Laddar annons
Små partier | röda viner recension och tabell 16 aug
15 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Små partier | röda viner recension och tabell 16 aug

NYHETSVINER. Vinbankens omdömen, recension och tabell av röda viner i små partier 16 augusti.

Precis som för de nya vita vinerna den 16 augusti 2019, recensionen läser du här, finns inga toppviner bland de röda heller. Men ändå, en del intressanta godsaker som man gärna skulle vilja ha en låda av. Sammantaget finns ändå flera bra och prisvärda viner vi kan njuta av nu, eller flera år framåt.

Generellt sett en halv-medioker vinmånad, så som det kanske ska vara i augusti.

Här en snabblänk till: vita viner små partier 16 aug. 2019.

Röda viner från Frankrike

Pinot noir och mer från Languedoc-Roussillon

Domaine de la Métairie d'Alon släpper La Métairie Pinot Noir 2017 (92250), 279 kr som kommer från området kring Limoux vid västra Medelhavskusten. Här borde vara för varmt för pinot noir men den s k atlantkorridoren sveper ner sval luft som gör att både chardonnay och pinot noir kan ge bra vin här. Och så kommer vinmakaren från Bourgogne också!

Toner av röd frukt som hallon, skogsbär och körsbär plus lite lakrits och en viss örtighet. Utvecklad pinot-smak av dessa små goda bär, mjuka fina tanniner, något låg syra kanske.

Inte långt därifrån ligger Minervois där ett annat par bourgognare har gett sig på ett projekt. Det är Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot som gör Les Fontanilles 2017 (95798), 219 kr. Vinet är en blandning av grenache, syrah, carignan och cinsault.

Helt klart en sydfransk druvmix men man vinifierar i burgundisk stil till ett elegant och läckert vin med tydlig Languedoc-känsla av garrigue med örter som timjan och rosmarin plus oliver, körsbär moreller och plommon och en träig känsla som nykluven ved – gott.

Sötfruktig, rik och generös med mycket av det mesta men ändå i balanserad form med bra syra och alldeles lagom med tanniner. Riktigt bra vin som det tyvärr bara köpts in 360 flaskor av.

Rött vin från Jura

Domaine L'Aigle À Deux Têtes Côtes du Jura Rouge 2017 (92384), 219 kr är en blandning av pinot noir och den lokala stoltheten trousseau.

Mycket trogen Jura med nästan naturlig naturvins-ton, stark mineralkänsla och aningen flyktiga syror, men inte alls så det stör. Härlig frukt med stor personlighet, hög syra, fräsch god småbärig frukt och härlig tanninstruktur i lättare stil.

Röda viner från Loire

Två riktigt bra Loire-viner får vi också denna augusti, bägge från centrala Loire och på druvan cabernet franc.

Yannick Amirault La Mine 2017 (92098), 179 kr, från Saint Nicolas de Bourgueil är en mycket klassisk cabernet franc med den gröna tonen av gräs och paprika druvan kan ha men också en fin frukt av röda bär. Ren och fin och mycket av doften går igen i smaken plus en utmärkt syra och bra tannin men i nuläget alldeles för ung. Vill jag gärna spara i fem – tio år och prova då.

Bara två mil väster om Bourgueil ligger Saumur-Champigny där nästa vin, Domaine des Roches Neuves Cuvée Domaine 2018 (95485), 199 kr har sitt ursprung. Mycket ung med lila-röd ton och även ung i doften med mängder av primör-frukt som nyplockade röda/mörka bär och en svag ton av paprika.

Bra cabernetkänsla i den solmogna frukten, röd paprika och svarta vinbär, svag ton av svarta oliver, fin syra och tannin, bra koncentration och kraft. Sommaren/hösten 2018 var mycket varm även i Loire. Larvigt god redan nu men måste förstås få chansen att växa upp lite grann.

Röda viner från Italien

Piemonte med vin från Barbaresco

Barbaresco är utsedd av Munskänkarna utsedd som "Årets Vinort 2019 " – det är den lilla byn väl värd. Nu kommer två viner från Fratelli Cigliuti, Via Erte (se nedan) som jag inte provat samt Serraboella 2015 (95353), 449 kr som är provad och som jag blev djupt imponerad av.

