Laddar annons
RHÔNE RULES - tillfälliga vinnyheter på Systembolaget
5 Oct, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

RHÔNE RULES - tillfälliga vinnyheter på Systembolaget

RHÔNE RULES. Rhôneviner främsta bland nyheter den 6 oktober när Systembolaget öppnar försäljningen av månadens första tillfälliga sortimentet. Det haglar inte av fynd men godbitar finns.

Rhôneviner främsta bland nyheter. Frankrike och framförallt Rhônedalen bjuder på det bästa. Min kristallkula säger att lanseringens bästa vin, Château d´Ampuis, Côte-Rotî från Guigal inte kommer att bli en hyllvärmare -trots priset!

OBS. Château d´Ampuis, Côte-Rotî från Guigal har med kort varsel blivit flyttad av Systembolaget till 20/10

Känner man inte för att bli av med de 995 kronorna som krävs väljer man det solklara fyndet från ständigt överpresterande Domaine Santa Duc för 149 kronor. Bättre men bara något dyrare är Yann Chaves Crozes Hermitage. Också dessa två från Rhône.

Recension Systembolagets TS-släpp, tillfälliga sortiment, 6 oktober 2020

Mousserande viner

Bibo Runge Riesling Sekt 2016 (90034) Tyskland Rheingau 199 kronor, 15 poäng (=)

Stram doft av gula äpplen, päron, citrus och kalkiga aromer. Bra, tillgänglig smak med Granny Smith-syror, päron, kalk och mineral. Bra syra i en lite rustik stil. Ett trevligt alternativ till Champagne med en nyans av restsötma i eftersmaken. Passar som trevlig aperitif eller till rätter av fisk med en krämig sås.

Vita viner

Juliusspital Würzburger Stein Riesling 2018 (90590) Tyskland Franken 199 kronor 15 poäng (=)

Stram doft med inslag av gula äpplen, gråpäron, citrus, kalk, och ett härligt stänk av saltvattenstänkta våta stenar och vita blommor. Balanserad smak med utvecklade varma toner av citrusfrukt och gula äpplen. Drick 20-24. Passar utmärkt till fisk och skaldjur

Georg Breuer Nonnenberg 2018 (92098) Tyskland Rheingau 549 kronor 16,5 poäng (=)

Stor doft med inslag av gula äpplen, persika, physalis, grapefrukt, citrusskal och en nyans av mandlar. Smaken oväntat tillgänglig med bussiga toner av gula äpplen, citron, vita persikor och en fin ton av grape. En bra men annorlunda Breuer, där man normalt förväntar sig en knivskarp, elegant syra är vinet istället runt, fruktigt och tillgängligt. Drick 20-28

2018 var extremt varmt. Normalt har Breuer alltid knivskarpa syror i sina viner men 2018 är annorlunda med mildare och mer lättillgängliga syror i en bussigare stil. Passar till grillade fiskrätter, ljus fågel men också skaldjur.

Böjt Egri Csillag Superior 2019 (92586) Ungern Egri 129 kronor 13,5 poäng (=)

Trevlig doft med inslag krusbär, mandarin, pomerans, fläder och lite honung. Smaken är trevlig och tillgängligt balanserad med fina krusbärstoner, vita vinbär, bra och fin syra och lång eftersmak. Drick 20-23.

Vouvray le Peu Morier 2018 (90141) Frankrike Vouvray 229 kronor 15 poäng (=)

Stram doft med ganska rustika och äppliga toner samt inslag av persika, mandariner, gula äpplen och pomerans. Bra eftersmak, OK syra och bra längd. En bussig och trevlig Vouvray. Drick 20-26.
En fet och ganska rustik Chenin Blanc som denna gör sig väl till en gratinerad hummer eller skaldjurssoppa.

