Laddar annons
Muscat – druva och vin
28 Jul, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Muscat – druva och vin

MUSCAT. Russin, honung, fläder, persika och apelsinblomma. Doften av vin på druvan muscat är härlig och oftast lätt att känna igen. Prova druvan som torrt, sött eller porlande fräscht vin. Användningsområdena är många för denna läckra druvsort som är lika god att äta.

Muscat – eller med svenska stavningen muskat - är ett samlingsnamn på en familj av gröna druvor som både används för vinproduktion och som bordsdruvor och russin. Det är alltså en av få druvor som man gör vin av som även smakar gott direkt från vinrankan.

Familjen muscat är ”komplicerad”. Det finns tre olika huvudtyper av muscat; muscat blancs à petits grains, muscat d’alexandrie och muscat ottonel samt även åtskilliga muteringar.

Muscat är en grön druva

Muscat räknas till de gröna druvorna men kan till färgen vara gyllene, skära eller till och med svarta. Muscat blancs kan, för att göra det extra spännande, byta färg år från år.

Muscatdruvan har sitt ursprung i Mellanöstern och är en världens äldsta druvsorter. Den kan anta många skepnader när den vinifieras från sötaste söta till knastertorrt. Syran är sällan hög och det är inte ofta som man vinner på att lagra ett muscatvin. Själva poängen är den förföriska och aromatiska, unga fruktigheten som man på intet vis vill lagra bort.

Muscat odlas framför allt i Italien, Spanien, Frankrike och Australien men finns även i USA, Sydamerika, Sydafrika med flera länder. Den har en spännande variation beroende på var den odlas. Doften är ofta mycket aromatisk med toner av russin, honung, fläder, persika och apelsinblomma.

Muscat - vin som fräschar upp en dessert

Muscat blanc à petits grains anses ge viner av högst kvalitet. Den odlas bland annat i Asti i norra Italien där den blir till Moscato d’Asti, ett lätt porlande vin med aromatisk smak, sötma och låg alkoholhalt som passar perfekt till en lätt fruktdessert eller som en ”uppfräschare” efter en lång middag. Viner som endast heter Asti Spumante är en enklare, och oftast lite torrare, version av detta vin som också fyller samma funktion.

Muscat d´Alexandrie mår bra av rejält med värme och blir ofta riktigt söta viner, som flytande russin ungefär, medan muscat ottonell används för att göra torra viner.

Moscato dAsti är, som sagt, ett känt vin gjort på muscat, ett annat är Muscat de Beaumes-de-Venise från Rhône och Liqueur Muscat från Australien. Red Muscadel är ett härligt sött, rött vin från Sydafrika och och Muscat de Rivesaltes kommer från Languedoc-Roussillon i Frankrike.


Fyra olika muscatviner att prova

Moscato d'Asti Prunotto 2015, (99142), Moscato d’Asti, Piemonte, Italien, 99 kr
Ett lätt porlande och läckert vin med fem procents alkoholhalt. Drick till jordgubbarna i bersån eller till en fruktsallad efter en lång middag. Eller servera ett litet glas innan desserten som ”uppiggare”.

Asti Cinzano (7711) Asti, Piemonte, Italien, 75 kr
Sött, aromatiskt vin med inslag av piggelinglass, fläder och persika (7 procents alkohol). Servera till fruktdesserter eller som en lite sötare aperitif.

Santa Digna Muscat Sauvignon Blanc 2015 (6229), Chile, 219 kr, box, 3000 ml
Här är muscat ett torrt vitt vin. Blandningen är 85 procent muscat och 15 procent sauvignon blanc. Resultatet är ett lätt, blommigt vin som passar varma sommardagar utan alltför smakrika tillbehör.

Allesverloren Red Muscadel 2014 (71203) Swartland, Sydafrika, 159 kr
Ett aromatiskt, fruktigt sött starkvin med inslag av honung, nötter och russin. Aromatisk, lång eftersmak. Mycket gott att servera till en paj med persikor, honung och rostad mandel eller till en bit ost, kanske italiensk pecorino utan för lång lagring.

Fler goda tips

Härlig cheesecake som serveras som glass med muscat från grekiska ön Samos.

https://vinbanken.se/2015/07/20/samos-vin-doux-till-glasstarta-med-hallon-%C7%80-mandagsmatchen/