Laddar annons
13 Jan, 2015

Vina ner dig med Envínate

Envínate är en ung grupp vinmakare som det talas mycket om i Spanien. Deras viner präglas av naturligt jordbruk och en passion för regionala druvsorter. Ordet betyder ungefär ”vina ner dig” och är det skämtsamma namnet till trots ett bland det mest intressanta nya vinprojekten i Spanien. Till och med president Barack Obama har upptäckt vinerna.


Envínate är ett ”vin-startup” vars entreprenörer träffades när de studerade önologi vid universitetet i Alicante. Laura Ramos, José Martínez, Roberto Santana och Alfonso Torrente delade samma vision om hur modernt vin bör tillverkas och bestämde sig för att bli arbetskamrater.

De opererar tillsammans, men på distans och med vingårdsägare på flera håll i landet. Man kan säga att de har en global känsla som små lokala vingårdsägare ofta saknar. Jag kontaktade vinmakaren baserad på Teneriffa Roberto Santana för att få en introduktion i de spännande ö-vinerna.

Skulle du säga att Envínate gör så kallat ”naturvin”?

— Det beror på, säger Santana. Om ”naturligt” betyder minimal intervention i processen, att vara varsam mot jorden och vinrankorna så stämmer det. Då gör vi naturligt vin. Men om ”naturligt” betyder att vi inte använder svavel så stämmer det inte. Våra viner svavlas lite för att garantera deras säkra transport och kvalitet.


Envínate
Teamet bakom Envínate använder i regel hela druvklasar vid jäsningen (med stjälkar) vilket ger en extra friskhet till vinerna och som inte påverkar uttrycket av terroir negativt, berättar Santana. Det förekommer ofta biodynamiska metoder, men han menar att man har plockat russinen ur den biodynamiska kakan och kallar sig därför inte så. Flaskorna som numera skeppas till initierade konsumenter runt om i världen går under namnet Táganan. De kommer inte ifrån någon av de officiella vinregionerna på ön, men är ifrån trakten Anaga som ligger nära kusten på norr-sidan.

Hur går det för Teneriffas viner globalt?

— Hela 70 procent av allt kanarie-vin kommer från Teneriffa, berättar Santana. Ö-gruppen expanderar sina vingårdar årligen och exporterar nu för över 4 millioner euro. Huvudsakligen till USA, Kanada, Europa och Cape Verde-öarna.

Santana tror att folk äntligen börjar få upp ögonen för Teneriffa som vinregion. Sedan 12 år tillbaka har det nämligen skett ett stort krafttag för kvalitet, men intresset från turisterna är fortfarande svalt. Kanske på grund utav att ögruppens viner håller ett ganska högt pris.


Tágananprovning av aktuella årgångar
Ifrån sekelgamla vingårdar på runt 180 meter över havet kommer det vita vinet 2013 Táganan Blanco (++). Det görs på lokala druvsorter som listán blanco, malvasia, marmajuelo, albillo, gula och forastera. Vissa av dessa kan dateras till den spanska erövringen av Teneriffa, andra kom med portugiserna. Odlingen ligger utanför byn Taganana och arbetas sedan Envínate tog över utan kemiska bekämpningsmedel.

Jäsningen sker sedan på stora ekliggare och med vingårdens egna jästkultur. Vinet har en trotts sin ungdom en djupt gyllene färg och aromer av hasselnöt, mogna stenfrukter och regn. Det påminner om de vita vinerna från Jura i Frankrike som är kända för sina oxiderade toner och höga friskhet. Att det här vinet är fantastiskt bra kan nog de flesta hålla med om, jag skulle råda alla att smaka. Det är väl värt att söka upp någon av de 3800 flaskor som produceras årligen.

Firmans röda Teneriffa-vin heter 2013 Táganan Tinto (+) och görs på lokala druvor som negramol, listán negro, moscatel negra, listan gacho och vijariego negro. Precis som för det vita kommer druvorna från byn Taganana. Musten får jäsa mestadels på fat av cement och med vingårdarnas egna jäst, som de andra vinerna i familjen Envínate.

I dagsläget är vinet lite tillbakadraget med ljus bärig frukt och samma typ av mineralitet som jag känner igen ifrån de populära Etna-vinerna från Sicilien. Den vulkaniska jordmånen tycks bestämma stilen på vinet vilket är precis vad Santana söker efter.

I den medelfylliga smaken finns både lakrits och viol, samt en angenämt kryddig grönhet ifrån stjälkarna. Ni som gillar traditionell röd Bourgogne bör alltså se hit. Produktionen stannade något högre än det vita vinet på 4800 flaskor. Táganan-vinerna är båda jästa på vineriet Suertes del Marques, Roberto Santana är faktiskt vinmakare även där.

Jag passar också på att rekommendera en annan av firmans flaskor. Från fastlandet kommer det röda 2013 Albahra (+) ett ovanligt vin från Albera norr om Madrid. Albahra betyder ”litet hav” på arabiska och är vad regionen Albacete kallades av morerna på grund av sina yppiga floder. Albahra är ett av de senaste tillskotten i Envínate familjen och består till hundra procent av något så spännande som druvan garnacha tintorera.

Garnacha tintorera
Trotts sitt namn är den inte särskilt lik vanlig garnacha, som är en av Spaniens vanligaste röda druvsorter. Garnacha tintorera ger i regel betydligt mer rustika och sträva viner som för mindre noggranna odlare också får mycket alkohol i smaken. Envínate använder ekologiskt odlade vinrankor som är 25 år gamla och växer på hela 800 meters höjd. Doften är full av liv och har en spännande karaktär av mörka körsbär och aromatiska örter som timjan.

Jäsningen skedde med stjälkar på öppna tankar av cement och vinet får ingen passage i ekfat. Smaken är rik och koncentrerad men med den uppfriskande fräschören som går igen i samtliga viner.

Och hur var det nu med Barack Obama?
Ryktet på Teneriffa fastställer att presidenten nyligen setts dricka en flaska Táganan Blanco på en restaurang i New York. Vinbanken har inte bemödat sig att söka Obama för kommentar.