Laddar annons
22 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin till Club Sandwich med recept

CLUB SANDWICH & RÖTT VIN. Hur många lager består en Club Sandwich av? Svaret är 13! Vinet ska det vara smakrikt. Men inte för mycket eller lite för det ska bara lyfta smakerna i en Club Sandwich, en nivå till.

Club Sandwich, javisst det är väl inte så svårt att få till. Man tar vad man har och klämmer mellan bröd, eller? En klassisk Club Sandwich kräver dock mer och recepten är många.

Recept | Club Sandwich

1 person

Formbröd, vitt eller grövre
Senap-välj egen favorit men fransk är modellen
Sallatsblad, från kruka, krispig
tomatskivor
rökt fläsk
senap
Bröd, 2a omgången
Mjukost
Smakrik ost, lagrad Herrgård
Skiva, rökt kalkon
Skiva örtig vildsvinsskinka
Majjo
Bröd, 3e omgången

Gör såhär:
Det är inte svårt. Du kan rosta bröden, om du vill. Tänk lager på lager, börja och följ ordning som ovan. Club Sandwich är inte svår att göra, och även om recepten finns på ”vad” som bör ingå är det faktiskt upp till dig. Mer eller mindre majjo, vilken ost ska det vara, vilket är köttet och så vidare.

Club Sandwich serveras kall och kan fungera som enkla lunchen med stil men också som matigare plockmat vid mingel eller under studentmottagning.
Här är ett av mina val. Vinet till är rött, smakrikt och som i den senaste årgången, topp-bra!

Réserve de la Condamine 2014 (12804), Mont Tauch, Fitou Frankrike, 74 kr

Druvor: Grenache, carignan och syrah
Réserve de la Condamine smakar av medelfylligt av mörk frukt med lättsam stramhet och dito syra. Mörk frukt, blåbär, slånbär, lakrits och örter samt fat. Bra längd.
Här är ett fyndvin till budgetpris som passar lika bra som husvin och många olika rätter till lamm eller smakrik kyckling. Här har jag kombinerat till Club Sandwich av klassisk recept, med ljust kött som kalkon i ett av lagrena.

+

Vinbankens motivering

Kan inte låta bli att ryckas med av viner som Réserve de la Condamine. Smaken är långt ifrån inställsam, eller till neutral utplåning – tillrättalagd. Här är ett vin med personlighet. Syran och stramheten finns där och vinet gör sig absolut bäst till mat. Men det går lika bra till vardagens pasta carbonara till helgens lammracks med tzatziki. Vad det kostar? - ”brottsligt” lite.

Vinöst vetande

Kooperativ kan, men behöver inte, hålla priser nere i jämförelse till privata, enmansföretag bland vinbönder. Men för en mindre odlare kan det vara både lönsamt och smart att vara kooperations-ansluten. Man tar del av utrustning, innovationer, utveckling och know-how tillsammans med andra medlemmar och odlaren vet att druvorna som skördas säljs. Många mindre druvodlare, framförallt i Europa, har vingården som helgnöje och önskar inte heller något annat.

Mont Tauch är ett kooperativ sedan 1913. Det grundades av åtta medlemmar i vindistriktet Fitou som ligger i södra Frankrike gränsande mot Spanien. Medlemmarnas vinodlingarna uppgår till 1950 hektar, uppdelade på 7000 små vinfält. Dessa vinfält ligger i huvudsak runt byarna Tuchan, Paziols och Villneuve. Kooperativet har numer 300 medlemmar, tillsammans tappar de 12 miljoner vinflaskor per år.

Mer plockmat - förslag

Studentmottagning -tips på dryck och plockmat

Huvudbild: www.mcalistersdeli.com