Laddar annons
Ungerska viner
23 Oct, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ungerska viner

VIN FRÅN UNGERN. Vinproduktionen i Ungern är stor även om vi i Sverige kanske inte känner all landets torra bordsviner lika väl som de utsökta, söta Aszúvinerna från Tokaj.

Merparten av Ungerns vinproduktion består av vita viner av sorter som är inhemska. Precis som i många andra av Europas vinländer grundade även Romarna de första  vinodlingarna.

Långt efter romarna men så tidigt som 1641 drog man upp de första riktlinjerna i distrikt Tokaj-Hegyalja vad gäller skötsel av vingårdar, lägen, terasseringar, och bevattning. Runt år 1700 tas så beslut om ett regelverk, ett system för klassificering av vinerna från Tokaj där vinerna delas in i en femgradig skala. Dena  första klassificering skulle senare implementeras över hela lander.

Ungern drabbades hårt av vinlusen (phylloxera vastatrix) under 1880-talet, precis som övriga Europa, och i arbetet med omplantering upptäckte man att vinlusen inte trivdes i sandiga jordar. Nyodlingar koncentrerades därför till områden med passande förutsättningar, som till den vidsträckta pustans sandiga jordar. En av landets 22 vindistrikt är Kunság, tillika landets största vinregionen, är belägen på pustan i södra Ungern mellan floderna Donau och Tisza.

Klimat

Företrädesvis kontinentalt med kalla vintrar och heta somrar. Med sitt nordliga läge (jämför till Bourgogne) får vinerna (generellt) en aromatisk smak med höga syror. Vanligtvis kan man utgå från många soltimmar under växtperioden.

Vinetiketter och druvor

Vanligtvis hittar man druvans namn på flaskan. Det finns ett stort antal inhemska druvor, vilka är så gott som okända för många av oss. Centraleuropeiska, internationella druvor odlas allt mer. Flera av dessa kan dock ha synonyma namn i Ungern. Det är min uppfattning att vin av en druva dominerar.

Aszú

Ungerns mest berömda vin torde vara de söta vinerna från Tokaj-Hegyalja vilka klassificeras under Aszú-regelverket.  Läs gärna Niklas Jörgensens två artiklar Aszú. Tokajs storslagna söta vin och Aszú, ett prisvärt dyrt vin.

Ungersk vinprovning i Stockholm, oktober 2016

1.Grand Selection Tokaji Dry Furmint 2014 (73059), 139 kr.
Färgen är ljusgul, doften örtig, lätt kryddig och friskt fruktig.
Smaken är torr, lätt/medelfyllig och fruktig av mogna päron med inslag av gul aprikos. Den är också tydligt kryddörtig med bra längd. Helhetsintrycket är det av ett "fint vin" med en lätt aromatisk anstrykning.
Betyg: 4 av 5

2. Malatinszky Serena 2015 , EKO-certifierad. Privatimport, 189 kr
Ljusgul färg. Doft av gul frukt, lätt av vanilj och blommor. Smaken är torr, lätt med markerad fruktsyra, av citrus och gröna äpplen, en knivsudd gula toner och hint av mandelmassa.
Betyg: 3- av 5

3. Kövágó Furmint 2014 (75650), Tokaj Kereskedohaz rt, Tokaj-Hegyalja Tokaj Ungern, 269 kr
Ljusgul. Jästig doft. Smaken är torr, medelfyllig, fruktig av mogna päron, touch av aprikos och lätt örtig. Tydlig bitterhet i eftersmaken men också en knivsudd smör och nötter.
Betyg: 3 av 5

4. Etyeki Kuria Pinot Noir 2014 (71994), Etyeki Kúria, Etyek Etyek-Buda Ungern, 239 kr
Blåröd, transparent. Doften har en modern anstryckning - vinet behöver luft och tid! Smaken är lätt/medelfyllig, rödbärig och rödfruktigt mogen med en lätt vaniljton, tydligt fatrostad smak och en touch viol. Eftersmaken är lång, frisk och fin. Toppvin att lägga undan något år- superintressant!
Betyg: 4- av 5

5. Malatinsky Noblesse Cabernet franc 2012, EKO-certifierad. Privatimport, 269 kr
Röd färg. doften rä tydlig, tät av viol, röd frukt, örter och vinbär. Bara lätt gräsig...
Medel/fyllig fruktig smak, av mogna vinbär, inlsag av vitpeppar, kryddor, tobak, och fat. Nyanserad. Strama, fruktiga tanniner bäddas in i frukten, eftersmaken är lång och tät. Ungt vin, stor potential.
Betyg: 4 av 5

6. Gere Kopar Villányi Cuvée 2012 (74802), Gere Attila, Villány-Siklós Villány Ungern, 329 kr
Mörk röd fräg. Stor doft av viol, mörk frukt och lakrits. Fyllig smak. Mörkfruktig. mogna röda bär och frukter, viol, tobak och kryddor. Nyanserad och komplex. Lång, tät eftersmaken. Ung. Toppvin att lagra.
Betyg: 4+ av 5

 

Just nu pågår Ungerska Vinveckor på några av Sveriges restauranger. Ta chansen att bekanta dig med några av landets utmärkta viner. Vinerna i provningen ovan importeras av VinBistro.

Vinerna på bilden ovan står ej i provningsordning!