Laddar annons
Vin till Thanksgiving - här är de bästa tipsen
22 Nov, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till Thanksgiving - här är de bästa tipsen

På senare år har allt fler människor i Sverige fått upp ögonen för den nordamerikanska högtiden, men vilket vin passar egentligen bäst till Thanksgiving?

Även om vi i Sverige har vår Tacksägelsedag som inträffar andra söndagen i oktober, så har den nordamerikanska varianten Thanksgiving blivit ett allt vanligare inslag i det svenska hemmet. Allt fler börjar uppmärksamma högtiden och ta efter de nordamerikanska traditionerna där mycket fokus ligger på kalkonen och det rejält uppdukade matbordet.

Man köper en kalkon, bjuder över familj och vänner, lagar en rejäl middag och höjer glaset för att skåla. Frågan är dock vad som ska finnas i glaset för att man ska få den bästa möjliga Thanksgiving-upplevelsen?

Vinbanken har plockat fram en lista på de viner som passar bäst till Thanksgiving, kalkonen och övriga rätter på bordet. Läs mer om tipsen och vad som utmärker de olika vinerna i listan nedan.

Elke Jungs lista på de bästa vinerna till kalkon:

Bäst passar fruktiga lättsamma viner med bussig generositet, om det är vita eller röda spelar ingen roll. Det är också bra om det finns en tyngd i smaken men inte nödvändigtvis av bombastiska fattoner (rostat kaffe eller vanilj) – de kan vänta till annat tillfälle. Undvik även de krispiga och uttalat strama vinerna.

Vita viner till kalkon

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2020 (5244)
Alsace Frankrike, 109 kr
Druvor: gewurztraminer
Örtigt kryddig, lätt sötma i den gula frukten, inslag av asiatisk blommighet och härliga kryddor. Kul, bra och tydligt vin med fokus krydda i stället för blommig passion. Kalkonfilé med ananas och en lätt rökig barbequesås är enklaste rätten, klar på ett kick.
Betyg: 4

The Hermit Crab 2019 (6340)
d'Arenberg, Mc Laren Vale Australia, 119 kr
Druvor: viognier, marsanne
Torr, intensiv smak med en stor, generös skopa gulorange frukt, citron och apelsin. Yppig men fortfarande med stil och kryddig snits, av ingefära och balanserat stram ryggrad. Kul alternativ till vit Rhône, som annars är ett klockrent tips till kalkon. Ser den klasssiska middagen framför mig med helstekt kalkon, gröna ärtor, fina potatisar och gräddsås.
Betyg: 4

Röda viner till kalkon

Ravenswood Lodi Zinfandel 2018 (2600)
Kalifornien USA, 139 kr
Druvor: zinfandel.
Fyllig, kryddig, tydligt frukt-, bärsmakande zin med inslag av kakao, vanilj och kaffekaramell som passar utmärkt till helstekt kalkon med gräddig sås.
Betyg: 3+

Markowitsch Pinot Noir Classic 2019 (6695)
Niederösterreich Österrike, 119 kr
Druvor: 100% pinot noir
Bärig, frisk smak av hallon och yppiga jordgubbar. Lätt parfymerad violton, tydligt kärnig och bussigt stram med fin längd av kryddor, örter och skog. Välgjord och mycket prisvärd pinot. Servera till rimmad kalkon med sötpotatis och tranbär.
Betyg: 4+

Chinon Cuisine de ma Mère 2020 (71529)
Nicolas Grosbois, Loire Frankrike, 129 kr
Druvor: cabernet franc
Bärig, frisk smak av blåbärsris, en touch lingon, tydlig friskhet. Bra längd. Den mjuka smaken i den nya årgången gör vinet mer generöst och som jag tycker, bussigt. Matcha till helstekt kalkon med stuffing av hasselnötter, salvia och citron.
Betyg: 4

Här kan du hitta fler tips på viner till kalkon