Laddar annons
Grannarna Tomas Brolin och Catarina König lanserar vin ihop
13 May, 2024
Uppdaterad:
13 May, 2024

Grannarna Tomas Brolin och Catarina König lanserar vin ihop

De bor grannar med varandra i Sigtuna, de har ett stort vinintresse, och de har en förkärlek för italiensk mat. Nu lanserar ex-fotbollsproffset Tomas Brolin och mästerkocken tillika sommeliern Catarina König ett vin ihop för första gången. Föga förvånande är ursprunget Italien. 

När han var 20 år och en av landets största fotbollstalanger valde Tomas Brolin att lämna tryggheten i Norrköping för att testa vingarna på den Apenninska halvön där Parma tog emot honom med öppna armar. Där och då lades grunden till hans intresse för mat och vin. För Catarina Königs del så har matintresset alltid funnits där, och i dag anses hon vara en av landets främsta matpersonligheter med bland annat dubbla titlar som Sveriges Mästerkock. För att komplettera det hela har hon dessutom valt att utbilda sig till sommelier. Och nu står det klart att duon lanserar ett vin ihop. 

– Det senaste året har vi testat oerhört många viner för att komma fram till ett vin som vi båda tyckte om och som passade vår smak, berättar Tomas Brolin i en intervju med Vinbanken. 

De båda profilerna har varit involverade i matsvängen en bra tid nu. Tomas Brolin genom bland annat sin restaurangsatsning Undici och Catarina König genom flera kokböcker. Men det här blir första gången som någon av dem lanserar ett vin. 

Duon Brolin och König på plats hos Cecchi.
Brolin och König på plats hos anrika Cecchi.

– Jag valde att utbilda mig till sommelier för ett tag sedan, just för att bygga vidare på den här upplevelsen av mat och vin ihop. Jag älskar italiensk mat och italienska viner, och när vi skulle välja vin så ville vi ha något som passade till en rad olika maträtter, säger Catarina König. 

"Hittat ett vin som vi båda kan stå bakom"

Efter att ha testat många  viner så föll valet ganska fort på Italien, Toscana och rött vin, vilket ter sig naturligt med tanke på de bådas bakgrund. Men när Italien var spikat så gällde det att hitta rätt vin för rätt prislapp. Och nu ett år senare så har duon lanserat No11 Chianti Riserva By König & Brolin. 

– Vi har varit nere där hos producenten Cecchi som tagit fram vinet för att verkligen hitta ett vin som vi båda kan stå bakom och som vi själva känner passar oss båda.

Producenten Cecchi har vi på Vinbanken uppmärksamhet flera gånger, bland annat genom ett personporträtt av vinmakerskan och föregångaren Miria Bracali. Det som dock gör just den här lanseringen unik är åldern på vinet, årgång 2019, kopplat till prislappen på 119 kronor. 

Flaskan av Brolin och König
Etiketten innehåller flera detaljer, som en fotboll, bestick och färgerna gult och blått.

– Vi ville ha en Chianti med lite ålder i sig, så att det blir så där runt och härligt, men ändå inte för utvecklat, förklarar Catarina König. 

Och enligt Tomas Brolin så är han själv extremt stolt över lanseringen.

– Jag tycker att det är ett jättegott vin. Cattis här är fantastisk på att laga mat och vi har testat det ihop med flera rätter som hon lagat, och det passar verkligen till flera olika italienska rätter. 

Passar till det italienska köket

Etiketten i sig är också framtagen av duon där de främst ville anspela på Tomas Brolins nummer som spelare, det vill säga 11, men det finns även tydliga inslag av blått och gult för att visa upp kopplingen till både Parma och Sverige. Även duons initialer syns i skölden som pryder flaskan.

Italiensk mat
Vinet passar enligt duon till det italienska köket.

Catarina, vad skulle du säga är den optimala matmatchningen till det här vinet?

– Det passar till många olika rätter. Det är ganska brett i sin profil, men annars skulle jag säga en tomatsåsbaserad pizza, en pasta med tomatsås, charkbricka eller Italieninspirerad buffé. 

Vinet finns tillgängligt via Systembolagets beställningssortiment. Även om det här är ett helt nytt vin på den svenska marknaden så har familjen Cecchi sedan tidigare ett flertal viner på hyllan. Och duon König och Brolin utesluter inte heller några framtida lanseringar av andra viner. 

– Nu är det bara kul att det här vinet har lanserats, men nu ska vi även se hur det tas emot och om folket gillar det lika mycket som vi gör, avslutar Tomas Brolin.