Laddar annons
Ekocertifierade viner med Org de Rac i Sydafrika
16 Jun, 2018

Ekocertifierade viner med Org de Rac i Sydafrika

ORG DE RAC. Namnet producenten valt kommer av orden organic, som i ekologisk och rac för hylla. Det ekologiska vinet på hyllan. Vintillverkaren har producerat eko-certifierade viner sedan begynnelsen.

Ekolcertifierade viner med Org de Rac
Sydafrika eller mer precist vinområdet Western Cape har drabbats hårt av bristen på vatten under senare år men när Frank Meaker är i Stockholm den 28 maj dansar han regndans. Det regnar hemma på vingården.

Bristen på vatten leder till stora utmaningar för alla vinproducenter, odlare som alla invånare i Western Cape. Problemen med vattenförsörjningen gäller dock inte i hela landet utan är koncentrerade främst till storstaden, Cape Town. Staden har expanderat våldsamt senare år och dess infrastruktur, med dammar för vattenförsörjning, har inte byggts ut för att möta ökande vattenbehov av fler invånare. Bara det har skapat brist.

Regnbrist hotar odlingar i Western Cape

Det har inte regnat i Western Cape de senaste tre åren och dammarna är i princip tomma. Dagen alla med fasa sett komma var, Day Zero, dagen när vattnet är slut - vilken daterades till juni 2018. För att snart flyttades fram till april. Men som på beställning från ovan kom sporadiska regn, fem sex gånger för att vara exakt. Och denna dag, maj 2018, regnar det igen - i alla fall över vingårdarna hos Org de Rac.

För att dammar och floder ska återhämta sig till samma nivåer som "innan vattenkrisen" bör det komma lika mycket regn som om det hade regnat tre år i sträck. Ett i stunden glädjande besked för Frank Meaker betyder ändå att vatten-situationen i Sydafrika är alarmerande.

Vatten har ett pris idag berättar Frank, We used to take water for granted and there was never an issue around the way to use or consume it (water). Idag råder motsatt förhållande, alla är involverade med att spara. För att brist på vatten är kritiskt och något som slår mot hela samhället.

Hur Org de Rac hanterar brist på vatten

Vi har lyckats kapa vår vattenkonsumtion på vineriet med hela 50 procent, svarar Frank när jag frågar hur de burit sig åt.

Han berättar att återanvändningen av vatten är brutalt reglerad. Inte en droppe lämnas åt slumpen. Allt vatten som används, på vilken plats som helst i vineriet, används minst två kanske tre gånger. Och för att göra det på ett bra, hälsosamt sätt har alla som arbetar på vingården utbildat sig. Dessutom samlas regnvattnet in.

Flodfåran är torrlagd

Tidigare år har Org de Rac kunnat ta vatten ur den närbelägna floden, det går inte längre då den nu är helt torr. Återstår gör tilloppet från två stora dammar, i Boerberg och Underberg men den tilldelningen är hårt reglerad. Som tur är ligger Org de Racs ägor förhållandevis högt vilket betyder fritt fram för svala Atlantvindar från väster. Vindarna driver in fuktig luft.

Ekocertifierade viner med Org de Rac

Hemligheten torde handla om det nogranna arbetet i vingården. Att arbeta i vingården är lika viktigt oavsett årgång men med brist på vatten är numer främsta fokus. När värmen stiger till över 40 grader Celsius stänger vinerna (plantorna) ned (för att spara energi och skydda sig) och det i kombination med stark sol kan exempelvis leda till "solbränna".

Det vill säga druvorna får färg (mer än vanligt) vilket t o m kan leda till att vinet smakar lite bränt. Att i det läget ha äldre vinstockar är bra då gamla viners rötter förgrenar sig djupare ner i jorden. På så sätt klarar gamlingarna extrema förutsättningar bättre.

Arbetet i vingården är väl investerad tid

Org de Rac arbetar även med lövverket och beskärningen är mycket viktig, som skydd för druvklasar bland annat. Och att vinraderna är planterade i rätt position och riktning för att inte frukten ska överexponeras av solen,  är Frank Meaker idag mycket tacksam över. Till hjälp för arbetet i vingården har han konsulterat specialistkompetens utifrån, från ett välkänt italienskt företag.

Viktiga valet av rätt druvsort

Även många druvsorter som valts ut för husets viner är mycket tåliga mot det extrema växtförhållandena som det torra och soliga vädret innebär. Bra sorter är exempelvis verdelho som har sitt ursprung på ön Madeira eller roussanne som är en annan grön druva fast från rhônedalen i södra Frankrike.

Vad gör Sydafrikanska vinodlares branschorganisaton VinPro

VinPro bedriver bland annat utbildning och forskning och de representerar 2 500 druvodlare och vinproducenter i Sydafrika. Organisationen är mycket aktiv, bland annat drivs frågan om tork-resistenta druvsorter. Frågan och uppmärksamheten har intensifieras kring de redan befintligt tåliga sorterna som grenache och mourvedre eller några spanska druvor. Även genmodifierade druvsorter är återigen uppe för diskussion som eventuella framtida alternativ. Forskning pågår.

