Laddar annons
Vin till grillat – fem vintips till olika grillrätter
29 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till grillat – fem vintips till olika grillrätter

När vårvärmen smyger sig på så börjar man snegla mot grillen. Man vet att de där fantastiska grillkvällarna på sommaren inte är allt för långt borta. Men hur ska man tänka när man välja vin till grillat?

Grillviner är ett begrepp som används av många. Men alla har vi någon gång suttit där framför en rejäl grillbuffé och tänkt att vinet som vi har i glaset inte alls passar med maten. Att välja rätt vin till grillat är nämligen inte så lätt, men det finns en del saker man bör tänka på och ta med sig när man ska välja sitt vin.

– Ett grillvin får gärna ha en generös frukt, inte vara för mycket fatlagrat och gärna vara ungt, säger Anna Jeppe som arbetar för vinproducenten Contemporary Wines.

"Skulle inte snåla med kryddsmöret"

Hennes bolag har nyligen lanserat ett vin som utan tvekan kan gå in under benämningen grillvin. Det är gjort helt och hållet på druvan tempranillo och heter Irwin & Ribera del Duero.

– Vinet lever verkligen upp till de ovanstående punkterna. Det har en generös frukt, är inte för fatlagrat och är ungt. Det passar fint med de flesta rätterna, oavsett om det är kött, fisk, kyckling eller skaldjur. Vinet har en viss strävhet och då skulle jag inte snåla på kryddsmöret eller olivoljan, säger Anna.

Vi frågar sommeliern och kocken Nicklas Tuomela, som varit med och provat fram Irwin & Ribera del Duero, om hur man ska tänka när man matchar vin till grillat?

– Grillat har ofta lite beska från grillmönstret, så att pensla köttet eller grönsakerna med lite smör eller olja, och inte vara feg med saltet, är bra. En skvätt citron hjälper också till. Man ska dock vara lite försiktig med allt för söta såser, som BBQ-sås. Då måste man möta upp det med fett, syra och salt, som till exempel en smaksatt majonnäs.

Vad ska man som vindrickare känna i smaken av ett grillvin?

– Vinet får gärna ropa ut att "kom och drick mig". Det vill säga ett inte för blygt vin tycker jag. Då vi oftast äter utomhus är det viktigt att vinet tar för sig för att inte överskuggas av vind och de höga smakerna från grillbuffén, avslutar Nicklas Tuomela.

Recept på en sås som passar bra till grillat och till Irwin & Ribera del Duero

  • 1 burk crèmefraiche

  • 1 msk dijonsenap

  • 2 msk valfria finhackade örter

  • 1 citron (zesten av den)

  • 1 vitlöksklyfta, riven

  • Salt och peppar

  • Blanda alla ingredienser och låt stå och dra 5 min.

Vin som passar till de flesta typerna av grillat

Irwin & Ribera del Duero, 2019, (54300) 139:-

Ett vin som håller vad det lovar. Här får man fin mogen frukt med tydliga inslag av plommon och mörka bär. Samtidigt bjuds man på en fin och delikat kryddighet i vinet. Även om man känner av fatkaraktären så är den så pass liten att den absolut inte stör den fina balansen i vinet. Det är snarare så att vinets fyllighet ihop med de fruktiga och örtiga inslag, ger ett fint balanserat vin som kommer återfinnas på många terrasser och altaner när det vankas grill.

Vin till grillad lax

När det kommer till lax så kan man antingen välja en tempranillo som i fallet med Irwin & Ribera del Duero, eller så kan man gå för ett fylligt vitt vin. Om man skulle vilja ha det senare så kan vi rekommendera en chardonnay som har en del fattoner. Det kommer ihop med de grillade inslagen i laxen gifta sig väldigt väl.

Bonterra, Chardonnay, 2020, (16632) 149:-

Tänk dig att du har en perfekt grillad lax med den där fina ytan som bildar en smakexplosion i munnen. Ihop med det här amerikanska chardonnay-vinet, som har en del toner av rostade fat, skapas en perfekt blandning. Vinet har förutom fattoner även fina inslag av smör och även lite tropisk frukt. Allt detta ihop ger ett fylligt vin som ihop med sältan och fettet i laxen skapar något som enklast kan beskrivas som harmoni. Om tillbehören dessutom är aningen feta, till exempel en aioli eller en fetaoströra, så blir kombinationen ännu bättre.

