Laddar annons
Små partier | Recension och tabell röda viner 2 aug
1 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Små partier | Recension och tabell röda viner 2 aug

Det är dags för nya röda viner i lanseringen av Små Partier 2 augusti 2019 på Systembolaget.   

Flera mycket bra röda viner denna augusti 2019; lätta fina bourgogner, finfin Rioja, busig pinot/syrah från Aussie och godis-cabernet från  Sydafrika. Här kommer mina tankar om månadens viner.

Recension nya röda viner i Små Partier 2 augusti 2019

Sammanfattning av några av de trevligaste vinerna i Små Partier-släppet den 2 augusti. Presentationen är indelad efter land och område.

Vin från Frankrike

Beaujolais

Château des Jacques, Moulin-à-Vent 2017 (95461), 195 kr har skämt bort oss i flera år nu med sin härliga fullödiga Beaujolais i kraftig och lätt fathanterad stil. Mörk tät frukt som är långt ifrån geléhallon och annat godis men mer koncentrerad frukt/plommon/björnbär.

Vinet har ganska hög syra, som gamay-druvan ska ha, bra koncentration av mörk frukt, tät och fin med balanserad frukt/syra/tannin. Ännu ung men redan kanongod. Ändå håller den till sin tio-årsdag utan vidare.

Bourgogne – en kvartett

Från Maison Jadot kommer två bra kommunviner.

Dels en Volnay 2014 (95078), 395 kr i elegant, feminin välgjord stil så som kommunen ska bjuda på. Blåa plommon, moreller tillsammans med fin ton av skogshallon plus ganska perfekt mognad. Smaken ger samma frukt/bär som doften plus en svag sensommarton av nyplockade kantareller, balanserad syra och eleganta tanniner. Ett lättare vin att dricka nu, eller inom något år.

Mer Jadot

Maison Jadot, Morey-Saint Denis 2012 (92447), 395 kr, samma pris från samma firma men från en kommun i Côtes-de Nuits som är känd för lite kraftigare viner än Volnay.

Vacker mogen färg, ljust röd med brun-oragne inslag. Doften är skogsmullig med uttalad känsla av sensommarens bär, mossa, svamp och en fin dos ekfat. Smak som liknar doften i beskrivning. Något mer tanninstinn än Volnay med skön eftersmak som en solig tidig höstdag i skogen. Perfekt drickmogen nu.

Månadens röda bourgogne

Månadens bourgogne är Domaine Jean Fournier, Marsanne Clos du Roy 2016 (92191), 379 kr.  Mörk frukt av moreller, inslag av hallon, fina drag från nya ekfat med en svagt rökig ton. Tät, fin smak av sötmogen frukt, bra syra och väldigt snyggt integrerade fat. Allt detta plus en lång god eftersmak för under 400 kronor!

Appellation Marsannay

Marsannay är en by-appellation som ligger längst norrut av byarna i Côtes-de-Nuits och är en av få kommuner i Côte d’Or som inte har någon premier cru-gård. Vilket är svårt att tro när man provar denna traditionella välsmakande bourgogne. Kolla Vinbankens fördjupande text om Domaine Jean Fournier.

Upp i kvalitet

En bra kliv upp i hierarki och pris är Domaine Tortochot, Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St-Jacques 2017 (91801), 719 kr. En stor och stabil fin-bourgogne med tät frukt av alla möjliga mörka bär och frukter. Väldigt stilig smak med underbar syra, vackert sötsyrlig frukt och fina fat. Ännu mycket ung och vinner rejält på att få ligga tills sig några år.

Läs gärna recension och intryck från Vinbankens provning av årgång 2017 i Gevrey-Chambertin (unga viner).

Frankrike – södra Rhône

Två bra viner från södra Rhône och Domaine de la Janesse. Först ut är Côte-du-Rhône Village Terre d’Argile 2017 (92454), 185 kr som är mycket trogen sitt ursprung med sin lätt brända frukt, terroir, solvarm sten och lera, torkade körsbär och stekyta!

Sötmogen och koncentrerad med sin lätt rostade karaktär, tydliga ton av grenache som drar mot körsbär/mandel och bra tanninstruktur. Mer Gigondas än enkel Côtes-du-Rhône i stil och kvalitet – pris också för den delen.

Upp i kvalitet från samma producent

Husets Châteauneuf-du-Pape Tradition 2016 892449), 399 kr är som sig bör ett snäpp upp i kvalitet. Området har lidit svårt av global uppvärmning med frukt- och alkoholstinna viner som resultat. Bordsvin som drar iväg upp mot 15-16% alkohol är i mesta laget.

Men den här kamraten är hyfsat återhållen, balanserad, fin elegans, generös mörk frukt som förpackats i områdets lätt stekta fruktkänsla samt fin fathantering.

