Huvudbild för artikel Tillfälligt sortiment röda viner - 4 februari
1 Feb, 2022

Tillfälligt sortiment röda viner - 4 februari

Lanseringen av röda viner i tillfälligt sortiment 4 februari bjuder på två fynd från Rhône i tilltalande prisklasser: Fleur du Syrah och Reflets de l´Âme.

När det nu blivit dags för årets tredje lansering av röda viner i tillfälligt sortiment 4 februari hittar vi flera intressanta viner. I fyndlådan landar förutom två Rhôneviner även El Hombre Bala från Madrid. I något högre prisklasser har följande viner ett gemensamt drag: Albino Rocca Barbaresco, Cune Imperial och Cerro la isa – de är svåra att vara utan!

[drinklist id="98806"]

Frankrike

Reflets de l’Âme Vacqueyras 2019 (90057), 159 kr

Stor varmt mogen frukt med mörka körsbär, vildhallon, viol, blommor, rostade fat, kryddor och engelsk lakrits som blir snyggt paketerat med hjälp av bra syror. Den här blandningen av grenache och syrah är ytterligare ett exempel på hur bra viner det görs i Rhônedalen nu, även utanför de riktigt kända områdena.

Domaine Gassier Fleur de Syrah 2019 (94290), Costières de Nîmes, EKO, 149 kr

Stor och varm med nästan syltigt mogen frukt med hallon, jordgubbar, björnbär, kryddor, värme, intensitet och struktur. Här finns charm så det räcker och blir över. Gjort på 90% syrah som toppats upp med grenache och carignan. Grattis till de som lyckas ha kvar några flaskor när grillsäsongen börjar.

Tyskland

Weingut Ziereisen Schulen Pinot Noir 2018 (90508), Baden, 289 kr

Ung och mogen pinot med jordgubbar, vildhallon, tranbär, lagerblad, bra intensitet och snygg balans. Jag har följt Ziereisens pinoter några år och blir förvånad över hur de efter ett par år på flaska lägger på lite mer vikt och kraft. För den som är lite avigt inställd till Tyska pinoter är detta en utmärkt början.

Italien

Dogliani Valdibà 2020 (92239), San Fereolo, 179 kr

Ett ungt vin med plommon, körsbär, kaffe, örter, tobak, svartpeppar och lång eftersmak med intensitet, kakao och fina körsbärssyror. Ett vin med en egen stil som kräver lite av sin konsument. Välgjort och bra men inte något som alla faller för. Gjort på druvan dolcetto och vinet i sällskap mes napoletansk pizzastil blir en succé.

Grignolino d'Asti Frasca la Guaragna 2019 (94282), 199 kr

Ett ungt stramt och rödbärigt vin med körsbär, vinteräpplen, rönnbär, tranbär i en druvtypisk lite ogin stil. Ett lätt vin med hög syra som kräver lite extra av sin konsument.

Albino Rocca Barbaresco Ronchi 2018 (94248), 479 kr

Stor och varmt mogen doft med nypon, körsbär, blommor och koncentrerad frukt som kombinerar elegans, extrakt och kraft på ett imponerande sätt. Lång eftersmak som fyller på med choklad och lakrits.

Spanien

El Hombre Bala 2018 (94332), Uvas Felices, Vinos de Madrid, 199 kr

Stor och varmt mogen röd frukt av körsbär, blommor, tranbär, vildhallon och en underbar intensitet. Årgången 2018 är tätare och har mer frukt än tidigare årgångar men den eleganta och skira grenachefrukten finns kvar. För 199 kronor måste fyndlampan igång.

Cune Imperial Gran Reserva 2016 (95274), Rioja, 369 kr

Stor och laddad Rioja i traditionell stil med plommon, mörka körsbär, ljung, lagerblad, kakao och fat. Kraftig, lång eftersmak med lysande balans och längd. En värdig representant för en vinstil många av oss har blivit lite trötta på genom åren men det är dags att prova igen. Den här klassikern är BRA! Servera till grillade lammracks med råstekt potatis.

Cerro la isa Garnacha Viñedo Singular 2018 (94297), Rioja, EKO, 499 kr

Lätt aromatisk doft som till en början är lite svår att fånga men som öppnar sig och blir lätt parfymerad med inbjudande mörka körsbär, tranbär, choklad, kaffe, kryddor och en rejäl dos fat. Smaken har imponerande intensitet med längd och underbar balans. Bodegas J. C. Sancha producerar det här vinet som är gjort på 100% garnacha från gamla vingårdar.

Ungern och Argentina

Gál Tibor Egri Bikavér Superior 2018 (94376), Eger, 149 kr

Ungt vin med svarta vinbär, bigarråer, björnbär, violer, mocca och friska syror.

Achaval-Ferrer Malbec 2020 (93005), Mendoza, 189 kr

Ung och tät malbec med viol, björnbär, svarta vinbär, choklad, kaffe, fat balans och längd. Välgjort i en ganska typisk Mendozastil med mycket smak per krona.

[drinklist id="98806"]

Läs mer: Samtliga recensioner och nyheter på Systembolaget