Laddar annons
Tenuta San Leonardo i Trentino
25 Jun, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tenuta San Leonardo i Trentino

Med omisskännlig fransk flärd i smakuttrycken sticker de vita och röda vinerna från Tenuta San Leonardo ut som något alldeles extra i Trentino, men också från Italien.

Kanske är jämförelsen ovan till och med för snäv. Mer rättvist vore att bjuda in till provning med några av världens mest högpresterande vinhus och om inte Tenuta San Leonardo är där än, bara lita på att de snart når dit.

Tenuta San Leonardo i Trentino

I den sydligast belägna delen av Trentino ligger Tenuta San Leonardos ägor. Egendomen är på 25 hektar vinodlingar men här växer även skog samt många olivträd. Köksträdgården är ett fantastisk hav av blommor och örter, som jag jämför till ett all-inclusive för humlor och bin. Trädgården har också fört med sig att huset tillverkar egen honung.
köksträdgård-tenuta-san-leonardo-vinbanken copy

Väder och klimat i Trentino

Klimatet i Trentino, som ligger mellan Valpolicella i söder och Alto Adige i norr, influeras av alperna. Det innebär kyliga nätter och vanligtvis, snörika vintrar. Inte sällan kommer hagel och av den anledningen beskärs många vinstockar som pergola, för att bladverken ska skydda druvklasarna som hänger under.

Där familjen Guerrieri Gonzagas egendom ligger influeras klimatet av de återkommande, varma eftermiddagsvindarna från Gardasjön.

Därför har Tenuta San Leonardo ett mycket speciellt mikroklimat som bland annat visar sig i växtligheten som delvis är densamma som den i tropiska klimat. På egendomen växer bland annat sällsynta träd från Nya Zeeland.

Det speciella klimatet, tillsammans med de olika jordarna, påverkar givetvis vinerna som alla har en frisk spänst och fräschör, olik många andra italienska viner.

Direkt till FILMEN med Anselmo Guerrieri Gonzsaga.

Obruten vision av hur vinerna ska smaka

Men smaken på vinerna beror inte bara på klimatet. Mest avgörande är förmodligen den vision som Anselmos far, Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga alltid hållit högt och som varit den stil av vin han föredragit. Eleganta viner av franska druvsorter!

Det fanns en tid när "alla" viner skulle vara täta, extraktrika, med massiv smak av fat och hög alkoholhalt. No, no - det var inget för Marchese Carlo och nu säger Anselmo Guerrieri Gonzaga att han respekterar och värdesätter sin fars vision högt.

marchesi-anselmo-guerrieri-gonzaga-trention-vinbanken copy Marchesi Anselmo Guerrieri Gonzaga, Tenuta San Leonardo i Trentino

"Det är viktigt att tro på det man gör och att ha en långsiktig vision", säger Anselmo Guerrieri Gonzaga.

Anselmo Guerrieri Gonzaga som nu driver familjeföretaget berättar att när han anslöt 2001 hade hans far, Carlo, arbetat upp Tenuta San Leonardo till den nivå egendomen profilerat sig som historiskt, en toppegendom. Det fanns en tid när huset till och med levererade vin till hovet i Wien.

När pappan tog över hade mycket gått förlorat under två världskrig samt dyra arvsskiften.

Anselmos far, Carlo, anlitade konsulterande vinmakaren Giacomo Tachis och när han gick i pension tog Carlo Ferrini över konsultvinmakarrollen. Själv hade Marchese Carlo både erfarenhet (från San Guido men innan Sassicaia) och vinutbildning och lyckades snart genomföra de övergripande förändringarsom som var nödvändiga. Bland annat planterade han sorter som cabernet sauvignon och cabernet franc.

Den senare har under senare år visat sig vara en helt annan druva. Att familjen hade vinfält med carmenère, planterade i pergola för övrigt, förvånade dem själva lika mycket som omvärlden.

I dag står carmenèrodlingarna bakom de bästa vinerna från egendomen, bland annat det 100 procentiga vinet "carmenère". Sedan 2015 är Tenuta San Leonardo eko-certifierade.

pergola-tenuta-san-leonardo-vinbanken-pergola-carmenere copyVita viner

Bland de vita är den 100 procentiga savignon blanc'en som heter Vette 2017 (79327), 159 kr ett vin som bara måste upptäckas/provas. Missa inte heller den fantastiska rieslingen (ej bolaget, än), som helst är ett vin för att spara några år.

tenuta-san-leonardo-trentino-vinbanken

Röda viner Tenuta San Leonardo

Terre di San Leonardo, just nu årgång 2015 (78859), till moderata 159 kr. är ingångsvin till den snygga bordeauxlika San Leonardo, som är egendomens toppvin.
Nu finns årgångarna:

San Leonarado 2013 (99273), 1 199 kr i magnum (fantastiska 5 poäng) och i helflaska (92239), 549 kr.

Husets hundraprocentiga carmemère-vin, med samma namn, är slutsåld för tillfället samt merlotvinet (med 10% carmenère) Villa Gresti (även den slutsåld).

  • Tillverkning: 300,000 buteljer/år.

  • Viktigaste vinerna: San Leonardo (65,000 flaskor), Villa Gresti (15,000 flaskor)

  • En typisk druvblandning i toppvinet San Leonardo: 60% cabernet sauvignon med carmenère, cabernet franc och merlot.

Tidigare filmer:
Dagens Vintips, San Leonardo (vecka 7, 2019)
Tenuta San Leonarado med Marchesi Anselmo Guerrieri Gonzaga