Vin till grillad kyckling

När det kommer til grillad kyckling så finns det flera saker man bör tänka på. Man kan välja ett vitt fylligt vin, likt chardonnay-vinet ovan, men man kan även gå för ett rött, fruktigt vin om man vill. Just vin till grillad kyckling erbjuder nog det bredaste spannet av viner man kan välja till. Vissa föredrar en klassisk pinot noir från Bourgogne till kyckling, medan andra vill ha ett lite kraftigare Malbec från Argentina.

Borgogno, Barbera d'Alba Superiore, 2019, (74201) 189:-

Även om zinfandel, syrah, malbec och många andra lite kraftigare och fruktigare viner säkerligen skulle göra sig bra till grillad kyckling, så väljer vi att satsa på en barbera d'Alba från en av de absolut bästa producenterna i Piemonte. I vinet får vi en härlig oanad fyllighet med fin röd frukt, härliga bär i form av hallon men framförallt en fantastisk kryddighet. Det är just kombinationen av frukten, bären och kryddigheten som gör att det här vinet passar så otroligt bra med en fin bit grillad kyckling. Servera gärna med fetare tillbehör, till exempel en potatisgratäng och en fet sås.

Vin till grillad oxfilé

Om det är något land som kan sitt kött så är det nog Argentina. Det finns få länder i världen som älskar kött lika mycket som det sydamerikanska landet. Och då är det givet att man väljer ett vin gjort på den oerhört populära druvan malbec i Argentina. När det kommer till just grillat nötkött, i det här fallet oxfilé men även entrecote går bra, så bör man tänka på att det är kraftigt kött med mycket smak. Dessutom kommer man troligtvis ha kraftiga tillbehör och en marinad med väldigt mycket smak. Därför bör man matcha det hela med ett vin som går i samma spår, det vill säga kraftigt, smakrikt, kryddigt och även en del frukt.

Tapiz, Organic Reserve Malbec, 2019, (6529) 139:-

Ett argentinskt malbec med fin frukt i form av främst plommon och även blåbär. Just frukten i kombination med både örtigheten och kryddigheten i vinet gör att det gifter sig utmärkt med en kraftig och fint grillad bit oxfilé. Här känner man av pepprigheten i vinet, man får även örtighet i form av rosmarin och lavendel. Ett riktigt bra grillvin som höjer upplevelsen av oxfilén och tar den till nya höjder.

Vin till grillad tonfisk

När det kommer till tonfisk så finns det en hel del viner att välja på. Man kan köra på det stereotypa och ta ett vitt vin, eller så kan man satsa på ett lättare rött i form av pinot noir. Eller så kan man faktiskt gå åt roséhållet. För rosé är faktiskt ett riktigt bra vin till grillat, men det gäller att välja rätt rosé till rätt typ av mat. Eftersom tonfisk är en av de fetare fiskarna så ska man försöka matcha fetman med en fin friskhet och syra i vinet. Därför passar kraftiga röda viner inte alls bra till tonfisk, utan istället bör man välja ett lättare vin med lite toner av bär och en fin syra.

Cuvée Madame, Sélection de Mademoiselle, 2021, (2203) 139:-

Här får du bär, här får du syra, här får du örter och här får du ett oerhört fräscht och elegant vin. I det här rosévinet så kommer du känna av bär i form av hallon, frukt i form av grapefrukt och även fina örter. Allt detta ihop skapar ett friskt och fräscht rosévin som ihop med tonfisk gifter sig mer än väl. Fettet från tonfisken och sältan i rätten, kommer ihop med bärigheten i vinet skapa en fantastisk kombination. Våga rosé till tonfisk.

Ytterligare tips på vin till grillat hittar du nedan

Vin till midsommargrillen

Gran Syrah - bland de bästa argentinska vinerna

Mer om Ribera del Duero