Laddar annons
8 Jun, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Världens dyraste vin ger virtuell Systemkö på torsdag

På torsdag kl 10.00 utbryter slagsmål i Systemkön på Internet. Då börjar man sälja små kvantiter av väldens dyraste viner till både osannolikt höga och låga priser, samtidigt. Störst kö blir det för ett vin som kostar ca 35 000 kronor per flaska.

Världens dyraste vin när det just släpps som ungt, nu aktuellt i årgång 2010, är den röda Bourgognen Romanée Conti. Det kommer från en liten vingård på mindre än 2ha, med ett mycket lågt skördeuttag av fantastiska druvor. Det blir bara några tusen flaskor om året av denna unikt delikata röda bourgogne. Vinfirman bakom vinet kallar sig efter denna världens högst hållna vingård, Domain de la Romanée Conti. I dagligt tal används förkortningen DRC. De gör också många andra viner, som alla ligger i topp både vad gäller kvalitet och pris. DRC må i andra sammanhang betyda Democratic Republic of the Congo. I vinvärlden är det den mest kända förkortningen och avser denna unika vinfirma.

Om man överhuvudtaget reflekterar över att inhandla Romanée Conti för egen konsumtion tycker jag man bör spara den minst 20 år från skörd innan man öppnar den.  Innan dess levererar vinet inte märkvärdighet i någon paritet med priset. Nu på torsdag säljs i webblanseringen fyra flaskor för 34 850 kronor styck. Det kan tyckas dyrt, men det är samtidigt busbilligt. Tittar man på priset i övriga världen ligger 2010orna normalt kring strax under 100 000 kronor per flaska.  Det finns inget ställe i världen där Romanée Conti är så ”orimligt billig” som här i Sverige. Det uppmärksammades också av vinmagasinet Decanter senast i höstas. Därför blir det kökubbning om de fyra flaskorna på torsdag. Många kommer nog att försöka köpa för att sälja dyrare istället för att om några decennier senare ha ett just rödtjut till middagen.

Prisutvecklingen för Romanée Conti har varit väl i paritet med bostadsrättspriserna i centrala Stockholm sedan botten i fastighetskrisen på 90-talet.  För 25 år sedan noterar Robert Parker i sin bok om Bourgogne att Romanée Conti t.o.m. kan kosta över 300$ per flaska som ungt vin. Nu är det ca 15 000$ som är normalpriset. Den lilla tillgången gör att det också fått ett samlarvärde bortom själva vinets värde.

För den som misslyckas att komma över några Romanée Conti finns ett ur vinsynpunkt ännu bättre alternativ. Samma vinfirmas, DRCs, andra monopol (där en firma har hela vingården) La Tâche, 2010. Många inklusive jag själv tycker denna röda bourgogne ur vinsynpunkt är i samma magnifika klass Romanée Conti, men nu är det mycket billigare. Det finns hela tolv flaskor för vardera 8 595 kronor. Även detta dyra vin är busbilligt i Sverige jämfört med andra länder. Typiskt pris är drygt 20 000 kronor utomlands. Bör också lagras minst 20 år före konsumtion.

DRCs billigaste och enklaste Grand Cru från Bourgogne är Echézeau. Det släpps 12 flaskor för ”endast” 2 995 kronor styck. Drygt halva priset här mot övriga världen. Stort vin men inte alls i klass med de två andra, kan å andra sidan drickas på sin 10 årsdag.

Hur man än gör med internetkubbningen på torsdag med DRC vinerna så kommer det också ett verkligt betydande annat alternativ för lyxviner i webblanseringen. De tre vingårds Côte-Rôtierna från Guigal lanseras i årgång 2009 med hela 42 flaskor av varje. Världens kanske främsta Syrahviner (i två av dem med lite Viognierinblandning). Vid de olika provningarna av världens bästa röda vin från årgång 1990 har någon av dem alltid kommit först bland alla världens rödviner. Provningarna har hållits i Stockholm 2000, 2005 och 2010. För tidig konsumtion är den mer utvecklade La Mouline alltid bäst. Efter 15-20 år blir ofta La Landonne väl så bra och kanske ännu bättre. Alla tre vinerna kostar ”endast” 2995 kronor flaskan. Jag har inte provat 2009:orna, men här kan det finnas riktigt toppvin till någorlunda rimliga priser.  Man får annars sällan världens bästa rödviner i detta prisläge.

Importören av båda dessa vinhus i Sverige är Vinunic.  De har en Club VinUnic Gold som man kan bli medlem igenom att betala en hygglig årsavgift. För medlemmarna finns det vissa möjligheter att köpa viner utanför Systembolaget med särskild tilldelning. Då blir de t.o.m. ännu något billigare än på Systemets hemsida torsdagen den 13 juni kl 1000.