Laddar annons
Muscat – druva och vin
28 Jul, 2016

Muscat – druva och vin

MUSCAT. Russin, honung, flÀder, persika och apelsinblomma. Doften av vin pÄ druvan muscat Àr hÀrlig och oftast lÀtt att kÀnna igen. Prova druvan som torrt, sött eller porlande frÀscht vin. AnvÀndningsomrÄdena Àr mÄnga för denna lÀckra druvsort som Àr lika god att Àta.

Muscat – eller med svenska stavningen muskat - Ă€r ett samlingsnamn pĂ„ en familj av gröna druvor som bĂ„de anvĂ€nds för vinproduktion och som bordsdruvor och russin. Det Ă€r alltsĂ„ en av fĂ„ druvor som man gör vin av som Ă€ven smakar gott direkt frĂ„n vinrankan.

Familjen muscat Ă€r ”komplicerad”. Det finns tre olika huvudtyper av muscat; muscat blancs Ă  petits grains, muscat d’alexandrie och muscat ottonel samt Ă€ven Ă„tskilliga muteringar.

Muscat Àr en grön druva

Muscat rÀknas till de gröna druvorna men kan till fÀrgen vara gyllene, skÀra eller till och med svarta. Muscat blancs kan, för att göra det extra spÀnnande, byta fÀrg Är frÄn Är.

Muscatdruvan har sitt ursprung i Mellanöstern och Àr en vÀrldens Àldsta druvsorter. Den kan anta mÄnga skepnader nÀr den vinifieras frÄn sötaste söta till knastertorrt. Syran Àr sÀllan hög och det Àr inte ofta som man vinner pÄ att lagra ett muscatvin. SjÀlva poÀngen Àr den förföriska och aromatiska, unga fruktigheten som man pÄ intet vis vill lagra bort.

Muscat odlas framför allt i Italien, Spanien, Frankrike och Australien men finns Àven i USA, Sydamerika, Sydafrika med flera lÀnder. Den har en spÀnnande variation beroende pÄ var den odlas. Doften Àr ofta mycket aromatisk med toner av russin, honung, flÀder, persika och apelsinblomma.

Muscat - vin som frĂ€schar upp en dessert

Muscat blanc Ă  petits grains anses ge viner av högst kvalitet. Den odlas bland annat i Asti i norra Italien dĂ€r den blir till Moscato d’Asti, ett lĂ€tt porlande vin med aromatisk smak, sötma och lĂ„g alkoholhalt som passar perfekt till en lĂ€tt fruktdessert eller som en ”uppfrĂ€schare” efter en lĂ„ng middag. Viner som endast heter Asti Spumante Ă€r en enklare, och oftast lite torrare, version av detta vin som ocksĂ„ fyller samma funktion.

Muscat dÂŽAlexandrie mĂ„r bra av rejĂ€lt med vĂ€rme och blir ofta riktigt söta viner, som flytande russin ungefĂ€r, medan muscat ottonell anvĂ€nds för att göra torra viner.

Moscato dAsti Àr, som sagt, ett kÀnt vin gjort pÄ muscat, ett annat Àr Muscat de Beaumes-de-Venise frÄn RhÎne och Liqueur Muscat frÄn Australien. Red Muscadel Àr ett hÀrligt sött, rött vin frÄn Sydafrika och och Muscat de Rivesaltes kommer frÄn Languedoc-Roussillon i Frankrike.


Fyra olika muscatviner att prova

Moscato d'Asti Prunotto 2015, (99142), Moscato d’Asti, Piemonte, Italien, 99 kr
Ett lĂ€tt porlande och lĂ€ckert vin med fem procents alkoholhalt. Drick till jordgubbarna i bersĂ„n eller till en fruktsallad efter en lĂ„ng middag. Eller servera ett litet glas innan desserten som ”uppiggare”.

Asti Cinzano (7711) Asti, Piemonte, Italien, 75 kr
Sött, aromatiskt vin med inslag av piggelinglass, flÀder och persika (7 procents alkohol). Servera till fruktdesserter eller som en lite sötare aperitif.

Santa Digna Muscat Sauvignon Blanc 2015 (6229), Chile, 219 kr, box, 3000 ml
HÀr Àr muscat ett torrt vitt vin. Blandningen Àr 85 procent muscat och 15 procent sauvignon blanc. Resultatet Àr ett lÀtt, blommigt vin som passar varma sommardagar utan alltför smakrika tillbehör.

Allesverloren Red Muscadel 2014 (71203) Swartland, Sydafrika, 159 kr
Ett aromatiskt, fruktigt sött starkvin med inslag av honung, nötter och russin. Aromatisk, lÄng eftersmak. Mycket gott att servera till en paj med persikor, honung och rostad mandel eller till en bit ost, kanske italiensk pecorino utan för lÄng lagring.

Fler goda tips

HĂ€rlig cheesecake som serveras som glass med muscat frĂ„n grekiska ön Samos.

https://vinbanken.se/2015/07/20/samos-vin-doux-till-glasstarta-med-hallon-%C7%80-mandagsmatchen/