Smak utan övertoner av bränd frukt eller för hög alkohol. Fokus på den lätt rostade smaken, som alltid finns där (ursprung), fruktkoncentrationen och goda längden. 2016 var ett kalasbra år här.

Röda viner från Italien, Piemonte

Inga nebbiolo-vin denna månad men en fin G.D.Vajra, Dolcetto d’Alba Coste & Fossati 2017 (93995), 179 kr. Svart som synden i glaset och en jättebra dolcetto med massor av svarta körsbär, mörkblå plommon och en liten anings järn/rost i doften. Smaken har fin tät frukt, bra tanniner och syra, härligt generös eftersmak med ett uns beska som bara bidrar till komplexitet. Skulle vinna mycket på att vila något år.

Italien – Chianti

Fattoria Nittardi, Chianti Classico Casanuova 2016 (92335), 199 kr är en klassisk Chianti som namnet antyder med härlig ton av sangiovese-druvans lite järniga ton som ligger och ruvar under den solmogna körsbärsfrukten.

Härlig smak med fin koncentration utan att vara tjock eller sötfruktig. Bra med tannin som det ska vara och mycket typisk i stilen. På pricken som chianti ska smaka när i klassisk stil.

Spanien med röd Rioja

Viñedos Contino, Reserva 2015 (95966), 269 kr är en härlig kombination av klassisk och modern Rioja i samma glas. Alla dofter sitter på plats som jordgubbe, dillkrona, fina fat men ändå i en modernare lite mer bromsad stil än de gamla klassikerna.

Ren fin smak, utmärkt syra, massor av frukt med perfekt fatlagring. Lång eftersmak. God att dricka nu även om den vinner på lagring som alltid med bra Rioja. Ett vin de borde var mycket stolta över att ha fått fram

Prestigevin

Viñedos Contino, Viña del Olivo 2016 (95967), 719 kr heter firmans prestigevin. Ta deras Reserva och plussa på så mycket du kan till dess du har fått fram den perfekta fin-riojan och du är hemma. Ett vin som jag inte kan ge rättvisa här då det är för ungt för sitt eget bästa, men oerhört imponerande redan nu.

Rött från Australien

Från Yarra Valley i Victoria kommer två intressanta och välgjorda viner. Giant Steps, Appeljack Pinot Noir 2018 (95093), 249 kr är ett utmärkt exempel på hur bra pinot trivs i det relativt svala området.

Bra och tydlig pinot-doft av hallon och körsbär med en svagt blommig ton. Ren och mycket god med lättare men med komplett smak av just den bäriga fina ton som den ska ha plus en svag örtighet med inslag av färsk mynta. Väldigt smakrik trots sin lätta eleganta framtoning. Kan bli ännu bättre om något år.

Ytterligare ett vin från Giant Steps

Giant Steps, Yarra Valley LDR 2018 (90077), 159 kr är en högst intressant och busig blandning av pinot noir och syrah! Just nu i sitt unga skede av livet mer syrah än pinot med björnbär, peppar och lite tjära men bakom lurar pinot noirs bäriga charm.

Ung bärig och lätt kaxig frukt av röda vinbär, hallon, björnbär, läckert läskande syra och bra tanniner i ett som sagt udda men mycket charmigt litet vin.

Argentina – Malbec

Jag kan ha svårt att imponeras av malbec men Viña Cobos, Bramare Malbec 2015 (92388), 349 kr ändrar på det. Tät, fin, maffig och koncentrerad med en hel armada av svart frukt och stadiga ekfat.

Stor och koncentrerad smak med lite för hög alkohol (enligt etiketten) men den har man lyckats maskera genom koncentration i frukten, jättesnygga ekfat och allmänt duktig vinmakning. Väldigt läcker eftersmak med djup och kraft. Aningen bombastiskt men väldigt snyggt bygge!

Sydafrika, vin av cabernet sauvignon

När jag besökte Sydafrika i höstas på Cape Wine Fair och provade hundratals viner fanns ett vin jag återkom till flera gånger, Le Riche Wines, Cabernet Sauvignon 2016 (91160), 179 kr, och nu kommer det hit till oss!

Klockren mogen cabernet med svarta vinbär, ceder, aningen mynta i doften. Balanserad, välgjord i ren snygg bordeaux-stil med elegans och balans. Mogen frukt backar upp ekfat som i nuläget dominerar lite över frukten men det löser sig självt inom något år.

Avslutningsvis...

Om du fortfarande tror att du inte gillar sydafrikanska röda viner så borde detta vin bota dig. Låt ligga något år eller upp till 15 så blir det ännu bättre.

[drinklist id="71193"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER