Laddar annons
Tenuta San Leonardo med Greve Anselmo Guerrieri Gonzaga
8 Feb, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tenuta San Leonardo med Greve Anselmo Guerrieri Gonzaga

Tenuta San Leonardo är en anrik vinegendom i norra Italien, i Trentino. Greve Anselmo Guerrieri Gonzaga ansvarar för driften tillsammans med sin far Carlo. Läs och lyssna på intervjun på Vinbankens YouTube-kanal Dagens Vintips vecka 6.

Det kuperade landskapet där egendomen ligger präglas av närheten till Alperna, floden Adige och klimatet som är kontinentalt. Snörika vintrar välkomnas då vinstockarnas rötter skyddas från uttorkning samtidigt som kylan städar upp ovan jord, bland vinstockarnas grenverk.

Greve Carlo Guerrieri Gonzaga tog över Tenuta San Leonardo på 70-t som på den tiden var en bondgård, med en liten vinodling. Med sina 81 år greven fortfarande involverad i vintillverkningen. Den dagliga driften sköts numer av sonen, Greve Anselmo Guerrieri Gonzaga och vinmakaren Luigino Tinelli.

tenuta-san-leonardo-anselmo-guerrieri-gonzaga Anselmo Guerrieri Gonzaga

Gröna och blå druvor odlas på 25 hektar och vinstockarna beskärs i guyot, cordon eller den i regionen mest förekommande, Pergola Trentina. Druvan carmenère är ovanlig i Italien men hos denna producent står druvan för enastående viner.

Vinerna tillverkas med inspiration från Bordeaux och når återkommande höga poäng och det är framförallt två berömda oenologer som bidragit till Tenuta San Leonardos framgångar. Giachomo Tachis som bland annat skapade Sassicaia, Solaia och Tignanello och den andre är Carlo Ferrini.

Lyssna gärna in Greve Anselmo Guerrieri Gonzaga på Vinbankens YouTube, välkommen - kanalen är din!