Laddar annons
Vita vinnyheter MAJ - recension vinlansering Systembolaget 11/5
11 May, 2021

Vita vinnyheter MAJ - recension vinlansering Systembolaget 11/5

Nyhetslansering 11 maj är provad och recenserad. Här följer recensionen av vita, favoriter är bland andra rosévinet som inte smakar som 'andra' och mousserande från England.

11 maj vita vinnyheter med mousserande och rosé. Spännande viner, i olika stilar och i skilda prisklasser finns med i lanseringen tillfälligt sortiment 11 maj.  Och inte mindre än 11 roséviner är med i dagens lansering, alla med generellt hög standard.

Med marginal bäst bland roséerna är Clos Cibonne Cuvée Caroline. Gillar ni inte rosé - sätt en bindel för ögonen och prova detta – så var den aversionen botad.

Jim Berry gör en riesling i varma Clare Valley i Australien. Ibland går det bra men 2020 gick det bäst. Missa inte detta fyndvin för futtiga 149 kronor.

Bland de mousserande vinerna är det hög tid för Nyetimber att få komma komma först. Nu kostar det lite pengar men släpp fördomarna och prova: ”British fizz”, som det kallas på önationen. Man har potentialen att göra nästan lika bra blanc de blancs, dvs mousserande vin på chardonnay, som man gör i Champagne.

Som alltid finns det flera prisvärda och intressanta viner. Läs texten och för alla som vill ta snabbspåret - klicka dig vidare till tabellen.

HÄR ÄR RECENSION OCH TABELL RÖDA VINER 11 MAJ.

Snabbval

11 MAJ VINNYHETER - champagne

• Hervé Dubois Grand Cru BdB Cuvée Speciale 2012 (93557), 479 kr

Elegant med gula äpplen, vinteräpplen, citrus, vita blommor och kalk. Härligt välbalanserad smak med vita persikor, gråpäron och blommor. Oväntad stor och krämig för en blanc de blanc från 2012 men med en fin syra som håller ihop vinet.

11 MAJ VINNYHETER – mousserande England och Spanien

• Nyetimber Blanc de Blancs 2013 (93282), 619 kr

Elegant med gula äpplen, vita persikor, blommor och kalk. Stor smak med citrusfrukter, skaltoner och pomerans, fin gräddig mousse, underbar balans med längd, mineral, syra och lätt sälta. Det här är riktigt bra, i nivå och till och med bättre än många bubbel, med vad vi fortfarande kallar ädlare adresser. Servera till halstrade pilgrimsmusslor på en bädd av ruccola och pinjenötter.

• Exton Park Blanc de Noirs (95524), 369 kr

Stor doft med gula stenfrukter, äpplen, päron, lite persikoskal och vinteräpplen. Bra eftersmak med mycket äppeltoner, bra syra, citrus, lime, sälta och mineral. Välgjort med bra helhetsintryck, fin energi men det finns nyanser av inte helt mogen frukt.

• AUS PetNat Rosé Alta Alella 2020 (91328), Spanien, 169 kr

Stor och ren doft med smultron, blodgrape och vinteräpplen. Smakrikt med lite rustika toner av grapefrukt, citrus, pomerans och kryddor. Snustorr lång eftersmak med mycket karaktär.

11 MAJ VITA VINNYHETER – Frankrike

• Bastingage Terre de L'Elu EKO 2019 (91269), Frankrike, 199 kr

Ett ungt, intagande vin med varmt mogen frukt med persika, blommor, smör, grillade citroner, kalk och fat. Rikt moget, nästan lite svulstig frukt som ändå är oväntat elegant med mineral, fina skaltoner och bra syra. Ett vin från Loiredalen gjort på chenin blanc. Passar till en matig sallad med grillad kyckling.

• Château Latour Martillac Blanc Kressman 2019 (93552) Pessac-Léognan, 339 kr

Egentligen är det emot våra principer att skriva om viner vi inte har provat. Se det här är mer som en liten rekommendation alltså inte en recension: Latour Martillac hör till en liten skara av Pessac-Léognan producenter som konsekvent producerar högkvalitativa vita Bordeauxer.

Jag har provat vinerna många år tillbaka och finner dem alltid bra och prisvärda i en traditionell stil. Det görs 2 500-4000 flaskor per år, vilket ju är försvinnande få. När vi nu får dem till Sverige är det verkligen värt att ge dem en chans.

11 MAJ VITA VINNYHETER – Tyskland

• Volz Riesling GG Weingut Van Volxem 2019 (93388),Mosel 389 kr

Elegant och aromatisk riesling med gula äpplen, vita blommor, citrusskal och kalk. Välbalanserat med persikor, äpplen, energi, mineral och bra längd.

