Laddar annons
Tillfälligt sortiment vita viner - 4 februari
1 Feb, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälligt sortiment vita viner - 4 februari

Lanseringen av vita viner i tillfälliga sortimentet 4 februari bjuder på några riktiga guldklimpar. Restless River Wines från Sydafrika presterar en högklassig chardonnay. Men missa inte heller Domäne Wachaus riesling.

I lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 4 februari finns ett antal viner som är värda att hålla ögonen på. Här nedan kan du se tabellen och recensionerna av de olika vinerna.

[drinklist id="98811"]

Frankrike

Domaine Trouillet Mâcon-Vinzelles Les Morandes 2020 (92135), 169 kr

Varm, rik och aromatiskt generös tropisk frukt av gula äpplen, mango, persikor, citrus och grapefrukt.

Trimbach Riesling Sélection de Vieilles Vignes 2018 (95141), Alsace, 249 kr

Stor generös och karakteristisk Alsace riesling med äpplen, päron, vita persikor, citrus, brödkryddor, intensitet, balans, syra och sälta. BRA! Trimbach har inte varit uppe på sin normalt höga nivå på ett par år. Är detta återkomsten? Riktigt bra mineraldriven Alsace riesling med allt på rätt plats.

Tyskland och Österrike

Horst Sauer Escherndorfer Fürstenberg Müller-T Trocken 2020 (90272), Franken 159 kr

Ung kryddig doft med grapefrukt, äpplen, citrus, persikor och päron. Bra smak med aromatiska blommor, oväntat bra syra och mineraler. Druvan Müller-Thurgau brukar inte förknippas med kvalitet och var under 70 och 80 talet Tysklands mest odlade druva. Det är en blandning mellan riesling och Madeleine Royale och är idag mest betraktat som en slagpåse som har fått bära skulden för Tyska vinindustrins misslyckande under en följd av år under 70 talet. Men Tyskland är tillbaka med kraft och uppenbarligen kan Horst Sauer göra bra viner på muller-thurgau.

Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Achleiten 2020 (92757), 299 kr

Stor och varmt mogen riesling med mandarin, apelsin, äpplen, päron, citrus, vita blommor och kalk. Smaken är välbalanserad med sälta, syra, våta stenar och mineral. Ett bra vin men det har inte samma mineraldrivna och kompromisslösa fokus som tidigare årgångar och hamnar just under fyndgränsen denna årgång.

Spanien

Marko Gure Arbasoak 2020 (92141), Oxer Bastegieta Zenigaonaindia, 209 kr

Ung, stor och kryddig doft med gula äpplen, päron, persika, hjortron, nötter och mandlar. Varmt mogen smak med mineral, syra och sälta men kanske inte de härligt pigga syrorna det här vinet visat tidigare årgångar. Området är Bizkaiko Txakolina (Baskien för de som inte helt hänger med)

La Mateo 2019 (96005), Rioja, 199 kr

Ung och frisk Rioja med gula äpplen, inlagd ingefära, grillade citroner, mandlar och nötter. Välbalanserad med mineral, sälta, citrus väl avvägda fat och bra längd. Gjort på tempranillo bianco som är en spontan mutation av den röda druvan tempranillo.

Sydafrika och Nya Zeeland

Ava Marie 2018 (91157), 349 kr

Ung, frisk och stram chardonnay med persika, äpplen, mandlar, citrus och eleganta fat. Smaken imponerar med härliga rökiga mineraltoner, pigga limesyror, fin sälta och klockrent fokus. Ett vin från Restless River Wines som ligger i Upper Hemel-en-Aarde. Är det så här en stram chardonnay från Sydafrika kan prestera så tar vi gärna fler sådana tack. ”Lanseringens vita höjdpunkt”!

Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc Wairau Valley 2020 (93498), Marlborough, 179 kr

Lite sluten till att börja med men öppnar sig och bjuder på en frisk och aromatisk doft med vita vinbär, krusbär, passionsfrukt, örter och kryddor. Smaken är välbalanserad med fina lime- och citrussyror som tillsammans med de aromatiska inslagen utgör det här vinets personlighet.

[drinklist id="98811"]

Läs mer: Fler nyheter och recensioner på Systembolaget