Laddar annons
30 Jul, 2009
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vingård i slottsträdgården på Schönbrunn

På en yta om 1000 kvadratmeter, något större än en gängse villatomt, i Schönbrunns slottsträdgård har fyra unga Österrikiska vinmakare anlagt en vingård. Sorterna som planterats är grüner veltliner, riesling, welschriesling, neuburger, zierfandler och rotgipfler. Vinifieras de tillsammans blir de enligt gammal tradition "Wiens Gemischter Satz" eller fritt översatt, gott och blandat Wienvin.

Vinproducenterna i Wienwein är Rainer Christ, Michael Edelmoser, Fritz Wieninger och Richard Zahel som alla verkar i distriktet som heter Weinviertel. Att vin odlats tidigare i slottsträdgården är bekräftat. Tanken är att produktionen ska hamna på cirka 500 flaskor/år vilka ska skänkas eller auktioneras bort.
- vi har många idéer men inget är bestämt, säger vinmakare Rainer Christ.

Den första skörden är beräknad till 2011. Målsättningen med vingården är att den ska bidra till att bevara kulturarvet av slottet Schönbrunn och dess trädgård.
- vi anser att vingården kommer bidra på en mängd olika sätt till slottet Schönbrunn, berättar Dr. Wolfgang Kippes, VD för Schönbrunn som tillägger att vin är en del av Schönbrunns kulturarv.