Vacker röd färg (det är något speciellt med nebbiolo-färg), så ursprungstypisk doft att man skulle använda den i skolan som nebbiolo-exempel. Rosor, nypon, plommon i vacker harmoni.

Av doften lockas man att tro att vinet ska vara just lätt och elegant i finstämd stil men det är precis tvärtom. Ett litet monster till nebbiolo-vin med massor av frukt, hög alkohol och syra och över hela härligheten ligger ett massivt lager av tannin. 2015 är en kraft-årgång i dessa trakter också.

Röda viner från Toscana

Brunello är en av de sex första DOCG från 1980 och ansågs länge som det bästa Italien kunde erbjuda i vinväg. Det var ungefär samtidigt som begreppet Super-Tuscans lyfte hela Toscana till höjderna (med undantag för Sassicaia som började sin resa redan 1968).

Brunello di Montalcino La Magia 2014 (92626), 369 kr kommer från ett år som var betydligt knepigare är 2015 och -16 men om man kan sina saker så går det bra ändå, det blir bara lite lägre volymer. Detta är ett fint exempel på bra vinmakning.

Doft av körsbär, järn, och fin fathantering med aningen kola och choklad. Smaken är komplett med fin fruktkoncentration, bra syra och ganska snälla tanniner för sitt område. Ännu mycket ung och lite knuten men kommer att bli hur bra som helst.

Toppegendom i Toscana – Ca’Marcanda

Angelo Gaja förknippar man ju mest med Barbaresco men faktum är att sedan slutet på 1990-talet har familjen etablerat sig även i Toscana där man gör t ex Promis 2017 (90231), 299 kr, lika bra, snygg och välgjord som alltid.

Stor öppen frukt med snygg fathantering i internationell fin-vin-stil men mjukt slipade tanniner, mörk fin frukt som är baserad på merlot till 55% och påfyllt med syrah och sangiovese. Även om det är ett ’internationellt’ vin så finns det en personlig toskansk ton i bakgrunden.

Ute vid kusten i Toscana ligger Bolgheri, Toscanas eget Kalifornien med cabernet-viner som drar mot sina kollegor på andra sidan havet med cabernet-mynta och ofta tydlig ton av svarta vinbär, och ofta väldigt bra. Först på plan var Sassicaia och sedan har det rullat på.

Ca’Marcanda Magari 2017 (90095), 399 kr är husets Bordeaux-blend med cabernet sauvignon och merlot, just nu ung som tusan men fräsch och välgjord så klart med ung och sval doft med örtig fräschör och toner av mineral, mörk frukt som svartvinbär och gröna inslag.

Elegant, ung och mycket stram smak med underbar frukt och balanserad syra och en fin tanninstruktur och lång elegant eftersmak, ett vin som vinner mycket på lagring

Röda viner från Spanien

Rött vin från Ribeira Sacra

Denna heliga kustremsa ligger i Galicien i nordvästra Spanien, strax norr om Portugal, druvsort för röda viner heter mencia och är väldigt trendig just nu. Och inte bara trendig, god också om den hamnar i rätta händer som här Domino do Bibei Lalama 2015 (95221), 189 kr.

Mörk och tät både i färg och doft med en ton av ugnsbakad plommonkaka med lätt ton av vanilj. Mörk och stram i munnen men också generös, charmig och bussig med mycket frukt och fat. Ett av veckans mest prisvärda viner tror jag.

Rött vin från Sydafrika

Ett av de mest prisvärda vinerna i detta släpp är Simonsig Labyrinth Cabernet Sauvignon 2012 (95713), 149 kr som är en nästan helt mogen cabernet med alla de goda dofter och smaker det för med sig som läder och ceder, blyertspenna och lite boken svartvinbärssaft.

Smaken följer upp med syror som först inte riktigt vet var de ska stå men efter en stund balanserar vinet sig och ger en mycket sympatisk och trevlig eftersmak. De mogna tanninerna räcker också till.

Röda viner vi inte fick prova:

1. Fratelli Cigliuti Barbaresco Vie Erte 2015, 95618, 349 kr, 180 but

2. Dal Forno Romano Valpolicella Superiore 2012, 91111, 699 kr, 360 but

[drinklist id="71936"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER