Laddar annons
4 Oct, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Senast provat – Havens Merlot 1999

Skönt moget vin från Kaliforniens ”upper side” Napa Valley som med en distinkt smak av elegans och finstämd Europeisk snits återigen sätter USAs ledande vindistrikt på kartan bland världens stora, välrenommerade vinområden. Dessutom, merlotdruvan, är i denna tappning verkligen i högform. Synd bara att den nya ekonomiska ordningen i världen kört vineriet i sank. Havens Winery har gått i konkurs men det lär inte vara det första att försättas på obestånd. Sedan september 2009 har adressaten upphört existera så även dess hemsida varför all info om äldre årgångar eller annan bakgrundsinfo inte längre går att få fram. Märkligt.

Druvsorten merlots styrka är dess fruktighet, druvans tidiga utveckling och produktiviteten i vingården. Något som förvisso drabbat merlot negativt då mindre nogräknade producenter dragit nytta av egenskaperna och använt sig av merlot som ett slags ”bread and butter” backup för att klara vardagsräkningarna med. Merlot har hos fler än en producent fått bli modellbilden av druvsorten som fått stå för producentens snabba casch till förmån för samma producents mer seriösa satsningar på vin av cabernet sauvignon och under senare år (framförallt i Kalifornien) pinot noirdruvan.
Minns ni filmen Sideways som hyllade pinot vin framför merlot som enligt en av filmens huvudkaraktärer ”inte gick att dricka för smaken bara var så jäkla dålig”? Hmm….om reklamfilm eller inte men inte var det en seriös insikt till vinvärlden och framförallt inte om druvan merlot. Den som är en av världens stora och gör ett av de mest magnifika vinerna i Bordeaux, Château Petrus. Sen kan vi givetvis diskutera smak och ett vins upphöjdhet alternativt brist på uppmärksamhet som någonstans faller in under en personlig bedömning. Men helt klart är att Château Petrus från den som man i Boredaux nämner som östra stranden och distriktet Pomerol är det dyraste vin Bordeaux idag presterar, och det på 100 procent merlot.
Merlot har vanligtvis mindre halt garvsyra än cabernet, den innehåller mer socker och ger mycket färg och därmed en smidig smak. Nackdelen är att syran i varma klimat kan tyckas vara i underkant för den goda balansens skull och att den annars uppstramande garvsyran, och om den fattas, gör smaken platt och plump. Å andra sidan kan merlot tillsammans med cabernet sauvignon och franc ge den runda frukten och sötman som de två andra sorterna ibland helt misstar sig på.
Personligen kan jag tycka att merlot smakar av paprika. Röd om smaken är mogen och generös, grön paprika om druvorna skördats tidigt eller om en annan anledning till ”snipighet” är med i bilden.
Merlotvin utanför Frankrike görs med framgång i Italiens Toscana, i västra Australien av framförallt producenten Cape Mentelle och numer även med bra resultat i Sydafrika. Producenter som lyckats där är bland annat Morgenster Estate i distriktet Somerset West.

Om det före detta Havens Winery
Michael och Kathryn Havens ligger bakom Havens Wine Cellars som etablerades 1984. Alla deras viner har en distinkt känsla av terroir. Michael är frankofil och gör viner som passar till mat och inte monster som vinner blindprovningar. Han tog senare steget ut i vingården och kallade sig Vineyard Manager, medan John Killebrew tog titeln vinmakare.
Om Havens Napa Merlot
När Michael började göra Merlot för 20 år sedan frågade alla honom ”men varför?”
Senare slutade frågorna komma då Havens gjorde ett av Napas få Pomerolska merlotviner. Havens använder mer merlot från Carneros än tidigare och får därför en djupare bär- och plommonton. Några procent cabernet franc och cabernet sauvignon har adderats till vinet för att ge lite kryddighet och för att fylla ut hålen i merlot-druvan. Vingårdarna som detta vin kommer ifrån är: Beau Terroir och Hyde från Carneros och lite från Hazen i Yountville. Carneros är ett kallt distrikt med kalla lerjordar som passar perfekt för Merlot. Carneros är känt som ”den högra banken” i Napa. Vinet är helt vildjäst med runt 25 % ny fransk ek i 14 månader. Michael häller tillbaka en del av jästfällningen till faten innan vinet är helt utjäst.

Provningsanteckning Havens Merlot 1999
Röd mogen färg.
Doften är bärig, mogen av frukt och elegant.
Smaken medelfyllig, elgant och finstämd av röda frukt, plommon, aningen söt av bär och smak av örter, röd paprika, kryddor med en lätt rostad finish av fat. Komplex, elegant och mogen.
Betyg: 4

Mer: Buteljen öppnades på fredagen och smakade då mycket knuten varför den ställdes åt sidan till på lördagen och det blev en helt annan smakupplevelse. Dekantering eller en så kallad chambrering, temperaturanpassning, hade således kunnat hjälpa vinet till den ”rätta och optimala” smaken redan på fredagen.

Läs mer om Havens konkurs.