Laddar annons
Toppköpen bland höstens nya vita viner i fasta sortimentet
9 Sep, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Toppköpen bland höstens nya vita viner i fasta sortimentet

Recension

Nya vita viner bland fasta lanseringar på Systembolaget 1 september är inte en stor grupp. Men variationen bland de mest köpvärda vita är intresseväckande.

NYA VITA VINER FASTA SORTIMENTET. Skillnaderna ligger i vinernas ursprungsland, om klassisk region till å andra sidan nydanande naturvin eller det gräns-utmanande vita vinet av den mörkblå malbecdruvan.

Sammanfattningsvis, ett fåtal toppköp står för en riktigt kul och bra mix för vinälskare att botanisera bland. I topp listar jag en sauvignon blanc från Kalifornien som kommer med en för mig, lätt uppdaterad nostalgi puff av rök. Vinet har inte lagrats eller jäst på ek men förnimmelsen är ändå tydligt rökig. Häftigt och användbart vin till mat, lägg till välgjord för liten peng.

FÖRKLARING FUMÉ BLANC
Fumé Blanc är ingen druva utan namn på en vinstil. Står för en fatlagrad/eller fatjäst sauvignon blanc. Den här lätt eller tydligt rökiga vita, vinstilen är förknippat med Kalifornien. Och kanske allra mest med producenten Robert Mondavi som var en av de första att introducera Fumé Blanc.

Toppköpen bland nya vita viner fasta sortimentet

1) Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc 2020 (2746)

Robert Mondavi, Kalifornien USA, 129 kr
Druvor: sauvignon blanc
Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, melon och citrus, örtig, med lätt inslag av rök, liten smak grape och beska. En krämig textur ger vinet bra längd.
Omdöme: Utmärkt bra och användbar.
Passar till: vitt vin som gör sig utmärkt till kött, fläsk går bra. Klassiska kombination till skaldjur är given.
Betyg: 4+

2) Kakhuri Orange Wine 2019 (2051)

Kindzmarauli Marani, Kakheti Georgien, 99 kr
Druvor: 40% kakhuri mtsvane, 40% rkatsiteli, 10% kisi och 10% khikhvi
Torr, medelfyllig. Gulfruktig, touch av karamell, honung och aprikos. Lätt örtig, tydligt kryddig och stramsträv.
Omdöme: Spännande vin för alla naturvinsälskare.
Betyg: 4

Systembolaget listar vinet som vitt. Namnet säger orange, likaså är färgen tydligt orange. Det finns dock ingen regel för vad som är ett 'orange vin' - till dess definitionen är på plats är det helt rätt att listas som vitt vin. Varför orange färg? om gröna druvor får macerera (lakas ur i musten, i stället för att bara pressas) får druvmusten färg. Enkelt kan man säga arr s k orange vinerna tillverkas som röda viner, av gröna druvor. Det är anledning till att smaken blir mer eller mindre, 'sträv'(kommer av tanniner i druvans skal).

3) Artesano Argento White Malbec 2021 (2622). EKO.

Bodega Argento, Mendoza Argentina, 99 kr
Druvor: white malbec
Torr, medelfyllig. Fruktig av vita vinbär, päron och äpplen, mogen citrus, touch av örter. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, enkel och ren.
Betyg: 4

Även detta vita vin är av udda druva, malbec, som är en blå druva. Vinet är vinifierad (tillverkad) som vitt vin. Innebär en lätt press av druvor för att inte få med färgpartiklar som sitter i skalen (se förklaring orange vin ovan, tvärtom scenario dvs orange (rött vin) av gröna druvor).

4) Pfersigberg Grand Cru Riesling 2017 (2513)

Wolfberger, Alsace Frankrike, 299 kr
Druvor: riesling
Torr, medelfyllig. Tydlig och distinkt, mineral, grönvit frukt med lätt värme, bivax och citrus. Generös, bred och stor. För mig har vinet touch av fat, det ger smaken struktur.
Omdöme: Bäst till mat-vin, nyanserad och bredare stil. Prova även till ostbricka.
Betyg: 4-

5) Chassagne-Montrachet Les Masures 2019 (5464), EKO.

Domaine Jean-Noël Gagnard, Chassagne-Montrachet Frankrike, 469 kr
Druvor: chardonnay
Torr, fyllig. Stor, rostad, tobak, kaffe och gul frukt som persika och päron. Nyanserad.
Omdöme: Bra och tydlig sitt ursprung. Petimeterprovare som jag är emellanåt tycker jag mig sakna, för prisnivån, tillhörande och given koncentration plus skärpa.
Betyg: 3+

Det är inte lätt att hitta vin, till 'rimlig prisnivå' bland ursprungen som hör till världens mest eftersökta. Som från Bourgogne. Således, mycket pengar är det förvisso men det är också en nivå som vi bör vara redo att förlika oss med. I kristallkulan ligger en föraning om än högre pris - så bara att gilla läget, eller se till alternativen (Sydafrika och Australien chardonnay av bra klass).

UPPTÄCK OCH LÄS OMDÖMEN OCH RECENSIONER OM ALLA NYA VINER VI PROVAT: NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET