Laddar annons
1 Jun, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tyskland byter vinklassificering

VDP har nu genomfört en dramatisk förändring av den Tyska vinklassificeringen. För de torra vinerna är det en dramatisk förändring mot den gamla vinlagens alla Prädikat. Nu blir det samma principer som i Bourgogne. Vinerna klassas efter kvalitet på vingård istället för sockerhalt på druvorna. De nya reglerna gäller från 2012 års årgång, men många har redan tjuvstartat.

 

VDP

VDP är tysklands organisation för landets bättre vinproducenter. Det finns drygt 200 medlemmar och med ett fåtal undantag är alla de bästa med. Det är en privat organisation som i praktiken är lite av en myndighet som sätter framtidens standard för vinproducenterna. Formellt gäller den nya klassificeringen bara de egna medlemmarna, från och med 2012 års årgång. Du känner igen deras flaskor på att de har den tyska örnen på sin kapslar med VDP namnet. I praktiken har man nu satt standarden för alla tyska viners framtida klassificering. I vissa regioner har en hel del producenter anammat det nya och tjuvstartat flera år tidigare.

 

Den grundläggande förändringen är:

1 För de torra vinerna lämnar Tyskland helt idén med att ange sockerhalten i druvorna som ett mått på kvalitet genom de olika Prädikaten; Kabinett, Spätlese och Auslese försvinner helt från de torra vinerna.

2 Istället gäller att vingårdarna kvalitetsklassas, terrroiret, med samma struktur som i Bourgogne i fyra klasser.

A VDP, Grosse Lage (motsvarande Grand Cru) är högsta klassen för en vingård. Vinets namn är enbart vingårdens namn, ex IDIG, med tillägget Grosses Gewächs (GG) och ”Qualitätswein trocken”. Max 50hl/ha.

B VDP Erste Lage (motsvarande Premier Cru) är näst högsta klassen för en enskild vingård. Vinets namn är vinbyns namn och vingårdens namn och druvsort, ex Würzburger Absleite Riesling, med tillägget ”Qualitätswein Trocken”. Max 60hl/ha.

C VDP Ortsweine (motsvarar kommunvin i Bourgogne). Vinets namn är bara vinbyns namn och druvsort, ex Forst Riesling, med tillägget ”Qualitätswein Trocken”. Max 75 hl/ha.

D VDP Guteswein (motsvarande regionala områden i Bourgogne). Vinets namn är regionen och druvsort, ex Baden Weissburgunder, med tillägget ”Qualitätswein Trocken”. Vinet skall komma från vinhusets odlingar inom regionen.

3 För halvtorra och söta viner gäller samma sak, men där kallas vinerna istället för ”Qualitätswein Trocken” för sina gamla klassiska Prädikat efter sockerhalt i musten före jäsning: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein och Trockenbeerenauslese. Ett prädikat betyder i framtiden att vinet är sött eller halvtorrt. Inga torra viner kommer att ha prädikat.

4 Det tillkommer en rad krav och bestämmelser om druvsorter och typisitet odlingsmetoder mm i varje kategori.

Jag tycker den nya ordningen är mycket bra. Det blir tydligt, och i varje fall om man känner till Bourgogneklassificeringen, så blir det helt begripligt och nästan lite hemtamt. Om Du inte känner till den så passa på att lära Dig Bourgognklassningen på samma gång. Hela idén går klokt nu som i bourgogne ut på att det är exceptionellt bra lägen (microterroir) som kan göra särskilt bra viner som skall klassas, inte sockerhalten i druvorna, för de torra vinerna.

 

Det är redan idag så att de tyska vingårdarna som i Bourgogne har fasta gränser oberoende av hur ägarförhållandena har utvecklats. Genom alla års arvsskiften har många av dem delats upp i många olika delar med olika ägare. Så precis som i bourgogne kommer det för ett år ofta finnas flera olika viner från olika producenter, med samma vingårdsnamn för en Grosses Gewächst. Liksom för bourgogne gäller att man skall försöka hålla reda på vilka producenter som är särskilt bra, eller vars stil man särskilt uppskattar, i de olika områdena. Här på Vinbanken kommer vi ge Dig tips om producentvalet.

 

Med den nya klassificeringen så går Tyskland från en ganska ingenjörsmässigt objektiv klassning med extremt långa namn till en klassning baserad på smak och doftkvalitet med eget ursprung. Det är helt i linje med utvecklingen av deras viner och att det numera är de torra vinerna som dominerar. Det Du som konsument behöver lära dig är namnet på Vinregionerna, så Du kan särskilja dem från namn på Grosse Lagen. Det är skillnaden på om det är ett Guteswein eller ett toppvin, Grosses Gewächst från en toppvingård. Skulle Du missa det så framgår det nog indirekt av prisetiketten, även om de tyska toppvinerna är ovanligt trevligt prissatta för sin kvalitetsnivå.