Laddar annons
Res till Moseldalen
7 Jul, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Res till Moseldalen

MOSELDALEN. Vackra miljöer, härliga vita viner och möjlighet att såväl vandra och cykla som att ta bilturer, gör Moseldalen till ett populärt resmål för många. Här får du tips och inspiration inför nästa vinresa.

I en oerhört vacker dalgång i västra Tyskland, i mitten av landet, hittar man Moseldalen. Den följer den sista, slingrande, avslutande delen av Moselfloden. Där finns så vackra platser att man tappar andan, med vinodlingar som klättrar upp på dalgångens branter och floden som sveper fram likt en blågrön sjal genom landskapet.

Mosel är en 55 mil lång biflod till Rhen. Den börjar i Vogeserna i Frankrike och mynnar ut i Rhen, i höjd med Koblenz i Tyskland.

Själva Moseldalen sträcker sig från staden Trier i söder upp till Koblenz, där Mosel förenas med Rhen. Staden Trier som för övrigt är klassad som ett världsarv av UNESCO, för sina många romerska lämningar.

Magra jordar i Mosel ger bra rieslingviner

Mosel, som hette Mosel-Saar-Ruwer fram till 2007, är en av världens nordligaste vinregioner. Här är jorden mager med en hög halt av skiffer. Man producerar torra och halvtorra vita viner, framförallt med riesling, men även från en del andra druvor. Vinerna är ofta lätta och friska med tydlig mineralitet från jordmånen.

Vinproduktion har man här hållit på med sedan romartiden och i Moseldalen hittar man några av Tysklands bästa viner.

Bernkastel-Kues är huvudort i Mittelmosel, centralt placerad och en bra utgångspunkt för rundturer Moseldalen. Egentligen är det två små byar från början; Bernkastel på en sidan floden och Kues på den andra.

Det är en söt stad med fina korsvirkeshus som är väl värd ett besök. Där finns välrenommerade producenter som Dr H Thanisch och Dr Loosen. En annan bra producent att besöka är Willi Shaefer. Tänk på att boka besöken i förväg.

Prova vin på Mosel Wein Museum

I Bernkastel-Kues finns ett vinotek, Mosel Wein Museum, där du kan prova alla de lokala vinerna för att bestämma vilka gårdar du vill besöka. Och du behöver inte oroa dig för långa avstånd. Längs floden Mosel ligger inte vingårdarna utspridda på vinåkrarna. I stället är de samlade i byarna, vilket betyder att många hus rymmer en vinproducent med potentiell provsmakning.

 

 

Någonstans i höjd med Bernkastel och norrut är det som allra vackrast. Cykla, vandra eller kör långsamt med bil. Eller åk båt på floden! Stanna ofta och prova det lokala vinet. En vinresa går ut på att smaka mycket av de lokala vinerna.

Det är just för vinerna och det vackra natursceneriet som man åker till Moseldalen. Visst finns det borgar, muséer och historiska minnesmärken att beskåda, men den storslagna naturupplevelsen slår ändå det mesta.

Tips - res till Moseldalen

Om man vill bo på en vingård kan man testa Weingut Claes Schmitt Erben. Det är en producent mellan Bernkastel-Kues och Trier i Trittenheim med ett trevligt B&B.

I Bernkastel-Kues finns finns det rustika hotellet Doctor Weinstube som har en trevlig restaurang och en grönskande innergård.

Hotel Moselschild i lilla Ürzig är ett hotell i medelklass med balkonger mot floden med trevlig utsikt.

I Mülheim ligger det romantiska hotellet Weinromantikhotel Richtershof som även har en bra restaurang.

Med bil från Malmö till norra delarna av Moseldalen är det cirka 90 mil. Flyga kan man göra till Frankfurt-Hahns flygplats och hyra bil, därifrån är det cirka tre mil till Bernkastel-Kues.

Fler bra tips

Läs mer om att cykla i Moseldalen

Läs om Moseldalens buspojke, Dr Ernst Loosen.

Gillar du öl bättre - tips på Ölfestivaler 2016

Bild lånad från Res till Moseldalen.nu