Org de Rac's ägare Frank Meaker om framtiden

Frank Meaker är cool när jag frågar honom om vad han tror om vädret i framtiden. Han ger inte ett direkt svar som går att använda som ett klatschigt citat men jag får intryck av att han menar, väder kommer och går, det vill säga en åsikt som egentligen är en insikt från en erfaren lantbrukare och odlare. Men säger Frank Meaker,

- Jag är uppriktigt bekymrad över försäljning av Sydafrikanska viner i Sverige. Den är som alla vet sjunkande men att Systembolaget dessutom pressar de sydafrikanska producenterna att offerera än billigare viner är förvånande och som jag tycker, orimligt.

-Vi kommer inte kunna leva upp till de svenska kraven (läs Systembolaget) utan att sänka våra kostnader, vilket betyder att vi måste säga upp personal för att arbeta mer maskinellt.

- Som jag ser det är detta inte hållbart och det bidrar inte till en bra utveckling i Sydafrika, avslutar Meaker.

Wosa, som är de sydafrikanska vinproducenterna och odlarnas branschorgan för vinexport bekräftar att druvskördar minskar på grund av vattenbrist. Kvaliteten för vinerna är fortfarande okej och även bra hos de mindre och medelstora producenterna. Problemen finns bland de stora, så kallade bulkvinproducenterna. De tappar stort på grund av minskade skördar. Billiga viner lär således bli alltmer sällsynta eller som alternativ, de billiga vinerna borde kosta mer!

Vinprovning med Org de Rac, husets vita viner

1. La Verne Blanc de blancs 2014

Mousserande vin tillverkat enligt Cape Classique, d v s enligt den traditionella metoden. Årgångsbetecknad. Tillverkas vartannat år.
Ljusgul färg. Frisk, grönfruktig och lätt bödig doft. Smaken är torr, medelfyllig med fin mousse, grön äpplesmak, mogen syra, smak av bröd och nötter och fin längd.
Betyg: 4

2. Sauvignon blanc 2017

Constantia
ljusgul färg, frisk och pigg doft. Smaken är torr, medelfyllig, frisk och grönfruktig av lime som den exotiska hinten. Fräsch!
Betyg: 3

3. Roussanne 2017

Druvor från egna vingården
Ljusgul. Frisk, fruktig, tajt doft med lätt rökighet. Torr, medelfyllig smak. Gul frukt med en, i mitt tycke, överskuggande stor dos fat. Kul druva men smaken är inte i toppbalans.
Betyg: 2

4. Verdelho 2017

Swartland
Färgen är ljusgrön, doften fruktig med fatinslag. Smaken torr, medelfyllig fruktig av vit och grön, av mogna päron.
Betyg: 3

5. Die Waghuis 2016

Vinet är en blanding av chenin blanc, verdelho och roussanne.
Ljusgul färg, örtig, nyanserad doft med en torr fyllig smak av vit frukt, med tydligt exotiska inslag, en lätt vaniljtwist och fatrökig längd. Balanserad.
Betyg: 3+

6. Chardonnay 2017 (2930), 99 kr

Färgen är ljusgul, doften mogen med inslag av fat. Smaken torr, medel/fyllig och gulfruktig av mogna äpplen samt aprikos. Trevlig och balanserad.
Betyg: 4

Röda viner från Org de Rac

1. Shiraz, cabernet sauvignon, merlot 2017 (2073), 79 kr

Rödblå. Fat, rök och mörk frukt. Medelfyllig, fruktig och bärig smak med mjuk och rund helhet.
Betyg: 4

2. Merlot 2016

Röd. Fruktig med aningen gröna drag. Medelfyllig, röd frukt, bär och en liten rökig twist.
Betyg: 3-

3. Shiraz Reserve 2015 (75546), 161 kr

Swartland
Röd. Nyanserad doft, fruktig, lätt rökig. tydligt bärsöt medelfyllig smak med kryddig touch och rund, mjuk helhet. fin längd.
Betyg: 3+

4. Merlot Reserve 2013 (75302), 161 kr

Swartland
Rödblå. Nyanserad, lätt tobakston, frukt och mogna bär. Fyllig, stram och nyanserad smak, vinbär, fat och röd frukt. Strukturerad och balanserad.
Betyg: 4+

5. Cabernet sauvignon Reserve 2016 (2081), 139 kr

Coastal Region
Rödblå. Generös doft, lätt animalisk twist. Fyllig. Strukturerad, svarta vinbär, mörk frukt som plommon, inslag av fat och lite örter. Sötare tendens.
Betyg: 3+

6. Die Waghuis 2016

Blandning av syrah, grenache, mourvedre
Röd färg. Liten doft, bärig med aningen gröna noter. Fyllig smak av generösa inslag frukt och bär, körsbär och björnbär, med smak av viol, lakrits, örter och fat. Rondören är charmig, nästan blommig och eftersmaken lång. Spännande vin.
Betyg: 4

7. The Old Pumphouse, Cape Ruby

NW Swartland
Röd, mörk. Stor, stark fruktig av russin och frukt som plommon. Söt, elegant fyllig smak av generöst med frukt, plommon och körsbär, inslag av fikon, russin och aprikos. Lång, söt och balanserad eftersmak.
Betyg: 4+ kul och trevlig i sin genre.