Laddar annons
Fräcka vinförslag i veckans - Vinköplista #15
13 Apr, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fräcka vinförslag i veckans - Vinköplista #15

VINTIPS. Vilket det fräcka viner är ser ni i veckans vinköplista. Att ursprunget är Jurançon och att vinet är vitt hoppas får någon av våra läsare att höja på ögonbrynen. Smaken är fräck, det vill säga - personlig, inte som andra och tummen upp.

Fräckaste vinet, Sève d'Automne 2014 (70545) från producenten Domaine Cauhapé fanns tidigare i ordinarie bolagssortiment, idag hittar ni vinet i beställningen. Upptäck det!

Vinköplistans två vita viner, upp till 100 kr respetive 200 kr

1. Satellite 2017 (6200)

Johnson Estate, Marlborough Nya Zeeland, 95 kr
Druva: Sauvignon blanc
Smak: Frisk, aromatisk doft. Smaken är torr, medelfyllig och fruktigt frisk av gröna frukter som päron och mogen lime, en hint örtiga noter och fin längd. Aromatisk och drickvänligt god.
Sockerhalt: < 3 g/l
Passar till: ceviche på lax kan vara ett förslag. Recept och smaker från asiatiska kryddor är andra förslag.
[dryck id="58519"]

2. Sève d'Automne 2014 (70545)

Domaine Cauhapé, Frankrike sydväst Jurançon, 181 kr. Vinet är i BS (beställningssortimentet)
Druvor: 80% gros manseng, 20% petit manseng
Smak: Torr, fyllig smak av gul, mogen trädgårdsfrukt samt inslag av exotisk frukt, persika bland annat. Nyanserad, komplex och läcker!
Passar till: Grillad lax med hackad pesto  Ni kan prova till ost men också till kycklingrätter som sallad eller i afrikanska recept som poulet yassa
[dryck id="60936"]

Vinköplistans två röda viner, upp till 100 kr respetive 200 kr

1. Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi 2016 (2337)

Umani Ronchi, Montepulciano d'Abruzzo Italien, 70 kr
Druvor: Montepulciano
Smak: Medelfyllig. Mörka bär, saftigt generös och lite kryddig.
Omdöme: Kryddig touch och generös längd. Gott!
Passar till: Grilla fläskkarre med Fredagskocken, här ett recept i en hel meny - ink förrätt. Vinet är också utmärkt i genren, husvin - funkar här och där och framför TVn
Sockerhalt: < 3 g/l
[dryck id="60933"]

2. Org de Rac Reserv Cabernet Sauvignon 2016 (2081)

Org de Rac, Coastal Region Sydafrika, 139 kr
Druva: Cabernet sauvignon
Smak: Fyllig, stramt och mörkfruktigt vin med inslag av mogna svarta vinbär och körsbär, örter, lätt krydda och balanserade fat. Nyanserad. Tanninerna är fruktiga, unga och spänstiga och syran likaså. Eftersmaken bra. Smaken är spänstig, har driv och längd och vinet passar absolut till mat, gärna lamm, eller för att lagra. Prova kortvariant, spara upp till fem år.
Sockerhalt: <3 g/l
Passar till: Lammstek Provencale, eller lammracks eller varför inte att lägga undan några år för att låta vinet mogna och utvecklas.
[dryck id="60418"]

Veckans festvin, finns fortfarande i några butiker

Lombard Brut Nature Grand Cru Millésimé 2008 (90649)

Champagne Frankrike, 699 kr
Druvor: 50 % chardonnay Grand Cru Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Cramant, Avize
50 % pinot noir Grand Cru Ambonnay, Verzenay, Bouzy
Gul. Doften är gulfruktig, med nötiga drag och smak av smör. Smaken är torr, medelfyllig, nyanserad av gul frukt, mogna äpplen, päron och en touch av apelsin samt lång, fin eftersmak. Härlig, stram och närapå ultratorr champagne av toppårgången 2008!
Betyg: 4

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.