Laddar annons
Tillfälligt sortiment 10 december - mousserande viner
8 Dec, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment 10 december - mousserande viner

Systembolagets lansering av mousserande viner i tillfälligt sortiment 10 december är en stor lansering med ett 20-tal bubblande viner och ”kvalitometern” går i topp!

Lanseringens bästa vin är en läcker skapelse från Philipponnat tätt följt av Orpale. Talar vi prisvärdhet blir mitt val Pertois-Moriset men också klassikern Gosset är extremt köpvärd. Men det händer så mycket i världen av mousserande viner att begränsa sig till Champagne vore ett sorgligt misstag. Ta en extra titt på de svenska prestationerna som jag dagen till ära har placerat först i texten. Titta både i tabell och i text, för det råder ingen brist på bra mousserande viner i tillfälligt sortiment 10 december.

[drinklist id="97505"]

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Sverige

Josefinelust Brut Zero 2019 (94109), Kullabergs Vingård, 299 kr

Frisk och aromatisk doft med fläder, krusbär, vinbär, apelsinblommor och härliga friska sommarvindar. I eftersmaken finns en lätt nyans av päron, citrus, grapefrukt, smultron, bra balans, friska mineraler och pigga syror. Årgången 2019 var bra men det här är bättre. Stramare, elegantare, upplevelsemässigt bättre syror. Dags att tänka svenskt bubbel på nyårsafton - men inte till tolvslaget det är det här för bra för. Gjort efter konstens alla regler med en andra jäsning på flaskan och lagrat med jästfällningen i tio månader!!

Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé 2020 (90222), 298 kr

Frisk aromatisk doft med fläder, vinbär, äpplen och hallon. Välbalanserad smak med fina syror, vita vinbär, smultron, mineraler och citrus. Även detta är ett svenskt mousserande vin att vara stolt över.

 

Tillfälligt sortiment - champagne och mousserande viner från Frankrike

Philipponnat Grand Blanc LV Extra Brut 2000 (94257), 1169 kr

Elegant Champagne som börjar lite stramt trots dryga 20 år på nacken. Med luft öppnar den sig och bjuder på en komplex doft med sockerkaka, nybakt bröd, päron, vita persikor, eleganta nyanser av smör, gula plommon och nötter. Stor men fortfarande ganska stram smak med nougat, grillade citroner, lime, fina, pigga syror med längd och mineraler. En lysande Grand Blanc från Philipponnat där LV står för ” Long Viesillissement”, lång lagring.

Duval-Leroy Cuvée Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2007 (92440), 559 kr

Stram med gula äpplen, lemon curd, citrus, vita blommor, vita persikor, nybakt bröd, bra balans, mineral och strama syror.

Orpale Blanc de Blancs Grand Cru Brut 2008 (92370), Union Champagne, 649 kr

Komplex och elegant, doft med äpplen, persikor, lemon curd, lime, vanilj och vita blommor. Elegant, välbalanserad smak med fina syror, längd, mineraler och en lätt sälta. En alldeles lysande Orpale som är svår att vara utan. Lyx till nyår kanske? Servera till halstrade pilgrimsmusslor på en bädd av ruccola och pinjenötter.

Champagne Gosset Grande Réserve Brut Champagne Gosset (95421), Gosset, 429 kr

Ung frisk Champagne med citrus, äpplen, gråpäron, grapefrukt härligt gräddig struktur med längd, bra balans, mineraler och bra syra. Det här är en högklassig prestation från Gosset där husets stiltypiska drag av färska mandlar och mineralitet följs av eleganta syror som glider in i eftersmaken på ett underbart sätt. Ett tveklöst köp för mig!

Champagne Didier Michel Grand Cru 2013 (92472), 349 kr

Generös doft med vita persikor, vita blommor, citrus och vita päron. Smaken är lite stramare med mineral, lime, bra syror och fin sälta. En välgjord Champagne, från det något underskattade året 2013, till ett mycket överkomligt pris.

LONGITUDE 1er Cru Bdb Larmandier-Bernier (94096), 519 kr

En elegant och friskt stram Champagne med vita blommor, gröna äpplen, vanilj, citrus och persika. Stor smak med grapefrukt, mineral, citrusskal, mineraler, bra syra och längd

Pertois-Moriset Les Quatre Terroirs Grand Cru (94132), 396 kr

En frisk och elegant Champagne med gröna äpplen, päron, blommor, bakverk, bra smak med härlig, balans, snygga syror och mineraler. Allt detta och dessutom föredömligt torr.

Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2017 (90529), F. Vinicole d' Arbois, 189 kr

Stor doft med rustikt jordiga inslag, citrus, äpplen, bivax, aprikos, kryddor och en frisk utvecklad smak med mandlar, persika bra syra och mineraler. Ett bra och välgjort bubblande vin från Jura som klarar lite kraftigare mat servera till en ceasarsallad.

 

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Storbritannien

Sugrue ZODO (94110), Sugrue Pierre, 499 kr

Stor, lite rustik doft med gula äpplen, vita blommor, vita persikor, vanilj och spettekaka. Smaken är frisk och smakrik med vinteräpplen, nybakt bröd, vit choklad, mineral, sälta och fina syror syra. Zodo i namnet är hämtat ut zero dosage. Vinet är gjort på 60% chardonnay och 40% pinot noir.

Harrow & Hope Blanc de Noir 2017 (95112), 369 kr

Stor, frisk och tillgänglig doft med vanilj, vinteräpplen, päron, persika, nötter och färska mandlar. Komplex smak nougat, bra syra och sälta.

 

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Italien

Contratto Millesimato Pas Dosé 2015 (90641), 219 kr

Ett friskt mousserande vin med en ganska unik doftprofil med vinteräpplen, nötter, bivax, pomerans, vit choklad och nötter. Frisk smak med smultron, mineraler, snygga syror, längd och massor med karaktär. Inte ett alternativ för den som söker en standardsmakande champagnekopia men ett karaktärsfullt vin som kan lyfta lite extra till rätt mat. Prova med trattkantarelltoast med riven parmesan. Vinet är gjort på pinot noir och chardonnay.

Cuvée Prestige Franciacorta DOCG Edizione 43 Extra Brut Ca’ del Bosco (91184), 299 kr

Stor och frisk doft med gula äpplen, päron, apelsin, persika och ananas. Bra smak med elegans, längd, mineraler, sälta och syra. Gjort på en blandning av 75% chardonnay, 15% pinot nero och 10% pinot bianco

Maso Martis Dosaggio Zero Riserva Trento doc 2017 (94233), EKO, 359 kr

Stor frisk doft med citrus, blommor, äpplen, persika och grillade citroner. Smakrikt med elegans, bra balans, grapefrukt, blommor, krispiga mineraler och bra syra. Ett riktigt bra Norditalienskt mousserande vin som bubblar omkring i den kvalitetsmässiga toppen av icke Champagner denna lansering.

 

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Spanien

Raventòs i Blanc De la Finca 2017 (92634), EKO, 219 kr

Stor, kraftig doft med gula äpplen, päron, bakverk, spettekaka, något rustik och med tydliga tecken på begynnande mognad. Imponerande kraftig smak med komplexitet, djup, längd, torr, lite rustik jordighet finns där men snyggt hanterad mellan syror och mineraler. BRA!

 

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Australien

Jacob Premium Cuvée 2017 (94210), South Australia, Pernod Ricard, 129 kr

Stor doft med päron, gula äpplen, persikopuree och pomerans. Balanserad smak med med gula päron, gula plommon, viss restsötma, mineral och längd.

 

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Tyskland

Schlossgut Diel Riesling Sekt Extra Brut Reserve 2013 (96357), Nahe, 299 kr

Stor och utvecklad doft med gula äpplen, gula plommon, ananas, persika och aprikospuré. Bra lång, mineralrik eftersmak med intensitet, balans, rena syror och lätt sälta.

 

Tillfälligt sortiment - mousserande viner från Österrike

Bründlmayer Brut Reserve (91113), Niederösterreich, 249 kr

Ett friskt ungt mousserande vin med gula äpplen, vanilj, persika, blommor, mineral, lysande balans med fina syror, lätt sälta oc längd. 90 Gjort på pinot noir, chardonnay, pinot gris, pinot blanc och grüner veltliner.

[drinklist id="97505"]

Läs tidigare recensioner här

Mer om mousserande viner på Vinbanken