Laddar annons
Tillfälligt sortiment röda viner - 21 januari
18 Jan, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment röda viner - 21 januari

Systembolagets lansering av röda viner i tillfälligt sortiment den 21 januari bjuder på en hel del spännande nyheter.

Fredagen 21 januari sker årets första lansering av röda viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget. Det är en riktigt bra lansering och inkluderar tre fynd under 200 kronor; Braidas Barbera Montebruna, Bodega Tapiz med Selección de Barricas från Argentina och Pesquera Crianza. De alla tre är smakrika och imponerande viner för beskedliga pengar. Lanseringens bästa vin, Xavier Gérards Côte-Rôti, håller samma höga nivå som förra året och är svår att vara utan.

[drinklist id="98538"]

Frankrike

Château Jean Faux Sainte Radegonde 2018 (91109), Bordeaux Supérieur, 219 kr

Ung och stram Bordeaux med björnbär, blåbär, viol, blommor och fat. Medelstor koncentrerad frukt med svarta vinbär, tallbarr, choklad och möjligen lite ogina spår av fat. Trots det stiltypisk och mycket Bordeauxkaraktär för 219 kronor.

Esprit de Gloria 2018 (95992), Ch. Gloria, Saint-Julien 299 kr

Bra områdestypisk Bordeaux med varmt mogen frukt med svarta vinbär, björnbär, mörka plommon, vildhallon, blommor och skog. Bra koncentrerad eftersmak med mineral, choklad, koncentration och längd.

Les Caillerets Ancienne Cuvée Carnot Domaine Volnay 1er Cru Eko 2019 (94271), Bouchard Père & Fils 729 kr

Ung, stram Bourgogne med lite återhållen frukt av nypon, körsbär, jordgubbar och hallon. Varmt mogen, utvecklad smak med tranbär, granatäpplen, fina körsbärssyror och bra längd.

Xavier Gérard Côte-Rôtie 2018 (94200), 499 kr

Underbart karaktärsfull och superladdad charmig Côte Rôtie med viol, björnbär, kryddor, kaffe, läder choklad, rökiga mineraler, ren koncentrerad och varmt mogen frukt med härlig energi, kraft och balans. Hör hemma hemma!

Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire 2019 (95640), 159 kr

Ungt och rikt moget vin med vildhallon, mörka körsbär, björnbär, rosépeppar, garrigue, blommor, örter och kryddor. Charmigt med en varm fruktig koncentration med intensitet, längd och kraft.

Tyskland

Koehler-Ruprecht Spätburgunder Kabinett Trocken 2018 (92735), Pfalz, 199 kr

Varmt mogen pinot noir (spätburgunder) från Pfalz med charmig struktur med inslag av jordgubbar, skogshallon, tranbär, och nypon. Bra eftersmak med körsbär, mineral och en lätt sälta. Välgjort och spännande men möjligen lite kort i smaken.

Italien

Ratti Barolo Marcenasco 2017 (92601), 339 kr

En stram ung Barolo med granatäpplen, tranbär, slånbär, blodapelsin, rosépeppar, charkuterier, vildhallon och rökta mineraler. Återhållen och lite ogin (som en ung Barolo ska vara) men med bra balans och bra längd. Kräver ett par år i vila för att öppna sig men kommer att bli riktigt bra kompis att plocka fram 5-15 år framöver i tiden. Fram med de stora bourgognekuporna till denna.

Montebruna Barbera d'Asti Braida 2019 (95502), 199 kr

Stor, varmt mogen doft med choklad, kakao, blommor, kaffe och fat. Charmigt tillgänglig mogen frukt med körsbär, engelsk lakrits, koncentration och längd. En välgjord Barbera som är svår att ogilla och dessutom en superkombo till en bra vedugnsbakad pizza. Ett av förra årets vinmisstag var det futtiga och ogenerösa inköpet av två flaskor av detta vin. Det blir fler denna gång.

