Laddar annons
Vänsterpartiet - riksdagspartiernas alkoholpolitik 2018
26 Aug, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vänsterpartiet - riksdagspartiernas alkoholpolitik 2018

VÄNSTERPARTIET. I Vinbanken serie om de politiska partiernas alkoholpolitik kan vi presentera en intervju med Karin Rågsjö, Vänsterpartiets talesperson i alkoholpolitiken.

Partiet för en strikt drog- och alkoholpolitik. För alla som vill veta mer finns mer info på partiets hemsida.

Vänsterpartiets alkoholpolitik

"Alkoholkonsumtionen måste minska eftersom den leder till ohälsa och sociala problem. Vi vill ha en restriktiv alkoholpolitik. Tillgången ska kontrolleras med alkoholskatter, försäljningsmonopol (Systembolaget), sänkta införselkvoter från andra EU-länder och förbud mot alkoholreklam".

<strong>Redaktörs-tillägg:</strong> Samariaravinen ligger i regionen Chania på Kreta och är en stor turistattraktion. Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 500 meter höga.

Vänsterpartiets talesperson i alkoholpolitiken, Karin Rågsjö

1. Kommer frågan om gårdsförsäljning leda till en starkare uppslutning för monopolet, Systembolaget, hos V?
För Vänsterpartiet är det tydligt att alkoholkonsumtion påverkar folkhälsan såväl som brottsutvecklingen. Vänsterpartiet står för en solidarisk och restriktiv alkoholpolitik som innebär att tillgängligheten till alkohol ska vara begränsad genom höga skatter, ett starkt Systembolaget och inte minst strängare regler för privatinförsel. Det svenska detaljhandelsmonopolet är den viktigaste delen av den restriktiva svenska alkoholpolitiken.

Gårdsförsäljning innebär en uppluckring av monopolet och därmed även få konsekvenser för folkhälsan och samhället. Vänsterpartiet röstade därför emot utskottsinitiativet om gårdsförsäljning som nyligen togs i riksdagen. Frågan om gårdsförsäljning har inte påverkat den uppslutning som finns i partiet kring monopolet och en solidarisk alkoholpolitik.

2. Är V öppna för andra beslut som rör alkoholpolitiken?
Alkohol är ingen vanlig vara, vilket innebär att vinstintresse och konkurrens ska hållas borta från handel med alkohol. Vi måste bekämpa den ökande konsumtionen och återskapa den restriktiva alkoholpolitiken som har sin grund i ett folkhälsoperspektiv och som är solidarisk i stället för egoistisk.

Sverige behöver återupprätta en alkoholpolitik som utgår från totalkonsumtionsmodellen och där tillgänglighet och pris är de viktigaste instrumenten för minskad alkoholkonsumtion. Vi vill bl.a. införa ett främjandeförbud för distanshandel med alkohol i Sverige, införa restriktioner mot kommersiell förmedling av alkohol samt öka stödet för barn och unga till missbrukande föräldrar samt för unga som själva är i riskzonen.

3. Är det något annat som är särskilt viktigt i alkoholpolitiken under kommande år?
Nej inte utöver det vi redan svarat på frågorna ovan.

4. Finns det något tillfälle som du minns där mat och dryck har inverkat på politiken, i negativ eller positiv riktning?
När jag jobbar med politik är jag ”vit”. Alkohol och jobb hör inte ihop.

5. Vilken är din egna, största smakupplevelse?
Apelsinjuice efter Samariaravinen på Kreta. Ljuvligt.

Redaktörs-tillägg:
Samariaravinen ligger i regionen Chania på Kreta och är en stor turistattraktion. Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 500 meter höga.

Riksdagspartierna - alkoholpolitik och ståndpunkt i fråga om gårdsförsäljning

Socialdemokraterna, med socialminister Annika Strandhäll
Sverigedemokraternas alkoholpolitik med Christina Östberg
Feministiskt initiativ med Farida al-Abani, alkoholpolitisk talesperson
Miljöpartiet de gröna med Jan Lindholm, alkoholpolitisk talesperson
Centerpartiets alkoholpolitik med Anders W Jonsson
Liberalernas alkoholpolitik
Kristdemokraternas alkoholpolitik
Moderaternas alkoholpolitik