Le Marigny 2019 (92090) Frankrike Vouvray 169 kronor 15 poäng (+)

Djup doft av mogen frukt med toner av äpplen, färska mandlar, grapefrukt. Addera en svagt rökighet. I smaken har vinet en bra balans och struktur av skiffer, mineral, en bra lång eftersmak och fin syra. Drick 20-24.
Passar utmärkt till ett brett spektra av rätter från fisk till ljust kött men varför inte prova till en gratinerad hummer - vi är ju ändå i årets bästa skaldjurstid!

Yvonne Blanc 2018 (95036) Frankrike Loire 349 kronor 16 poäng (=)

Ungt, fruktigt vin med druvtypiska toner (chenin blanc druvan) av päron, mandel, ylle och grapefrukt. Stor, välbalanserad smak av krusbär i kombination med ljus choklad, bra struktur, syra och lång eftersmak. Drick 20-25.

Chablis 1er Cru Fourchaume 2018 (90056) Frankrike Chablis La Chablisienne 299 kronor 16 poäng (+)

Bra, stram chablis med toner av gröna äpplen, kalk, melon, vita persikor och en bra dos av saltvattenstänkta våta stenar. Smaken är välbalanserad med elegans, extrakt, mineraltoner och en nyans av lite krut och citrusskalstoner. Varm mogen frukt men bra syra och en lätt mineralig sälta i eftersmaken. Drick 20-26. Skaldjur är en klassiker men Chablis är ofta ett lysande vin till en bred palett av rätter. Här skulle jag prova med grillad fisk med en vitvinsås med lite lime för att matcha vinets syra.

Crystallum The Agnes Chardonnay 2019 (91103) 249 kronor Sydafrika Western Cape 16 poäng (+)

Djup elegant doft i Burgundisk stil med koncentrerad frukt, päron, gula äpplen och mandlar. Riktigt snyggt gjord med bra koncentration, elegans och djup. Smak av äpplen, eleganta nya fattoner och en bra, lång eftersmak, balans, fin sälta och en lätt nötighet summerar upp helhetsintrycket.

Ni har att välja mellan två vita viner från Crystallum Agnes för 249 eller storebror Clay Shales som trots ytterligare 100 kronor inte är bättre,

Crystallum Clay Shales Chardonnay 2019 (91284) 349 kronor Sydafrika Hemel en Aarde 16 poäng (=)

Bussig, snyggt balanserad doft med djupa toner av nya fat, generös frukt med inslag av päron, gula äpplen, färska mandlar och lite nymalet kaffe. Bra längd, bra syra och fin komplexitet men allt blir lite mer och nästan lite för mycket - lillasyster Agnes vinner på mer elegans.

Rhôneviner främsta bland nyheter

Så vilka är då guldkornen i TS-släppet, dom vi gett rubriken 'Rhôneviner främsta bland nyheter'.

Les Quatre Terres 2018 Domaine Santa Duc (92611) Frankrike Rhône 149 kronor 15,5 poäng (++)

Fin, djup mogen frukt av hallon, jordgubbar och drottningsylt. Här är ett härligt varmt och områdestypiskt vin med mogen frukt av hallon, jordgubbar, lite torra tanniner och bra, lång eftersmak med koncentration.

Santa Duc hör till mina favoriter i Rhône. Vinerna är konsekvent prisvärda och pålitliga. Och de passar klockrent bra till något grillat eller ugnstekt t ex lamm med ugnsbakade rotfrukter och en väl reducerad sås. Lägg gärna till lite timjan eller rosmarin för att få en bra brygga till vinet. Drick 20-27.

Yann Chave Crozes-Hermitage 2018 (95017) Frankrike Rhône 219 kronor 16,5 poäng (++)

Snyggt vin! Mogen frukt av viol, hallon, jordgubbar och av balsamvinäger. Smaken är djup med mogna härliga drag av hallon, jordgubbar, viol, mörk choklad och varma örter. Bra djup, bra längd och bra koncentration. God nu men ett års vila skadar inte. Drick 21-26

Cornas 2016 (90238) Frankrike Domaine Gérard Courbis 399 kronor 16,5 poäng (+)

Stor mogen doft med inslag av viol, lakrits och mörk, mogen frukt med kaffe och chokladtoner. Smaken är superkoncentrerad med rökta aromer av charkuterier, viol, lakrits, och mörk choklad. BRA! Drick 22-28. Ekologiskt.