Barbera d'Asti Frasca 2019 (94262), 179 kr

Varmt mogen frukt med bigarråer, hallon, lagerblad, muskot, kakao och fat. Medelfyllig eftersmak med balans och fina körsbärssyror.

Susucaru Rosso Eko 2020 (93464), Terre Siciliane, A. A. Frank Cornelissen, 249 kr

Lite stram och återhållen doft med nypon, blodapelsin, tranbär, blodgrape och slån. Lite kärv eftersmak med syrliga körsbär, torra mineraler och en imponerande energi och intensitet. Ett speciellt vin med en egen smakprofil som inte faller alla på läppen men min gillar det.

Brunello di Montalcino Pietroso 2016 (94242), 499 kr

Djup och varmt mogen frukt med tranbär, vildhallon, blommor, tjära, läder och fat. Bra smak med intensitet, struktur och elegans. En bra Brunello från ett lysande år i en traditionell och elegant stil.

Spanien

Viña Tondonia Reserva Tinto 375 ml 2009 (92688), Rioja, 179 kr

Ett varmt moget vin med ren frukt av mörka körsbär, tranbär, charkuterier, vildhallon, skog, engelsk lakrits, balans och rostade amerikanska ekfat.

Casa Castillo Las Gravas 2019, EKO (94201), Jumilla, 339 kr

Aromatisk och kryddig varmt mogen frukt med vildhallon, jordgubbar, björnbär, blommor, muskot, örter och rosépeppar. Oväntat stramt och harmoniskt för ett vin gjort på monastrell från Jumilla som ofta blir lite syltigt kladdiga i eftersmaken men det här vinet är snyggt balanserat och nästan lite stramt. BRA!

Alejandro F. Pesquera Crianza 2018 (95181), Ribera del Duero, 199 kr

Stor, solmogen varm frukt med plommon, tobak, oliver, charkuterier och rökiga fat. Stor, fyllig smak med mörka körsbär, soja och fat. Välgjort, kraftigt och som alltid i en kompromisslöst rustik stil. Massor med smak per krona.

Australien och Argentina

Heartland Sposa e Sposa Lagrein Dolcetto 2019 (90611), Heartland Wines, 139 kr

Ett ungt, friskt och bärigt vin med lätt till medelfyllig frukt av körsbär, blåbär, hallon, örter, och oliver. Passar till grillad fläskfilé med klyftpotatis

Santa Julia El Burro Malbec Natural Eko 2021 (94307), Mendoza, 129 kr

Ungt, friskt och bussigt tillgängligt vin med blåbär, viol, apelsinskal, kanel och andra julkryddor. Ungfruktigt och varmt i en josig och lättdrucken stil.

Clos de Los Siete 2018, 1500 ml (93505), Mendoza, 449 kr

Ung, mörk och stram frukt av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, viol, kaffe och rostade fat. Smaken är laddad men fortfarande oförlöst. Eukalyptus, bigarråer, mörk choklad och fat får arbeta för att lösgöra sig men finns där i en bra balans. Ett vin som kräver något eller några års vila och dessutom mycket luft för att visa vad som döljer sig under ytan. Dekantera på morgonen samma dag som det ska drickas och servera i stora glas. En älgfilé med hasselbackspotatis och svampsås känns rätt.

Tapiz Seleccion de Barricas 2018 (91213), 199 kr

Stor lite rökig doft med mörka plommon, viol, björnbär, eukalyptus, viol, kaffe, och fat. Lång, koncentrerad eftersmak med bra balans och fina syror. Ett välgjort vin i en fyllig men elegant stil från Bodegas Patagónicas Egendom Tapiz i Luján de Cuyo. Återigen ett vin som kräver mycket luftning för att det ska krypa fram och bjuda på allt som finns där. I det fasta sortimentet finns en lillebror till detta vin som kvalitetsmässigt inte ligger långt efter och där klämtar "fyndklockorna" ännu högre: Tapiz Organic Reserve (2639) till det blygsamma priset 139 kronor.

[drinklist id="98538"]

Läs mer: Tidigare recensioner av lanseringar på Systembolaget