Vin till vegetariska kåldolmar med asiatisk touch
VEGO. Vegetarisk maträtter, generellt, ger en smakupplevelsen som är mer söt. Rött eller vitt vin med generös fruktsötma, eller ett modernt vin, passar mycket bra till vegorätter.
Monterosso Rosso har nyligen bytt årgång och vinet håller stilen som busenkel, lättdrucken för "nybörjare" och helt okejvin.
Recept och vintips tillägnar vi alla studenter med tajt budget! För alla som provat vin länge och därmed höjt ribban (som man ju gör per automatik ju längre tid man håller på) är dryckesvalet öl, i detta fall - en fruktig IPA där man också kan förnimma smak av "sött".
Rött, modernare och ett något sötare vin till kåldolmar
Monterosso Rosso 2017 (22981)
Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 69 kr
Druvor: Sangiovese
Smak: Medelfyllig, blåröd, ganska tät fruktsmak med inslag av blåbär, lakrits och örter. Rund i trevlig i genren "vardagsvin".
Sockerhalt: 7 g/l.
[dryck id="60447"]
Recept | Vegetariska kåldolmar med asiatisk touch, 4 portioner
150 g torkad sojafärs eller torkade sojagrytbitar
8-10 savoj eller vitkålsblad, de stora yttersta bladen
100 g glasnudlar
1 gul lök
2 vitlökslyftor
1 morot
100 g savoj-, eller vitkål, de inre bladen
1 tsk salt
1 msk kinesisk soja
2 msk rapsolja
2 msk teriyakisåsTillbehör
kokt ris
Gör så här
1. Tillaga sojafärs eller sojagrytbitar enligt anvisning på förpackningen.
2. Blanchera de yttre kålbladen, några i taget, i kokande osaltat vatten i 3-4 minuter. Ta upp och lägg bladen i iskallt vatten. Skär bort det yttersta av den grova nerven på baksidan av bladen. Låt rinna av på en kökshanduk.
3. Koka glasnudlar enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av och klipp sönder dem några gånger.
4. Värm ugnen till 180 grader.
5. Skala och skiva löken fint. Skala och finhacka vitlöken. Skala och och skär moroten i tunna strimlor. Skär kålens innanmäte i strimlor.
6. Stek lök, vitlök, morrötter och kål i olja på medelvärme. Blanda ner den kokta sojafärsen och stek i ett par minuter till.
7. Tillsätt salt och blanda ner nudlarna. Avsluta med att smaksätta med soja. Ta stekpannan från värmen och låt svalna något.
8. Ta ett kålblad, lägg på lite av den stekta färsblandningen och rulla ihop till ett fint knyte. Lägg knytena tät i en fyrkantig ugnsfast form. Pensla på teriyakisås och baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills kåldolmarna har fin färg.
9. Servera kåldolmarna med kokt ris, eventuellt lite extra teriyakisås och gärna syrade grönsaker.
Recept: Mat som gör gott med Tareq Taylor, Bonnier Fakta