Laddar annons
20 May, 2009

Veckans röda vintips, v. 22

Riojavin kan man aldrig få för mycket av! speciellt idag då variationen är minst sagt bred och där vita viner vinner terräng bland idel röda crianza och reservas. Reserva som för övrigt är den kategori som efterfrågas mest. Beteckningen anger lagringstiden. Det finns fyra olika steg med en gradvis ökning av lagringstiden vilket gör att smaken förändras från fruktig och aromtisk till en mer komplex och utbyggd smak, med bouquet.

22652 Navajas Crianza 2006, Rioja-Spanien, 72 kr
Läder, fikon och russinfruktig med mustig rondör. Traditionell smak som passar husman och gryta plus regnig försommarkväll allra bäst.
Betyg: 3+

Joven
Röda eller vita viner som är
framställda för att drickas
unga. De röda vinerna har
lagrats som högst några
månader på ekfat och de vita
inte alls. Vinet får säljas när
som helst efter skörden.

Crianza
Rött vin måste lagras
minst två år, varav minst
tolv månader på fat.
Vitt vin måste lagras
minst ett år, varav minst
sex månader på fat.

Reserva
Rött vin måste lagras
minst tre år, varav minst
ett år på fat.
Vitt vin måste lagras
minst två år, varav minst
sex månader på fat.

Gran Reserva
Rött vin måste lagras
minst fem år, varav
minst två på fat.
Vitt vin måste lagras
minst fyra år, varav minst