RECEPT SOMMAR MAT. Sallad Nicoise smakar galet bra utomhus, när solen skiner och vinden är varm. Viner är vitt, på förslag från Verdicchio dei Castelli di Jesi i Italien.
För er som hellre önskar rosévin som också fungerar utmärkt bra till sallad Nicoise: Topp 10 bästa rosévin 2018.
Vin till sallad Nicoise
3. Podium 2015 (97691). Vitt vin, beställningssortimentet.
Gioacchino Garofoli, Verdicchio dei Castelli di Jesi Italien, 199 kr. EKO.
Druvor: Verdicchio
Vinet är torrt, medel/fylligt och soligt fruktigt. Smaken är bred men inte tung av mogna äpplen, persika och gråpäron. Tydligt aromatisk och aningen rostad. Lätt vaxig i texturen med lång eftersmak. Som gjort för att passa somriga Medelhavsrätter.
Betyg: 4+
Recept | Sallad Nicoise, 4 portioner
200 gram tonfisk, i olja. Den som vill byter ut mot lax
1 st romansallad
1 st citron(er)
1 st röd lök(ar)
1 st röd paprika
20 st svarta oliver
300 gram haricots verts
1 ask cocktailtomater
4 st potatis(ar), kokta
8 st sardellfiléer
2 st äggDressing
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 msk tonfiskspad
2 msk rödvinsvinäger
5 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta(or), pressad
Gör så här
1. Skala och koka potatisen i cirka 10 minuter. Låt kallna.
2. Lägg haricots vertsen i kokande vatten 2-3 minuter. Skölj dem sedan i iskallt vatten.
3. Skala och skiva lök, tomat och paprika. Skär citron i klyftor. Dela tonfisk och sardeller i mindre bitar. Spar lite olja från tonfisken.
4. Blanda ihop dressingen.
5. Lägg upp salladsblad på ett stort fat och lägg på tonfisk, potatis, sardeller, haricots verts, oliver, lök, tomater, paprika och ägg.
6. Häll över dressingen. Dekorera med citron.
För fler tips på vin och mat i kombination: Måndagsmatchen!