Laddar annons
26 Apr, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rhôneviner med extra allt - i BS

VIN FÅN RHÔNE. Vin från norra Rhônedalen är i fokus denna vecka när vi tittar på de goda köpen i BS, beställningssortimentet. Vinerna passar att lagra, andra för att dricka fram till dess att "godingarna" mognat till sig.

Denna vecka har vi plockat några av de bästa, kanske de bästa, röda Rhônevinerna ur beställningssortimentet. Två av vinerna gör faktiskt undertecknad mållös, ibland är det extra kul att vara vinälskare!  Alla viner nedan passar utmärkt till mat, ja de kräver faktiskt en lagad måltid för att komma till sin rätt. Håll nere överdriven kryddsmak och eldiga noter och vin och matkombinationen blir som bäst. Vitlök och svamp är supergoda smakförhöjare.

Druvan för rött vin i norra Rhônedalen är syrah. Många gånger kan vinproducenten blanda i några eller någon procent viognier (grön druva) för att öka komplexiteten i vinerna. Jag har ej fått fram någon exakt uppgift för de två sista vinerna nedan, där man skulle kunna tro att så var fallet.

Röda Rhôneviner när som bäst • Crozes-Hermitage 2014 (78977)

  E. Guigal, Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage, 165 kr
  Druvor: Syrah
  Mörk, rödblå färg. Fylligt, spänstigt bärigt, mörkfruktigt vin med sköna kryddnoter, örtig smak, lakrits och en hint fat. Bra längd, balanserade tanniner.
  Betyg: 3+
  Producenten är "role-model" i Rhonedalen, kanske en av få som lyckats förena produktion av toppviner som de vingårdsbetecknade Lalala (La Mouline, La Landonne och La Turque) med vin för många, utan at tumma på trogen ursprungskaraktär eller för den delen, förfalla till stil och smak vilken hör till gårdagens vinmakning. Det är suveränt gjort och inte undra på att respekten från kollegor i vinvärlden är stor. Vinet ligger 24 mån på fat, som producenten tillverkat själv.
  Servera: smakrika rätter, vilt, nöt och lamm eller är du vegetarian - prova en krämig svamprisotto.
 • Delas Domaine des Grands Chemins 2013 (70950)

  Delas, Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage, 249 kr
  Druvor: Syrah
  Fylligt vin. Smaken är fruktig, bärig samtidigt ungdomligt stram som generöst mogen. Nyanserna är många som plommon, körsbär, örter, kryddor som svartpeppar och fat. Eftersmaken tät, balanserad.
  Betyg: 5
  Full pott i betyg för alla som gillar rejält med smak, med balans. Delas ägs idag av champagnehuset Deutz och rankas som en av de främsta producenterna i norra Rhône. Företagets historia är också lite över det vanliga när det kommer till familjeband. År 1835 köpte Charles Audibert och Philippe Delas en vinhandlarfirma som de gav namnet, Audibert och Delas. Senare skulle Delas två söner komma att gifta sig med Audiberts två döttrar! Företaget fick namnet, Delas Frères.
 • Hermitage La Petite Chapelle 2014 (78345)

  Paul Jaboulet Ainé, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Hermitage, 469 kr
  Druvor: Syrah, av stockar som är mellan 40-60 år. Första årgången av La Petite var 2001.
  Betyg: 4+
  Fyllig smak. Fruktig och som aningen sötma av bär, tät och strukturerad med strålande elegans. Ett vin att njuta av. Nu till mat men också för att spara, 4 år och därefter håller ni mognadsutvecklingen under uppsikt.
  Hermitage La Petite Chapelle är ett av Jaboulets mer omtalade viner under senare år. Varför, jo kvaliteten är så bra att vinet jämförs med kultvinet Hermitage La Chapelle. det fick skribenterna även tillfälle till att göra när vi provade vin ur BS senast. Mycket intressant övning och klart står att vid provningstillfället visade sig La Petit från sin bästa sida. Nu är det ju så med de riktigt bra vinerna att dem får man helt enkelt vänta på ...
  Förfadern Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen under Napoleontiden, belägg för hans vinproduktion kan dateras till 1834. År 1919 blev familjen enda ägare till kapellet högst upp på Hermitage-kullen vilket är anledning till att firmans främsta vin heter ”La Chapelle”. Under mitten av 2006 såldes familjeföretaget och fick en schweizisk ägare som därefter arbetat hårt och stramat upp kvalitet på husets viner.
 • Côte-Rôtie La Péroline 2013 (70117)

  Vignobles Levet, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Côte-Rôtie, 599 kr
  Druvor: Syrah
  Fyllig, nyanserad av bär och frukt, örter och kryddor, en hint fat. Fruktsyran är markerad, tanninerna balanserade. Det finns en nerv och smak av mineral som är fullkomligt slående! vinets utseende är dimmigt (se nedan, ofiltrerad).
  Betyg: 5
  Vingårdsläget heter Chavaroche och druvorna till detta vin plockas från de äldsta stockarna, +60 år. Vinet görs enligt traditionella principer och ni håller säkert med om att mer naturligt än såhär finns ej: Druvorna skördas för hand och musten jäser i öppna betongkar utan avstjälkning. Vinet förs därefter över för lagring på 225 liters fat av fransk ek i knappt två år. Sedan buteljeras vinet, ofiltrerat. Ett vin för att spara och för vinälskare!

   

  Lill-lördag med Vinbanken

  Vintips och förslag ur beställningssortimentet. Räkna med några dagars leveransstid, som längst kan det ta runt 10 dagar. Vintips ur beställningssortimentet - Lillördag med Vinbanken

   


Bild: La Chapelle, Hermitage. Fotot är från tasty-shots, courtesy by: Karol Chrobocinski.