Laddar annons
5 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bra kändisvin

F.o.m. denna vecka finns det på begäran från läsarna två röda och två vita boxar bland vintipsen. Nya vintips denna vecka är bl.a. läcker finstämd röd och vit bourgogne för delikata sommarmiddagar och en bra vit kändisbox.

 

Numera finns det rätt många justa lätta pinot noirer från hela världen. När det skall vara lite finare så är fortfarande en hygglig lätt röd bourgogne oftast de allra bästa. Bourgogne Cuvée Margot, 2011 från Olivier Leflaive är för sina 133 kronor en klassisk elegant sådan, med balans hela vägen och lite av den speciella espri som nästan bara äkta bourgogne har. Just klangfärg i ganska lätt stil.

 

Även på den vita torra sidan finns det några riktigt bra vita bourgogner. Just nu finns i Beställningssortimentet något så ovanligt trevligt som en läcker delikat Chablis med ålder och mognad kombinerad med stor fräschör och lysande mineralitet för den fina middagen. Chablis La Séreine, 2007 från det klassiska stora kooperativet La Chablisienne för 149 kronor är läckert, finessrikt och delikat med mycket smak och en härlig kombination av fräschör och mognad.

 

Veckans nya vita söta vin är det läckra Moselvinet Dr L Riesling Beerenauslese, 2006 för 99 kronor per kvartsbutelj. Liten mängd och naggande gott stort vin ännu i sin ungdom. Frisk och elegant sötma som ger med en tuch av Varats liderliga lätthet, ett mycket elegant fruktefterrättsvin i lyxklass.

 

Codorníu Selección Raventós är en av de mest smakrika och mäktiga mousserande vinerna från Spanien. Lite av Cavans Bollinger i stilen för 99 kronor flaskan. Går utmärkt även till lite rikare mat. Finns just nu bara i 15 butiker men kan beställas i alla.

 

Veckans nya röda lyxvin är ett vin man nog får passa på att köpa rätt omgående innan det tar slut. Det är juninyheten av den mogna delikata röda bordeauxen Chateau Chasse-Spleen, 1994 för 349 kronor. Delikat ännu i utveckling med spänst och fantastiskt bra långt slut med lätt multnad efter 19 år och potential för minst sex år till. Fyndigt unikt tillfälle för den som gillar mogen stor röd Bordeaux och inte har källaren full eller olimiterad vinbudget.

 

Flera läsare har tyckt att jag borde ge två alternativa boxar varje vecka i både rött och vitt på Röttorps Bästa. Vill Du ha ännu fler tips på bra boxar så kan du också ta fram de som jag tipsat om för  tex 3 veckor sedan och ännu tidigare under arkivfunktionen på Vinbanken. Boxarna finns ju vanligen kvar.  Utökningen varje vecka är en rimlig begäran med tanke på att ca 60% av hela vinförsäljningen är boxar. F.o.m. denna vecka blir det 2+2 boxar. Idag blir det därför två ”nya” röda boxar, båda har legat i topp en längre tid. En av de tidiga och sedan dess ständigt bra röda premiumboxarna är Barone Ricasoli Formulae, nu i årgång 2011 för 229 kronor. Lätt kryddighet, riktig struktur och längd med genomklang. Passar till det allra mesta i matväg från ganska lätta enkla rätter till smakrika kraftiga köttgrytor.

 

Bland alla medelmåttiga och ibland t.o.m. förfärliga Appassimentoviner från Veronatrakten står Tommasi Graticcio Appassimento Parziale, 2011 ut som en verklig stjärna. Finns både på flaska och box. Den senare tillhör det dyrare och bättre boxarna för sina 279 kronor för tre liter. Det ger ändå 77 kronors rabatt i jämförelse med att köpa fyra flaskor av samma vin. Trevlig doft med lätta körsbärstoner, komplexitet, bra längd i lätt mustig stil men inte alls tungt i gumpen. Trevlig efterklang och en bra kombination av mustighet, precision och stil.

 

Kändisviner är normalt inget bra vinval. Dyrt och dåligt brukar det vara och vinet säljer på namnet av kändisen, istället för sin kvalitet. Nu finns faktiskt ett riktigt billig och bra kändisvin i vita boxen Per Gessle Sommartider, 2012 för 199 kronor, i Beställningssortimentet. Som hotellägare så började Per att ta fram speciella viner för sitt hotell, numera säljs de även på Bolaget. Han har satsat på kända kvalitetsvinhus som gör bra viner till utmärkta priser. Han har ambitionen att  visa att det går att göra bra och billiga kändisviner också. Annars är kändisviner ofta överskottskvantiter från okända sämre firmor som säljs dyrt. I detta fall har Francoise Lurton i sydvästra Frankrike tagit fram en riktigt lyckad blandning på Sauvignon Blanc/Gros Manseng till detta mycket rimliga pris. Fräscht av sauvignon blancen och samtidigt trevlig smak med lite innehåll från gros manseng. Finns nu alldeles efter lanseringen redan i lager i 11 butiker och kan på vanligt vis beställas på nätet till alla andra. Numera får butikerna lagerhålla även Beställningsviner, när de har hygglig efterfrågan, vilket underlättar för alla parter.

 

Veckan nya lite dyrare rödvin för källaren är Quinta do Vallado Touriga Nacional, 2010 från Dourodalen i Portugal. Magnifikt, stort, rikt och mullig med stor struktur och framtid, ett verkligt saftigt och finessrikt stort vin som växer i tio år, för fyndiga priset 275 kronor.