Laddar annons
5 Oct, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Det smakar Kanon

Kanon, så heter själva vodkan och bolaget bakom den ekologiska vodkan, Kanon AB. För alla som precis som jag själv undrade innan jag fick förklaringen, varför namnet är Kanon så är det en direkt återkoppling till platsen, Åkers Styckebruk, där ett kanongjuteri drevs från 1588 till 1866. Både Gustav Vasa och senare Gustav III är knutna till platsen och trakten.

Gustav III var regenten som verkade för en i landet mer återhållen alkoholkonsumtion, samtidigt som Kronan var i stort finansiellt behov, varför han startade ett av de största svenska kronobrännerierna, Gripsholm som låg precis i utkanten av Mariefred. Som byggnadsmaterial till destilleriet använde man Gripsholms Värdshus, som helt sonika revs till förmån för det kommande kronobränneriet.

Kanon Vodka är gjord på 100 procent ekologisk vete. Den har en lätt och fruktig smak med en värmande konjakskänsla till skillnad från den klassiskt brännande smaken.
Min provningsanteckning:
Stor fruktig doft och smak med inslag av kryddor. Bra eftersmak.
Betyg: 4+

Gripsholm Vodka tillverkas på en blandning av ekologisk råg och vete, där rågen ger en kraftfullt brödig smak men samtidigt lenhet från vetet. Eftersmaken har inslag av karamell och stannar gärna kvar i gommen utan att sticka i halsen.
Min provningsanteckning:
Gräsig doft. Smaken är brödigt söt och har inslag av lakrits och äpple. Lätt eldig, koncentrerad eftersmak.
Betyg: 4

Mer om destilleriet, se deras hemsida