Vin till ugnsbakad lax med ljummen grönsakssallad
LAX. Laxrätten är enkel att laga, även till många. Vinet är vitt, av druvan chardonnay men utan fatkaraktär. Priset är kalasvänligt och vinet är förslutet med skruvkapsyl vilket är perfekt vid stora sällskap.
Lax är en utmärkt råvara för vårinspirerade rätter. primörer passar utmärkt och tillagningen ger vägledning om vinval. Trevlig Valborg!
Visste du
Avocado är en frukt, inte en grönsak som många kanske tror.
När man blandar råa med tillagade grönsaker får man fram smaker som gör att helheten lyfter.
Vin till ugnsbakad lax
1. Cameleon Selection Unoaked Chardonnay 2017 (6031)
Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av gula äpplen och päron, en hint av honung och smak av örter.
Omdöme: Smakar mycket och generöst!
Sockerhalt: <3 g/l
[dryck id="57856"]
Recept | Ugnsbakad lax med ljummen grönsakssallad, 4 portioner
600 g laxfilé med skinn
1 msk rapsolja
1 nypa flingsaltLjummen grönsaksallad
2-3 morötter
200 g broccoli
2 vitlöksklyftor
1 gemsalladshuvud
10 cm gurka
1 avokado
2 msk raps- eller olivolja
1 nypa flingsalt
rikligt med nymald svartpeppar
2-3 msk vatten
4-5 rädisor
1 msk grovhackad dill
saften från 0,5 citron
1 msk kallpressad rapsoljaTillbehör
1 citron
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader
2. Skala och skär morötterna till grönsalladen i 2-3 cm stora bitar. Bryt eller skär broccolin i mindre buketter. Skala och skiva vitlöken tunt. Plocka isär bladen till gemsalladen. Skiva gurkan tunt. Dela och kärna ur avokadon och sär fruktköttet i stora bitar.
3. Lägg laxen i i en ugnsfast form, ringla över oljan och salta. Baka laxen i mitten av ugnen i cirka 17 minuter tills den fått lite färg och är färdig (när innertemeraturen är 46-48 grader eller när lamellerna lätt går att sära på).
4. Stek under tiden morrötteran i olja, cirka 10 minuter.
5. Tillsätt broccoli, vitlök, salt och peppar (ta några rejäla tag med pepparkvarnen). Stek i ytterligare några minuter tills vitlöken fått lite färg.
6. Tillsätt vatten och stek i ytterligare någon minut tills allt vatten förångats.
7. Lägg de stekta grönsakerna i en stor skål tillsammans med salladsblad, gurka, avocado och rädisor. Tillsätt dill, citronsaft och olja. Blanda allt försiktigt.
8. Dela citronen och stek halvorna i en panna tills snittytan är karamelliserad. Det ger citronen en intensivare, och sötare smak.
9. Lägg upp salladen på ett stort fat. Servera laxen till och pressa citron över alltihop.
Recept ur: Mat som gör gott, med Tareq Taylor, förlag Bonnier Fakta. Här kan du läsa recensionen av Tareqs bok om kyckling!
BILD INTE ÖVERENSTÄMMANDE MED RECEPT - förslag annat recept: https://www.ica.se/recept/ugnsbakad-lax-med-citronmarinerad-kalrabbi-726629/