Laddar annons
11 Aug, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Senast provad, vin med ålder från Avignonesi


För många år sedan fanns det bordsvin från denna producent på Systembolaget. Idag gömmer sig en Vin Santo, i de s k vinkällarbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. På en av mina allra första vinresor, tillsammans med medlemmar från svenska Sommelierföreningen besökte vi Avignonesi. Det bör ha varit i början av 1990-talet. Vinerna minns jag än idag, speciellt ...

...deras Vin Santo. Och som en parentes, - det vore både roligt och spännande att veta om någon av er läsare har provat, Vin Santo Occhie de Pernice 1992 (8199), 1 570 kr för 375 ml., som säljs i butik just nu. Hör gärna av er!

Under min yrkesverksamma sommeliertid köpte jag sedan vid några tillfälle in vin från Avignonesi. Producenten representerades då av Enjoy Wine. Idag arbetar Avignonesi överhuvudtaget inte med Sverige varför dessertvinet som finns till försäljning är en "udda" vara.

Huset består av fyra större egendomar och totalt brukas 225 ha. På tre ha finns olivträd från vilka de gör olivolja. I närheten av Montepucliano, Toscana ligger Fattoria Le Capezzine. Här produceras Vin Santo och källarna är fyllda av de små, tätt förslutna vinfaten. Vill påstå att det bara är på detta sätt, ett traditionellt och äkta Vin Santo görs på.

I min källare låg en flaska Desiderio från 1998 och för några veckor sedan var det dags. Vinet skulle drickas. Desiderio görs huvudsakligen på merlot med en dos om 15 procent cabernet sauvignon. När jag köpte vinet vill jag minnas den kraftfulla smaken, tät av mörk frukt och med markerade tanniner.

Nu var vinet sammetslent, elegant och slankt. Färgen röd med blå stick. Tät. Frukten var röd, körsbär, tanninerna välintegrerade, syran ungdomlig och faten välintegrerade. En liten dos av kaffe, choklad och som av tobak och kryddörter fanns också med på ett hörn. Eftersmaken lång. Det var inte på långa vägar ett vin som var i rätt "drickläge" varför någon ytterligare lagring hade varit möjlig. Synd för min egen del då jag bara hade en flaska. Och om smaken var druvtypisk a la merlot, tycker jag inte att jag kan påstå. Snarare ett mellanting mellan cab, merlot och den körsbärstorra Italienledtråden...

Vinet lagras på franska fat under 18 månader varpå det tappas på butelj och vilar ytterligare 8 till 9 månader innan det släpps till försäljning. Egendomen La Selva ligger i närheten av Cignano, nordöst om Montepulciano Toscana utspridd på fyra olika lägen.  La Selva, Val di Capraia, Paggino och Pian dell’Oca. Här odlar producenten företrädesvis merlot, cabernet sauvignon och chardonnaydruvor.

Producenten skriver såhär om Desiderio:

"Desiderio", Cortona Merlot DOC
- Grapes: Merlot (85%), Cabernet Sauvignon (15%).
- Ageing: in barriques for 18 months.
- Refinement in bottles: 9 months.
- Alcohol content: 13.5% vol.
- Serving temperature: 19/20°C.
- Bottle: 0.750 lt. - 1.500 lt. -  3.000 lt
- Packaging: wooden case

Characteristics: intense, rubin red in colour, its bouquet is delicate and persistent, with a slight scent of wild fruits; the taste is fullbodied, harmonious and round.