• Bockstein Riesling GG Weingut Van Volxem 2019 (93387), Mosel, 389 kr

Varmt mogen doft med äpplen, gråpäron, vita persikor och kalk. Bra mogen och balanserad frukt med citrus, äpplen, mineral och sälta. En mycket elegant och torr moselriesling med underliggande kraft och energi.

11 MAJ VITA VINNYHETER – Australien

• Margan Albariño 2020 (93427), 149 kr

En stor och varmt mogen albariño med adress Hunter Valley i Australien. Dofter av päron, vita persikor, citrusskalstoner och tändsticksplån. Ganska yppig med citrus, äpplen, gula päron, fat och citrusskal.

• Jim Berry Lodge Hill Riesling 2020 (93102), 149 kr

Stram riesling med persika, gula äpplen, citronskal, petroleum och kalk. Bra eftersmak med mogen varm frukt, mineral, blommor, limeblad, energi, sälta, syra, och bra längd. En välgjord Clare Valley riesling som klarar flera års vila på flaskan. Klockrent till en härlig skaldjursrisotto.

11 MAJ VINNYHETER – pärlande sött vin Italien

• Moscato d'Asti G.D. Vajra 2018 (90166), 125 kr

Yppig och aromatisk doft med jasminblommor, päronsplit, aprikos, grapefrukt, apelsinskal och nötter. Lätt bubblande, friskt och förföriskt sött med persika, aprikos och päron. Seriöst och klunkvänligt pärlande vin med futtiga 5,5 % alkohol. Drick ordentligt kallt till havsutsikt och fruktsallad.

11 MAJ VINNYHETER – rosévin Frankrike

• Tavel Rosé Guigal 2020 (95010), 159 kr

Trevlig, stor och varm rosé med hallon, tranbär, körsbär, mycket extrakt, bra syra, fina mineraltoner, bra balans och bra lång smak. En häftig, smakrik rosé som klarar att kombinera 14% alkohol med friskhet och fina syror.

• By.Ott Rosé 2020 (90306), Côtes de Provence, 179 kr

Aromatiskt med örter, rönnbär, hallon, granatäpplen och persikor. Ren, bra struktur med balans, bra syra och elegant torr eftersmak.

• Miraval Famille Perrin 2018 (99111), Côtes de Provence, 185 kr

Frisk, ren och elegant rosé med melon, mandlar, persika och äpplen. Välbalanserad eftersmak med precision, längd och fina syror.

• Clos Cibonne Cuvée Caroline 2019 (93050), 259 kr

Stor doft med solmogen varm frukt med päron, vinteräpplen, melon, pomerans och nya fat. Bra smak med silkigt len och varm frukt med mycket karaktär, bra längd, mineral sälta, mycket personlighet och exklusiva rostade ekfat.

En riktigt komplex och imponerande rosé som har likheter med en stor vit Bougogne men adressen på denna är Côtes de Provence. Om man ännu inte helt hittat glädjen i rosé är detta vin en bra start. Gjort på druvan tibouren.

Läs gärna Elkes artikel om de andra, just nu tillgängliga, roséerna från Clos Cibonne.

11 MAJ ROSÉ VINNYHETER – Tyskland och Österrike

• Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2020 (92310), Pfalz, 129 kr

Blommigt med hallon, smultron, grapefrukt, tranbär och röda äpplen. Bra balans, bra syra och fruktsötma i eftersmaken.

• GB Spätburgunder Rosé Georg Breuer 2019 (95719), 139 kr

Frisk, rödbärig rosé med hallon, jordgubbar, granatäpplen, blodgrape och lite fruktsötma. Gjord på pinot noir som heter spätburgunder i Rheingau.

• Schloss Gobelsburg Rosé 2019 (94019), Niederösterreich 209 kr

En friskt och bärig rosé med smultron, blodgrape, persika, citrus mineraler och lite sälta. Rent, friskt och snyggt. Notera att detta referat gäller magnumflaskan men mina noteringar på den vanliga 75 cl flaskan är identiska.

11 MAJ VINNYHETER – rosévin Italien och Spanien

• Ambra Rosa La Guardiense 2020 (95108), Sannio, 129 kr

Trevlig doft med hallon, rabarber, mandlar, charkuterier, välbalanserat med frisk eftersmak, rönnbär och lingonsyror och lite sälta. Bra!

• Lacrimarosa Mastroberardino 2019 (91248), Irpinia, 149 kr

Ett ungt och friskt rosévin med smultron, hallon, persikor, kalk, mineraler och lite sälta i eftersmaken. Rent, friskt och välbalanserat.

• Muga Rosado 2019 (92242),Rioja, 119 kr

Trevligt, stramt och välgjort vin med smultron, granatäpplen, mineral, havssälta och energi. Snyggt, stramt och torrt.

TABELL

[drinklist id="93822"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar