Laddar annons
Små partier | vita viner recension och tabell 16 aug
14 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Små partier | vita viner recension och tabell 16 aug

NYHETSVINER. Månadens 2.a upplaga nyheter består av 38 viner, något fler röda än vita. Först ut, Vinbankens recension och tabell över, små partier vita viner 16 aug.

Bland de vita inga direkta superviner men flera godbitar i hyfsat prisklass för att vara samlarviner. Någon vit bourgogne och annan chardonnay, två bra naturviner från Loire, lieblich Mosel för att plocka några.

Den röda sidan är en högst blandad kompott med en rad olika ursprung. Läs recensionen här: små partier röda viner 16 aug. 2019.

Tabellen visas längst ner i inlägget.

Champagne x 2

Special Club är en sammanslutning på 28 odlare som har i stort sett samma värdegrund när det gäller sin champagne. Det ska bland annat vara familjeägda egendomar och små volymer. Oftast mycket intressanta viner med tydlig karaktär och personlighet. Inte sagt att de är bättre än de stora husen, bara annorlunda i stilen, här kommer två av dem.

Spansk-klingade Sanchez-Le Guédard Premier Cru 2012 (97033), 529 kr är en ren pinot noir vilket man kan ana sig till redan på den lätt kopparfärgade tonen. Mycket speciell med sin uttalade doft i pinot-stil av röda äpplen, röda vinbär etc.

Ännu mycket ung men klart seriös med hög salivavsöndrande syra, friska vinteräpplen och citrus men bakom frukten lurar fint utvecklade toner av brioche och nougat. Strålande pinot-champagne med stram frukt och lång smak.

Som motsats till denna blanc de noirs står Rémy Massin Special Club 2014 (97032), 696 kr som är gjord på pinot blanc – ganska ovanligt. Helt ljus i färgen, också denna mycket ung med i sammanhanget lite udda frukt med svagt rökig karaktär ovanpå frukten.

Ännu ung och outvecklad med neutral frukt i något endimensionell stil, men bra syra men klart intressant karaktär om än något opersonlig. Det finns en anledning till att druvan har mindre än en procent i dagens Champagne.

Vita viner från Frankrike

Bourgogne

Två riktigt bra viner (på chardonnay) från Olivier Leflaive kan vi få njuta av.

Från Saint-Romain väster om Meursault kommer Sous Château 2014 (95381), 359 kr, en mycket ärlig och klassisk bourgogne. Koncentrerad frukt, fin mineralkänsla, härlig syra och väldigt snygg fathantering med smörig läcker ton. Perfekt just nu med sina fem år på nacken.

OBS: vi kollar upp vin ovan, verkar vara flyttad. Återkommer!

Saint Romain är en av de mindre kända byarna i Côte de Beaune, ligger väster om Meursault upp mot Haut-Côtes, men allt fler fin-bourgogner från denna lilla by dyker nu upp. 2014 är dessutom en underbar årgång för vit bourgogne. Bara att njuta.

Från storebror Meursault kommer nästa vin, Olivier Leflaive Narvaux 2016 (92041), 749 kr. Torr och frisk med citrustoner, gula äpplen och apelsinblom. Härlig syra, aningen mineralsälta, bred och smörig som Meursault ska vara och läckra ekfat som ger rostade mandlar/nötter och drar lite mot popcorn. Lång god eftersmak. Kanske ännu lite ung och oförlöst men det råder tidens tand snart bot på.

Chardonnayvin från Limoux

Nu ska vi till västra medelhavskusten nära medeltidsstaden Carcasonne. Limoux var troligen först med att buteljera bubblor, man vet att Dom Pérignon var på studiebesök här nere för att lära sig om vin. Troligtvis odlade man inte chardonnay redan då men druvan är äldre här än på de flesta andra platser i Frankrike förutom Bourgogne och Jura.

Domaine de la Métairie d'Alon Le Pajalo (90626), 259 kr är en mycket stilig chardonnay i sval elegant stil med äpple, citrus och aprikos och en försiktig anstrykning av ekfat. Ren och snygg utan överdrifter åt något håll, bra syra, god frukt åt det svalare hållet snarare än tropiskt, och precis lagom med fat. Ett riktigt gott vin i återhållen mycket snygg stil, men så är vinmakaren från Bourgogne också.

Loire

Vit Loire kan bjuda på de mest skiftande smaker, och druvsorter. Från mineralladdad Muscadet ute vid Atlantkusten till aromatisk sauvignon blanc från Sancerre 400 km österut, precis mitt i Frankrike. Däremellan ligger centrala Loire och där regerar chenin blanc. Två viner på denna speciella druva kommer nu.

Från Anjou kommer Domaine De la Bergerie Vauchaumier 2016 (92080), 279 kr, ett ganska tydligt naturvin i oxidativ stil med bokna äpplen och chenin blancs lite vaxiga karaktär. God och smakrik, bra syra och koncentration med tydligt oxiderade drag som chenin är bra på att klara av. Absolut inte ett bersåvin utan här krävs mat med rejäla smaker.

Strax intill ligger Saumur som egentligen är känt för sina mousserande viner men man gör en del vitt och rött också. Château du Hureau Argile 2017 (92319), 219 kr har samma känsla av bivax men denna gång helt utan oxidativa drag, snarare en i början neutral frukt som efter ett tag växer i glaset.

Hög syra med druvtypiska drag som höstäpple, honung och lite fet känsla som koncentrerad chenin kan ha och lång god eftersmak. Ännu purung och vill gärna ligga till sig många år, eller många timmar i karaffen om du ska dricka den nu snart till den perfekta kantarellmackan.

Vitt vin från norra Rhône

Norra Rhône är känt för sina högklassiga röda viner men här görs lite vitt också. Condrieu och Hermitage är de mest kända, men även Crozes-Hermitage och Saint-Joseph gör vita viner, även om än i ytterst små volymer.

Ferraton Père & Fils La Source 2017 (92383), 239 kr är just en vit Saint-Joseph, gjord på lokala druvsorten marsanne. Försiktigt blommig fin doft med inslag av persika och äpple. Väldigt god med frukt mot gula plommon, honung, vit persika och riktigt bra syra för att vara marsanne. Lång god eftersmak i finstämd ton med både rondör och smak så det räcker.

Vita viner från Tyskland

Rieslingvin x 3

Dr. Loosen bjuder på ett av sina toppviner i form av Erdener Treppchen Riesling Grosses Gewächs Alte Reben 2017 (95104), 349 kr (dagens längsta namn). Rak och ren Mosel med väldigt elegant frukt av fräscha gröna äpplen, gråpäron och citrus plus mängder av mineralkänsla från den röda skifferjorden.

Helt torr med hög syra och tydlig äppelfrukt i detta tidiga skede av sitt liv. Elegant och fin med intensiv fruktsyra och lätt kryddig eftersmak. Vansinnigt bra vin som kan leva i decennier.

Inte långt från Erden ligger lilla byn Wehlen och där hittar vi Weingut Joh Jos Prüm vars viner anses av många vara arketypen för mosel-vin. Prüm äger vingårdar runt om i området, bl a 3,5 hektar i grannbyn Graach där dagens viner kommer ifrån.

Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2017 (95258), 235 kr är ett litet under av elegans med sin läckra moselfrukt som är finstämd av solmogna men syrliga äpplen, fin mineralkänsla och en svag ton av honung.

Fin sötma med perfekt balans mellan syra och socker, väldigt finstämd samtidigt som det finns massor av smak. Lång fin eftersmak där ännu så länge äpplen och honung dominerar men det kommer att ändra sig vad det gäller. Ett vin att spara länge. 9% alkohol

Samma läge, Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2010 (95272), 329 kr börjar bli mogen och fin med lätt karamelliserad ton av kanderad frukt. Lätt oljig i munnen med fin frukt och bra sötma (lite högre än Kabinetten) och tydlig petroleum-ton som mogen fin riesling på skifferjord kan få. Ännu inte helt mogen och balanserad men på god väg. 8% alkohol

Intressant med två viner från samma läge och sju års skillnad.

Vita viner från Österrike

Från Burgenland längst ner i sydöstra delen av landet kommer Weingut Heinrich Salzberg Weissburgunder 2017 (92476), 229 kr . Vinet är speciellt med ganska neutral äppel/päron-frukt och relativt tydlig ton av kallrökt chark eller gammal lägereld. Bra smak med koncentration och frukt, torr med bra syra och lång fatig eftersmak. Låter lättköpt att man kan servera till en kalte platte men associationen sitter direkt.

Vita viner vi inte fick prova:

1. Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Grosses Gewächs Alte Reben dry 2013 (95596), 369 kr, 240 but

2. Egon Müller Riesling Scharzhof 2018 (92458 ), 419 kr, Mosel-Saar, 240 but

3. Tear Of The Pine Retsina 2018 (90067), 199 kr, som släpps i 2000 buteljer och som jag provat tidigare. Älskar du funky naturviner och dessutom retsina har du årets vin framför dig!

[drinklist id="71940"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER