Laddar annons
MFW en vinkällare för vinälskare
12 Apr, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

MFW en vinkällare för vinälskare

VINKÄLLARE. Magnusson Fine Wine är en vinkällare på Östermalm i Stockholm där det lagras viner under optimala förhållanden. Men MFW är inte bara en vinkällare utan också en plats där viner korkas upp och avnjuts i kombination med mat lagad av proffs. MFW är källaren som är en samlingspunkt för vinälskare.

Många av medlemmarna öppnar upp ett vin för egna och gemensamma provningar eller till en middag som ordnas av MFW. Arrangemangen avlöser varandra och här råder långt från någon murrig spindelnäts – och källarmentalitet.

Provningar är självklara händelser hos MFW men också pop-up besök från spännande restauranger. När krögaren kommer till MFW får man tillfälle att dricka sina egna viner, till mat av toppkvalitet som lagats av proffs. Vin och mat i kombination är svårslaget för alla som gillar god smak, eller som Johan Magnusson säger,

- Man ska se till att njuta av vinerna, inte bara spara dem.

Johan Magnusson är personen bakom MFW, vinkällaren som under 2018 firar 10-årsjubileum. Efter studier i restaurang och måltidskunskap på Grythyttan, civilekonomexamen från Göteborg, arbete på Grythyttans gästgiveri, vingård i Bordeaux och senare som källarmästare på vinkällaren Grappe i Stockholm fick Johan möjlighet att förverkliga sina egna idéer.

Möjligheten till en egen vinkällare dök helt oväntat upp en dag i mars 2018 när en passande källarlokal blev ledig. Som av en slump låg källaren på samma gata som hans dåvarande arbetsplats och Johan Magnusson slog till direkt.

Den stora planen hade han haft klar under många år medan han visste att detaljerna skulle utvecklas efter hur lokalen såg ut. Källarens unika förutsättningar och framförallt dess möjligheter skulle få hanteras allteftersom.

Ett liknande förhållningssätt har fått gälla för verksamheten. Kundkretsen, bestående av företag, restauranger och privatpersoner har till stor del varit med och format de tjänster och aktiviteter som i dagsläget erbjuds på MFW.

- Vi har utvecklats i samklang med våra kunders behov och önskemål vilket varit roligt och givande.

Med den erfarenhet som Johan Magnusson under åren har byggt upp kan man konstatera att det är långt ifrån en slump att hans vinintresse fokuserade på vinlagring och viners värdeutveckling. För vem skulle, av ren nyfikenhet och glädje, under snart 25 års tid följa ett stort antal viner, årgångar och försäljningsresultat hos världens mest prominenta auktionshus för exklusiva viner om det inte fanns ett grundmurat intresse.

Johan Magnusson var länge Sveriges ende auktoriserade värderingsman för fina viner och han anlitades även av Systembolaget för att bygga upp bolagets dryckesauktionsverksamhet.

MFW, vinkällare med alternativ och unika mervärden

Förutom vinlagring på Grevgatan 26 erbjuder MFW även lågtempererade lådförvaringslokaler i Frihamnen. Här lagras vinerna givetvis i samma optimala förhållanden som i källaren på Östermalm vilket bl a är i en lagringstemperaturen om 11,5 grader (+- 1 grad). Lådförvaring är för alla som lagrar vin i hela lådor, under längre tid. Många av MFW lådförvaringskunder bor på andra platser än Stockholm.

MFW har också utvecklat ett certifieringsverktyg för alla viner som lagras i källaren. Med en unik streckkod kan ägare och vinkällarens personal logga eller kontrollera all nödvändig lagringsdata om vinet. Vinets historik är ovärderlig information, framförallt den dag vinet säljs. Ingen annan vinkällare kan idag erbjuda sina kunder samma service.

Allteftersom den globala handeln med fina viner ökar och priser stiger har krav på garantier av ursprung och äkthet vuxit sig allt starkare. För att undvika problem med förfalskningar krävs numer allt strängare kontroller, exempelvis att vinets bakgrundsinformation är dokumenterad. Alla uppgifter som styrker ett vins proveniens gagnar både köpare och säljare.

Vinbanken frågar Johan Magnusson;

1.Varför driva en vinkällare av toppklass och en lika aktiv restaurangverksamhet. Räcker det inte fint att tillhandahålla de allra bästa lagringsbetingelserna?

"Visst hade en optimal lagringsplats räckt men vi vill också kunna erbjuda våra medlemmar en plats där de kan öppna upp och njuta av sina viner. Vin är till för att drickas!"

2. Av vilken anledning ska man lagra vin i en vinkällare i stället för hemma i garderoben?

"Man kan självfallet lagra sina viner i hemmamiljö men i en vinkällare får man perfekta lagringsomständigheter och hos oss även en dokumenterad lagringshistorik. Vinkällaren erbjuder också en gemenskap att vara delaktig i eller få impulser från. Och glöm inte inbjudningar till MFW pop-up middagar eller andra aktiviteter. Svårslagna mervärden om man jämför med garderoben!"

3. Kan vem som helst lagar vin hos MFW?

"Absolut, vi har vinfack lediga."

4. Ska man ha vin av en viss klass och sort när man lagrar?

"I sin vinkällare tycker jag att man ska utgå från det man tycker om själv. Precis som att man kan välja att dricka sina viner unga eller med mognad. Det är alltid den egna smaken som styr. Så ja – du lagrar såklart det du själv tycker om men vill man lagra vin under längre tid och för något särskilt tillfälle i framtiden måste vinet vara lagringsdugligt."

5.Avslutningsvis,har du något råd till Vinbankens läsare som precis har börjat eller funderar på att spara vin?

"Unna dig en vinkällare – det är en källa till stor glädje och ger dig många fler dimensioner i livet. Vin är en kulturbärare och en källare med väl utvalda sorter ger perspektiv på tillvaron."

Blir du nyfiken på vad MFW har att erbjuda? Ta tillfället och besök dem eller ta en titt på hemsidan.

För Vinbankens läsare, visning av MFW

Välkommen till informationskvällar om du vill se lokalerna på Grevgatan 26.
Kom för att se och upptäcka vinkällaren men också för att träffa oss som jobbar på MFW! Vi bjuder på ett glas vin och berättar mer.

När: onsdag 25 april och torsdag 26 april mellan 17.00-18.00.
Adress: Grevgatan 26, 114 53 Stockholm

Välkomna!
Anmäl er här, direkt till MFW, märk mailet VINBANKEN

Du kanske ockås är intresserad av artikeln om vinlagring, bra att tänka på och fler tips:
Glädjen och nyttan av att bygga en vinkällare - Johan Magnusson delar med sig av goda råd!

Huvudbild: MFW med från vänster Charlotta Leijonhufvud-Magnusson (VD), Marcos Siedi, Tina Hagelin (adm chef) och Johan Magnusson

Läs mer - djupdykning 
Oroande utveckling av ökande handel med förfalskade viner, läs artikeln om Rudy Kurniawan och  om handeln med fina viner som omsätter miljarder