Laddar annons
2 Dec, 2014

Låt inte en italiensk zinfandel bli till ett gräl över julbordet

Om din chablis är från Spanien är den falsk. Det behöver vi inga krönikor för att reda ut. Men hur är det med viner som bara ”låtsas” vara något annat? Är det hedrande för originalet, eller omoraliskt fulspel? Just när vi trodde att lagar hade satt stopp för oäkta viner gör den italienska zinfandeln entré. Men är den så inautentisk som många vinexperter påstår, eller har vi fått en helt ny vinstil på systembolagshyllan.

Det var inte länge sedan man tillverkade europeiska ursprungsviner i Förenta Staterna, Australien och Sydafrika. De oäkta vinerna var billigare och blev därför mycket populära. Det sägs att smaken ofta var en blek kopia av den äkta varan. På vissa håll blev de oäkta vinerna den rådande normen, till exempel i Kalifornien som på 1950-talet producerade åtta gånger mer sherry än ursprungslandet Spanien.

Om smaken för söta starkviner hade hållit i sig under andra halvan av 1900-talet så är det enligt den amerikanska skribenten Talia Baiocchi troligt att det exklusiva vindistriktet Napa Valley i Kalifornien hade formats efter Jerez, sherryns hemstad i Spanien. Istället blev Bordeaux förebilden då tidens smak gick mot torra röda viner. Länk 1 Talia Baiocchi

Inte ens på vår sida av Atlanten fans det tillräckliga regler och spansk chablis får stå som bevis för det. Förutom uppenbara förfalskningar har vinproducenter i svalare länder blandat in viner från varmare regioner i sina egna för att ge lite mer alkohol och färg. Förfalskningarna var vanliga långt in på 1900-talet då lagar och handelsavtal mellan länder tillslut satte stopp för det mesta.

 

Vinförfalskare lurar de bästa

Ett återkommande lyxproblem är personer som sätter exklusiva etiketter på billigare viner för att sälja vidare till rika samlare världen över. Den senaste domen var mot Rudy Kurniawan, 36, som i år dömdes till 10 års fängelse och lite drygt 360 miljoner kronor i böter och skadestånd. Han hade utvecklat ett avancerat system av att blanda unga fruktiga viner med äldre ifrån svaga årgångar och skapade därmed viner som smakade som äldre från stora årgångar. Den brittiska vinlegendaren Jancis Robinson tog bort sina provningsanteckningar på flera av dessa förfalskade topp-viner från sin hemsida när allt uppdagades.  Länk 2 Rudy K

U.S. v Rudy Kurniawan

 

Italiensk zinfandel är ett svenskt vin

Zinfandel-druvan är ingrediensen till de rika röda viner från Kalifornien som vunnit stort folkligt intresse och kommersiell framgång på senare tid. I Italien går druvan under namnet primitivo och har i regel ett lägre snittpris och rykte. Att det under 2014 skulle bli en trend bland svenska vinimportörer att marknadsföra sina italienska primitivo-viner som zinfandel kunde vi inte gissa. Ännu mindre att etiketten skulle om-designas på ett vis som gör det omöjligt att direkt se om vinet kommer ifrån Kalifornien eller Italien.

— Tack för att du berättar detta, vi ska kolla upp det! Sa den amerikanska organisationen för zinfandel producenter och dess marknadsföring, ZAP, när jag frågade om de kände till att vi har 22 nya italienska zinfandel-viner på Systembolaget. Varav de flesta med ”amerikansk” zinfandel-design. Länk 3: ZAP

Det är tyvärr igen ”ny stil” av zinfandel vi ser, utan skickligt vilseledande marknadsföring. Zinfandel har som sagt varit den exklusivt kaliforniska benämningen på druvan och jag tror inte någon kan argumentera för att det inte skulle vara omoraliskt att sälja italiensk primitivo som zinfandel. Men då lagens långa arm alltså inte når, får vi rösta med plånboken.

Den inautentiska smaken

Om det finns fler typer av inautentiska viner på Systembolaget är en definitionsfråga. Att vinet i flaskan är det som står på etiketten kan man räkna med, men om man skulle ta med smaken i ekvationen blir det annorlunda. De största smakbovarna är förpackade i bag-in-box formatet. Sällan har dessa viner någon karaktär ifrån platsen druvorna vuxit på. Jag menar att man därför kan diskutera huruvida vinet verkligen har en autentisk smak.

Många billigare viner får sin karaktär justerad med hjälp av utvalda jästsvampar, enzymer och ek-chips, som ger smak av ekfatslagring, bland annat. I vissa regioner genomgår även dyra viner interventioner som skulle kunna anses påverka dess autenticitet. I det soliga Kalifornien är det till exempel vanligt att producenter tillsätter vatten till röda viner för att få ner alkoholhalten något, men det är svårt att känna på smaken.

— Om man skulle öppna ett galleri med perfekta Rembrandt-kopior skulle det bli en succé? Nej, för folk värdesätter autenticitet. Det exemplet tog den brittiske vinskribenten Jamie Goode i ett blogginlägg i år. Och det är naturligtvis sant med konstobjekt, men kan det verkligen översättas till vin. Har vin, likt konsten, ett djup utöver det estetiska? Och har ”folk” generellt kunskapen som krävs för att kunna bedöma vad som är autentisk smak?

 

Zinfandel Advocates på Twitter som svar till Cruz Liljegren

Tips för ökad vin-njutning

Det finns numera så många olika produkter på marknaden att vi omöjligen kan vara inlästa på allt. Om du vill satsa på att få så mycket njutning som möjligt av ditt vinintresse krävs det att du lär dig vad som är äkta. Inte bara för att du ska kunna uppskatta produkten fullt ut, utan också för att du ska kunna identifiera det oäkta.

Jamie Goode skriver att folk värdesätter autenticitet. Jag menar att man först måste lära dig hur denna autenticitet smakar. Något man inte känner till kan man inte värdesätta. I och med att inga viner marknadsförs som ”inautentiskt smakande” så måste man antingen ha kunskap i frågan själv eller lita på ett expertutlåtande. Allra bäst är att dricka varierat i olika prisklasser, då kommer du lära dig vad olika ursprung ger för speciell karaktär och vilka viner som inte smakar som de ska.

Ditt autentiska är dina föräldrars inautentiska

Föreställningen om vad som är äkta eller inte är farlig. Autenticiteten blir exkluderade om den används för snävt. Man skulle kunna argumentera för att föreställningen av vad som är äkta eller inte är väldigt artificiell och i ständig förändring. Äkta är många gånger det som förekom i ens barndom, en generation tillbaka.

Om lite drygt en månad är det jul, en årlig tradition många av oss uppskattar. Julen är ju extremt inautentisk och konstruerad men ändå tycker vi om den. Det är röda tomtar, Jesus, flygande renar och visa män, dessutom på olika datum i olika länder. Många tänkare har menat att det som separerar djurriket från människan är att vi i vår kreativitet kan frigöra oss från naturen. Så låt inte en italiensk zinfandel bli till besvär över julbordet, se det som ett tecken på vår mänsklighet. Om det finns någon dag på året vi ska dricka hittepå-viner tillsammans så är det väl just på julafton.