En lysande Cornas som bjuder på, kryddighet, balans och kraft. Som klippt och skuret för en mustig viltgryta. Gärna med lite av höstens svamp. Se till att få med lite timjan i denna för att ge en optimal smakbrygga till vinet.

Côte-Rôtie Château d´Ampuis 2016 (90083) E. Gugial Frankrike Rhône 995 kronor 18,5 poäng (+)

En imponerande doft med superblanserad mogen, koncentrerad frukt, drag av viol, björnbär, vildhallon, lagerblad och varma provencalska örter som kompletteras av en nyans välintegrerad ek. Smaken är fokuserad av björnbär, viol, engelsk lakrits, kaffe och lite slån. Allt paketerat i en lång, sagolik eftersmak som ligger kvar i en liten evighet. 995 kronor är mycket pengar men vinet är ändå inte dyrt.

Årgång 2016 är dessutom ett sagolikt bra år i hela Rhônedalen. Guigal misslyckas praktiskt taget aldrig och definitivt med detta vin. Drick nu eller om 30 år - vinet kommer vara lysande vad du än väljer. Tar du fram denna till dina gäster är det vinet som styr maten, inte tvärtom. En försiktigt behandlad oxfilé med fin stekyta serverad med en väl reducerad sås av karljohansvamp kommer sitta som en smäck!

Röda viner - USA, Spanien och Italien

Les Terrasses 2018 Álvaro Palacios (92783) Spanien Priorat 319 kronor 17 poäng (++)

Stor doft av mörka bär, viol, björnbär, blåbär vildhallon och solvarma örter. Smaken är koncentrerad av mörka körsbär, björnbär, lakrits, mörk choklad och en bra, väl integrerad dos av ek. Drick 21-30.

Planella 2018 (90371) Spanien Montsant Celler Joan d´Anquera 209 kronor 15,5 poäng (=)

Lite udda, stalliga och örtiga varma doftdrag med koncentration, inslag av hallon, smultron, balsamvinäger och soliga örter. Smaken är koncentrerad med underbart varm struktur dominerad av röda bär. Lång eftersmak med fin struktur. HÄFTIGT vin som påminner om en grenachestinn Chateauneuf-du-Pape. Passar inte alla men är roligt att prova. Drick 20-24.

Barolo Diego Conterno 2016 (92405) Italien Barolo 299 kronor 16 poäng (=)

Fint djup av en områdestypisk doft (Piemonte och Barolokärv snits), tydliga charkuteritoner som drar mot chilisalami, salmiak och varma örter. Smaken är mogen med inslag av jordgubbar, hallon och balanserade ektoner från stora fat (ekliggare). Bra nu men fortfarande lite ogin. Ge något år för vila! Drick 22-30.

Santa Rita Hills Pinot Noir 2017 (95023) Sandhi Wines USA Kalifornien 329 kronor 16,5 poäng (=)

Djup doft med mogen, bussig frukt, inslag av mörka körsbär, vildhallon, lätt rökiga charkuteritoner, en fin kryddighet och ljus choklad. Bra balans, bra koncentration och en lång fin eftersmak med inslag av mineral. Drick 21-27.

TIDIGARE NYHETSSLÄPP - läs alla recensioner här. Botanisera bland tabellerna eller sök egna guldkorn, liknande 'Rhôneviner främsta bland nyheter'.

OM TABELLEN - NÄSTA VECKA ÄR DEN TILLBAKA - SNYGGARE OCH BÄTTRE!