Laddar annons
Röda vinnyheter MAJ - recension vinlansering Systembolaget 11/5
10 May, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda vinnyheter MAJ - recension vinlansering Systembolaget 11/5

Nyhetslansering 11 maj. Tillfälligt sortiment röda viner är en blandad låda med vin för mycket pengar men inte dyrt och vinet med mycket av allt, Motor City Kitty.

RÖDA VINNYHETER 11 MAJ. Bland de röda vinerna finns en solklar stjärna i form av Santa Ducs Châteauneuf-du-Pape ”Le Pied de Baud”, som klarar både en fyndmarkering och veckans bästa vin. Mycket pengar men absolut inte dyrt.

När det gäller prisvärdhet ligger Paul Prieur bra till med en röd Sancerre. Det varma året 2018 gav optimal mognad och det märks i vinet. En katt bland hermelinerna är Motor City Kitty, men läs texten och gör sedan ett val. Mitt är gjort och jag kommer att ha några flaskor av detta vin.

DIREKT TILL recension/tabell vita tillfälliga viner 11 maj.

Som alltid läs vidare i tabellen och texten.

Snabbval

RÖDA VINNYHETER 11 MAJ – Frankrike

• Châteauneuf-du-Pape Le Pied de Baud Santa Duc 2018 (93581), 529 kr

Ett, rikt och solmoget vin med tät och varm frukt med mörka körsbär, viol, blommor, kaffe, choklad, kryddor och provencalska örter. Smaken är laddad med syltigt mogen och varm grenachefrukt som bjuder på balans, längd och kraft. I bakgrunden spelar en liten chateauneuforkester fram allt som ska vara där i form av tobak, läder, varma stenar och lite tjära. Som så många andra viner från denna egendom bär detta kvalitetsstämpeln ”Santa Duc”. Servera till lasagne al forno eller en mustig vegetarisk lasagne med aubergine och zucchini.

• Sancerre Rouge Domaine Paul Prieur & Fils 2018 (90326), 189 kr

Varmt solmogen frukt med vildhallon, plommon, vingummin, örter, rosépeppar och kryddor. Bra eftersmak med koncentrerad frukt med bra balans, torra tanniner, choklad, viol och bra längd. Normalt när vi talar om Sancerre tänker vi på ett syraladdat vitt vin av sauvignon blanc. Det produceras dock en mindre mängd röda viner som görs på pinot noir.

11 MAJ VINNYHETER – rött vin Italien och Spanien

• Campo San Giorgio Conero Riserva Umano Ronchi 2016 (93580), Rosso Conero, 459 kr

Varmt mogen, djup mörk frukt med björnbär, svarta vinbär, kaffe, örter och fat. Välbalanserad fyllig mörk frukt med lavendel, kaffe, choklad, bra balans och fina syror.

• Mas La Plana 2016 (93378), Penedès, 449 kr

Varmt mogen mörk frukt med plommon, svarta vinbär, mörka körsbär, rustikt kryddig med kaffe och rostade ekfat. Fyllig eftersmak med bra balans, mycket extrakt, björnbär, mörk choklad och bra längd.

RÖDA VINNYHETER 11 MAJ – USA och Nya Zeeland

• Hirsch Reserve Pinot Noir Hirsch Vineyards 2017 (95476), Sonoma Coast, 739 kr

Läckert solmogen frukt med jordgubbar, mörka körsbär, tallskog och fat. Djup, lite rustik eftersmak med bigarråer, granatäpplen och lätt rökiga charkuterier. Bra syra, balans och längd. Behöver vila något år för att bjuda på ännu mer charm.

• Motor City Kitty Syrah K Vintners 2016 (93416), 369 kr

Björnbär, svarta vinbär, viol och mörka körsbär är ryggraden i det här vinet som inte någonstans jobbar med finstämd elegans utan här gäller stora bongotrumman. I smaken finns varmt solmogna bär och kryddor med tät, lite rökig, fyllig och koncentrerad frukt. På detta kommer en vagnslast med rosépeppar, kaffe choklad, paprika och massor med varma örter.

Jag kan inte låta bli att gilla detta trots att allt är på tok för mycket. Lägg namnet och etiketten på minnet: antingen gillar man den kompromisslösa stilen från K Vintners i Washington State, eller så gör man det inte.

• Felton Road Bannockburn Pinot Noir Felton Road Wines 2019 (95244), 429 kr

Varmt mogen rödbärig frukt med körsbär, smultron, vildhallon, varma örter, svartpeppar och fat. Smaken är medelfyllig med mogna bär, bra pinottoner, skog, kryddor, lätt rökig med fint integrerade fat i bakgrunden. En välgjord men fortfarande lite återhållen pinot noir från Central Otago. Rätt hantering av denna pinot är stor pinotkupa och massor av luft. Öppna gärna dagen innan och häll upp i en karaff och häll tillbaka.

11 MAJ VINNYHETER – starkvin Portugal

• Kopke Crystal 10 years old (98032), Porto, 249 kr

Ett sött, vitt portvin med gula päron, aprikoser, vanilj, nejlikor, örter och fat.

TABELL

[drinklist id="93820"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar