
3 Oct, 2021

Recension röda viner | Lansering 5e oktober

Systembolagets nyhetslansering rött vin 5 oktober. Ett trevligt och välbalanserad släpp som visar vad mångfacetterade druvan grenache kan åstadkomma i olika jordmåner och klimat.

Röda viner tillfälliga nyheter 5 okt. Grenache eller garnacha som druvan heter i Spanien har en osedvanlig förmåga att plocka upp karaktär från sina odlingsförutsättningar.

--->DIREKT TILL RECENSIONEN VITA & MOUSSERANDE VINER TILLFÄLLIGA NYHETER 5/10 (publ 4/10)

I lanseringen av rött vin 5 oktober dyker den upp i fyra skepnader: Bosquet des Papes, Navaherreros, Las Uvas de la Ira (har dock inte provat just denna årgång) och Alto Moncayo: fyra regioner samma druva och alla lysande men Alto Moncayo går först över målsnöret. Men missa inte Château Montus och Fonsecas vintage port. Läs i texten och i tabellen.

Snabbval

Röda viner tillfälliga nyheter 5 okt

Frankrike

1) Château Montus 2017 (92208), 259 kr

Ung generös frukt med björnbär, plommon, hallon, kaffe, choklad, örter och kryddor. Fyllig, rik smak med mocca kanel, fat och välsvarvade fina syror. Ett bordeauxlikt vin från Alain Brumonts prestigeegendom i Madiran. Gjort på tannat och cabernet sauvignon. Det här är verkligen ett lagringsdugligt och prisvärt vin som har en given plats när man är i färd med att bygga upp sin vinkällare.

2) Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape 2019 (91172), 349 kr

Ung, balanserad sötfruktigt mogen doft med blommor, björnbär, vildhallon, tallskog, tjära och läder. Bra lång och rik smak med kaffe, choklad, nypon och kryddor. En välgjord Chateauneuf från alltid lika pålitliga Bosquet des Papes. Denna gång med ny modern etikett.

Italien

3) Fratelli Cigliuti Barbaresco Serraboella 2018 (92379) 499 kr

Ung, intensiv doft med körsbär, tranbär, vildhallon, balsamvinäger, rosor och fat. Välbalanserad, lång komplex eftersmak med tobak, mocca, lakrits, bittermandel, längd och mineral.

4) Gaja Sito Moresco 2019 (92645), Langhe, 378 kr

Ett ungt vin med enbär, vildhallon, nypon, charkuterier och kryddor. Bra balanserad smak med mocca, örter, blodgrape, mineral och fat. En cuvee gjord på 35% Nebbiolo, 25% Barbera, 25% Merlot och 15% Cabernet Sauvignon.

Spanien

5) Alto Moncayo 2018 (92958), Campo de Borja, 379 kr

Stort och charmigt med solmoget varm frukt med björnbär, vildhallon, jordgubbar, vanilj, kryddor örter och fat. Imponerande koncentration med tät och rikt mogen frukt med rökta charkuterier, lakrits, nougat och en rejäl dos rostade ekfat.

Ursprunget är det sömniga Campo de Borja som ligger mellan Logroño och Zaragoza. Gjort på 100 % superkvalitativ höghöjdsgarnacha från gamla vinstockar. Servera till en lammgryta med rosmarin timjan och potatispuré.

6) Bernabeleva Navaherreros Garnacha 2019 (92038), Vinos de Madrid, 199 kr

Ett ungt och friskt vin med körsbär, smultron, granatäpplen, örter, mineraler, kryddor och fat. Välbalanserad smak med charkuterier, intensitet, längd engelsk lakrits, mineraler och lite sälta. Snygg välbalanserad garnacha från Vinos de Madrid. Passar till iberiska charkuterier och vedugnsbakad pizza.

7) Malleolus Emilio Moro 2017 (92470), Ribera del Duero, 299 kr

Ung mörk frukt med fyllig koncentration av björnbär, choklad, kaffe, rökta charkuterier och lakrits, bra balans med kraft och längd i smaken. Söker man ett rustikt kraftigt vin som alltid levererar är Malleolus ett säkert kort.

USA, Nya Zeeland och Sydafrika

8) Pax Sonoma-Hillsides Syrah Pax Mahle Wines 2018 (95682), Sonoma County, 549 kr

Ungt och rikt koncentrerat vin med viol, björnbär, charkuterier, metall och rökig ek. Fylligt med djup, kryddor, choklad, salami och mineraler. En imponerande och välgjord syrah som för tankarna till norra Rhônedalen, men där är vi ju inte utan detta kommer från Sonoma County i Kalifornien och: det är bra!

9) Te Kairanga Estate Pinot Noir 2019 (94137), Martinborough, 175 kr

Ung rödbärig frukt med jordgubbar, körsbär, granatäpplen, hallon och blommor. Syltigt mogen smak med tranbär, nougat, mineral och lingonsyror.

10) Family Red Badenhorst Family Wines 2019 (95699), Swartland, 269 kr

Varmt mogen kraftig frukt med viol, blommor, björnbär, charkuterier, lakrits, koncentration, längd, kryddor, och örter. Ett smakrikt och välgjort vin hopvispat med den unika druvsammansättningen 35% shiraz, 31% cinsault, 17% tinta barocca, 13% grenache noir och 4% touriga nacional.

Röda viner tillfälliga nyheter 5 okt | Starkviner

12) Fonseca Vintage Port 2007 (93883), 399 kr

Fortfarande ungt men med begynnande mognad och fint koncentrerad frukt av viol, plommon, björnbär, fikon, dadlar, pomerans och julkryddor. Kraft, längd, koncentration och ypperlig balans – unikt och extremt undervärderat.

Tänd en brasa, halvera ett torkat fikon och tryck in en bit valnöt och njut av ett lite för stort glas av det lätt kylda portvinet…nämnde jag brasan? Annars går ett ljus också bra! Bra vintage port på halvflaska måste ju konkurrera med hjulet som världshistoriens bästa uppfinning!

13) Justino's Madeira Malvasia 10 Years (93184), 349 kr

Stor varm doft med fikon, dadlar, torkade aprikoser, nötter, rostade mandlar, fruktkaka och pomerans. Energirik söt smak med längd och syra. Passar glänsande till en dessert med bär serverat på en kaka med mandelbotten.

TABELL

[drinklist id="96361"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar