Laddar annons
Två vita rhôneviner - höjdpunkter i beställningssortimentet
12 Apr, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Två vita rhôneviner - höjdpunkter i beställningssortimentet

RHÔNE. Systembolagets beställningssortiment innehåller både gott och blandat. Här fokuserar vi på det första, de goda vinerna som vi gärna rekommenderar. Dagens tips, två vita überfestliga rhôneviner.

Vita viner från rhônedalen tillhör tillsammans med vita viner från Alsace bland dem, oavsett om rött eller vitt, som fungerar utmärkt bra till mat. Servera till vego, fisk eller kött, många olika tillagningar och från välkomstdrink till avsl.utande ostbricka. Användningsmöjligheterna och serveringstillfällena är närapå oändliga.

Två vita toppviner från Rhône, i BS

1. Domaine du Vieux Lazaret 2016 (83891)

Vignobles Jerome Quiot, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 221 kr
Druvor: 45% grenache blanc, 30% clairette, 20% bourboulenc, 5% roussanne som fått jäsa i fat
Smak: Torr, fyllig smak av vit mogen frukt som päron och vit persika, lätt blommig rondör, inslag av kryddor och örter och en fin, lång eftersmak. Finstämt nyanserad och komplex med underliggande kraft. Vinet är ungt och ger ett intryck av att "ligga på vänt". Spännande.
Passar till: ljusa kötträtter i medelhavsrecept med örtiga kryddor lagade i ugn eller stekpanna. Utmärkt till många ostar.
Betyg: 4+

Kul info: av producentens 80 hektar odlingar är bara 10 för gröna druvor.

2. Hermitage Le Chevalier de Stérimberg 2015 (74577)

Paul Jaboulet Ainé, Hermitage Frankrike, 499 kr
Druvor: 65% marsanne, 35% roussanne med 10-12 månader fatlagring.
Smak: Fyllig. Fet, rik och krämig smak med en helt makalös textur. Koncentrerad vit och gul trädgårdsfrukt, hintar av apelsin, inslag av kryddor och en touch mineral. Lång eftersmak. Ungt, koncentrerat vin.
Betyg: 5

Kul info: utan tvekan är Paul Jaboulet Ainé en producent att räkna med och vars toppviner tillhör världseliten. Husets bästa viner, som förvisso kostar en del, är dock fortfarande jämförelsevis billiga och väl värda sitt pris. För alla som vill dricka bättre och med stilom några år är vinerna klockrena lagringstips.

Huvudbild: lånad av Winesearcher!