Laddar annons
Vin till morotsrösti med bacon
8 Sep, 2021

Vin till morotsrösti med bacon

En snabb lunch där ett glas vin adderar helgkänsla. Ett glas vitt vin från Alsace smakar också perfekt.

Vin till morotsrösti. Morötter och potatis rivs och blandas med ägg. Stek morötter och potatis i panna och servera med bacon. En snabb lunch där ett glas vin adderar helgkänsla.

Rätten kan givetvis lagas som vegetariskt alternativ.

RECEPT | Morotsrösti med bacon

4 portioner

4-5 stora morötter (500-700 g)
5 normalstora potatisar, gärna King Edward (500 g)
1 finhackad gul lök
2 ägg
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
4 msk smör till stekning

Tillbehör

2 paket bacon eller tunna skivor rökt skinka
4 msk lätt creme fraiche

Gör så här

Skala morötterna och potatisen. Riv i matberedare eller på rivjärn på den fina sidan.
Blanda morötter, potatis, finhackad lök med äggen i en bunke. Tillsätt salt och peppar.
Dela upp smeten i 4 olika stora högar. Stek dem i smör i en het panna tills de är gyllenbruna och frasiga.

Servera med knaperstekt bacon och en klick creme fraiche.

Vin till morotsrösti med bacon

1. Turckheim Pinot Blanc Organic 2019 (1002)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 119 kr
Druvor: pinot blanc
Torr, medelfyllig. Fruktig, päron och äpplen, mogen citrus. Lätt aromatisk, bra längd.
Omdöme: Trevlig och fruktig med den, till maten, välgörande fruktsötman.
Betyg: 4

Vinet byter årgång i dagarna och precis som 2018 är årgång 2019 bra, den senare möjligen till och med lite bättre.

Om förslaget vin till morrotsrösti: Mórötter ger maten en liten sötma men här kommer smak även av bacon. Vinet behöver en fruktig mognad för att möta sötman i maten och gärna en förmåga att möta stekt alternativt lätt rökt bacon. Alsace som ursprung är intressant, likaså vin av druvorna pinot blanc och pinot gris.


Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Inspiration: Recept och bild, Allt om Mat och Vin, 2000.